Федералният резерв на САЩ обяви, че започва намаляване на стимулите

...
Федералният резерв на САЩ обяви, че започва намаляване на стимулите
Коментари Харесай

Федералният резерв започва да свива стимулите за справяне с пандемията

Федералният запас на Съединени американски щати разгласи, че стартира понижаване на тласъците за справяне с пандемията от ковид. Решението влиза в действие от средата на ноември, като първата стъпка е пазаруването на държавни облигации да спадне с по 10 милиарда $ на месец, а това на скъпите бумаги, обезпечени с ипотеки, с по 5 милиарда В момента Фед купува месечно облигации за 120 милиарда $. Решението е подхванато " в светлината на забележителния прогрес, който стопанската система е постигнала, що се отнася до задачите на комисията от предишния декември до през днешния ден ". Става дума за понижаване на безработицата, стабилизиране на пазара на труда и задържане на инфлацията.

В изказването на централната банка, което е утвърдено единомислещо, се акцентира, че Федералният запас не работи по авансово заложен курс, а ще прави корекции, в случай че е належащо. В същото време централната банка разкри, че не бърза да усили лихвите, оповестява CNBC.

Решението на Фед беше предстоящо от вложителите, което докара нови върхове на Уолстрийт. И трите водещи показателя - на сините чипове Dow Jones, необятният S&P 500 и софтуерният Nasdaq, завършиха търговията с върхове. Това се оказа и четвъртата поредна сесия, в която и трите показателя доближават най-високи стойности.
Възгледите за инфлацията
Освен свиването на изкупуване на облигации Фед предстоящо разгласи и леки промени във възгледите си за инфлацията. Централните банкери признават, че покачванията на цените са били по-бързи и трайни, в сравнение с са планували, само че към този момент не се отхвърлят от потреблението на думата " преходно ".

Досега централната банка характеризираше инфлацията като " нараснала, само че значително отразяваща преходни фактори ", а в този момент в изказването употребяват съчетанието " чака се да бъде преходна ", с цел да опишат покачването в цените. Прекъсвания и усложнения по веригата на доставки предизвикват скока на цените в някои браншове, като това нарастване е за по-дълго, в сравнение с са очаквали централните банкери. Повишаването на наемите, съчетано с натиска върху заплатите и сериозния дефицит на служащи, породиха опасения, че инфлацията ще се окаже по-устойчива, в сравнение с в началото очакваше Фед.
Търпеливи с лихвите
Важният въпрос с повдигането на лихвите не получи съответен отговор. Според Федералния запас повдигането им към момента не е неотложно, като ръководителят на Фед Джером Пауъл съобщи след съвещанието, че съгласно него е " подходящо е да бъдем търпеливи ". Той също по този начин отхвърли да удостовери упованията на експерти, че до края на 2023 година ще има най-малко две покачвания на главния лихвен %, като още веднъж прикани за самообладание и деликатно обсъждане на факторите.

Централните банкери оповестиха, че повишаване е допустимо единствено при реализирано оптимално наемане на работна ръка и междинна инфлация 2%. Мненията на специалисти варират, като има терзания, че Федералният запас оставя Съединени американски щати прекомерно уязвими за стопански проблеми, само че съгласно някогашен чиновник това е верният ход за момента. " За предпочитане е да сгрешим откъм нерешителност, тъй като знаем по какъв начин да се оправим с инфлацията ", сподели Роберто Перли, който в този момент е началник на проучванията на световната политика в Cornerstone Macro. " Ние в действителност не знаем по какъв начин да се оправим с прекомерно ниската инфлация или по-лошо - с дефлацията ", добави той пред Financial Times.

Федералният запас на Съединени американски щати разгласи, че стартира понижаване на тласъците за справяне с пандемията от ковид. Решението влиза в действие от средата на ноември, като първата стъпка е пазаруването на държавни облигации да спадне с по 10 милиарда $ на месец, а това на скъпите бумаги, обезпечени с ипотеки, с по 5 милиарда В момента Фед купува месечно облигации за 120 милиарда $. Решението е подхванато " в светлината на забележителния прогрес, който стопанската система е постигнала, що се отнася до задачите на комисията от предишния декември до през днешния ден ". Става дума за понижаване на безработицата, стабилизиране на пазара на труда и задържане на инфлацията.В изказването на централната банка, което е утвърдено единомислещо, се акцентира, че Федералният запас не работи по авансово заложен курс, а ще прави корекции, в случай че е належащо. В същото време централната банка разкри, че не бърза да усили лихвите, оповестява CNBC.
Благодарим Ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР