Федералният резерв на САЩ обяви, че повишава с четвърт пункт

...
Федералният резерв на САЩ обяви, че повишава с четвърт пункт
Коментари Харесай

Фед повиши лихвите за пръв път от 2018 г. и започна борба с високата инфлация

Федералният запас на Съединени американски щати разгласи, че покачва с четвърт пункт главния си лихвен % и алармира, че евентуално предстоят още 6 нараствания със същия размер до края на годината. Ходът на американската централна банка беше предстоящ поради непрекъснато покачващата се инфлация в страната през миналите месеци, която през февруари доближи рекордните за последните 40 години 7.9% на годишна база.

Според решението диапазонът на главния лихвен % се покачва до 0.25-0.5%, откакто от 2018 година до момента беше поддържан до исторически ниска съвсем нулева стойност. Според прогнозите на Федералния комитет за отворения пазар (FOMC) до края на годината се чака главният лихвен % да доближи 1.9%, което значи по-рязко стягане на паричната политика от до момента предвижданото. Още три покачвания се чакат следващата година, с което лихвеното ниво би достигнало 2.8%. Тази стойност е над прага на индиферентност, при който растежът нито се подтиква, нито се забавя. На процедура покачването на лихвата на централната банка ще оскъпи заемането на средства от бизнесите и семействата и ще увеличи лихвите по другите кредитни принадлежности.

Като част от стягането на паричната политика остават и проектите за понижаване на салдото на централната банка, който по време на пандемията беше раздут до 9 трлн. $ в резултат на антикризисната стратегия за покупки на скъпи бумаги. Конкретните стъпки в тази посока се чака да бъдат оповестени на последващите съвещания на Фед, разгласи ръководителят на институцията Джером Пауъл. Свиването на салдото ще има сходен резултат на повишението на лихвите, разяснява още той.
Покачването на лихвата на централната банка ще оскъпи заемането на средства от бизнесите и семействата и ще увеличи лихвите по другите кредитни принадлежности. Реклама
Уолстрийт одобри новината добре и форсира облагите от предходния ден - акциите от банковия и софтуерния бранш набъбнаха с към 6%. Енергийният бранш беше още веднъж в алено след положително развиване в договарянията за мир сред Русия и Украйна, намалявайки спекулацията със суровината. Основните показатели S&P 500, Dow Jones и NASDAQ се повишиха надлежно с 2.24%, 1.55% и 3.77%. И в Европа сряда беше ден за облаги, като DAX се повиши с 3.76%, а FTSE 100 - с 1.62%. Редица китайски акции се повишиха изненадващо фрапантно, откакто държавното управление даде обещание да подкрепи пазарите при създалата се евентуално нова вълна коронавирус за страната.
По-висока инфлация и по-нисък напредък
Членовете на Комитета на Фед още веднъж покачиха упованията си за инфлацията. Прогнозата им за базовата инфлация - пожеланият от тях измерител - е за 4.1% към края на годината и е ревизирана нагоре с 1.4 процентни пункта. Председателят на Фед още веднъж призна, че растежът на цените се е оказал по-висок и по-продължителен от предвижданото. Според него инфлацията ще остане нараснала и тази година, като ще премине пика си през второто полугодие.

Прогнозата за растежа на американската стопанска система през 2022 година също беше преразгледана и към този момент е 2.8% вместо предстоящите през декември 4%. Конфликтът в Украйна ще има отрицателен резултат върху стопанската система, само че точните му измерения към този момент е мъчно да бъдат избрани. Американският пазар на труда е постоянен с най-ниска безработица от началото на пандемията от 3.8% през февруари, регистрира Фед, а прогнозите са през годината тя да спадне до 3.5%.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Банки и финанси
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР