Федерални агенти в Делауер откриха откраднато 500-годишно копие на писмо

Федерални агенти в Делауер откриха откраднато 500-годишно копие на писмо ...

Откриха откраднато преди десетилетия 500-годишно копие на писмо на Христофор Колумб.

Федерални агенти в Делауер откриха откраднато 500-годишно копие на писмо на Христофор Колумб, което е изчезнало от библиотека в Италия преди няколко десетилетия, съобщи Асошиейтед прес.

Новината бе оповестена от агенти, специализирали се в откриването на откраднатите редки книги и исторически артефакти. Става въпрос за едно от няколко десетки печатни копия на оригиналното писмо на Колумб, написано на ръка от него на испански език през април 1493 г.

Това е четвъртото открито подобно копие на писмото, след като агентите получили информация от експерт по редките книги, че редица автентични копия на писмото на Колумб са били отмъкнати от библиотеки в Европа, без знанието на дирекциите им. Агентите уточниха, че това е най-рядкото от откритите 4 копия на писмото, в което Колумб говори за откриването на Америка.
 
The rare letter, which has been missing for over 40 years since being stolen from a library in Venice, Italy, was found in the hands of a private collector.
— USA TODAY (@USATODAY)

Въпросното копие струва 1,3 милиона долара, открито е у частен колекционер и ще бъде върнато на Националната библиотека Марчана във Венеция, Италия.

Източник: dariknews.bg