Федералната служба за сигурност обяви, че е задържала агенти на

...
Федералната служба за сигурност обяви, че е задържала агенти на
Коментари Харесай

Арестуваха българин, подготвял атентат срещу губернаторът на Крим

Федералната работа за сигурност разгласи, че е задържала сътрудници на украинското разузнаване, които са подготвяли терористични актове в Крим, заяви ТАСС. Целта на атентатите са губернаторът на Крим Сергей Аксьонов, кметът на Ялта Янина Павленко, както и транспортната инфраструктура на полуострова. Сред арестуваните има и българин, който е показан като Д. Петранов, роден през 1979 година ФСС твърди, че той има българско и украинско поданство и се е занимавал с доставка на оръжие на територията на Русия.
Прочетете още
Арестувани са и шестима души с двойно поданство - украинско и съветско, за които се твърди, че са сътрудници на украинското разузнаване. Това са Виктор Подвални /с псевдоним Сократ/, Александър Литвиненко, Сергей Кривошеин, Константин Евмененко, Игор Зорин и Сергей Войнаровски. В арестуваните са открити пет подготвени бомби, електродетонатори, радиоуправляеми механизми, тракери за следене, пише Сега

" Установено е, че непосреден уредник и координатор на подготовката на атентатите е офицерът от запаса на военното разузнаване Роман Машовец, който е в близки връзки с началника на украинското разузнаване Кирил Буданов и който от 2020 година е зам. началник на офиса на президента на Украйна Володимир Зеленски ", декларират от ФСС.

ФСС твърди, че е разрушила и проведен от украинските спецслужби канал за контрабанда на гърмеж от България през Турция и Грузия за Русия. Бомбите са били маскирани като електрически котлони. С организацията на контрабандата от България до Русия се е занимавала украинската гражданка Марина Матущак /на снимката/. След това пакетите са изпращани през компаниите СДЭК и " Возовоз ", които са употребявали нищо не подозиращи съветски жители, имащи търговски връзки с българската компания на Матущак, твърди ФСС.

ФСС твърди, че на разпитите всички са признали виновността си и че са сътрудничили с военното разузнаване на Украйна за подготовка на терористични актове в Русия. Виктор Подвални /с псевдоним Сократ/ е разказал, че е вербуван през 2022 година в полския град Краков.

ФСС твърди, че конфискуваните взривни субстанции са употребявани при осъществяване на атентат на жп линия в Крим на 23 февруари 2023 година

Задържаните сътрудници са съпричастни към гърмежа на жп линията към Бахчисарайския регион, посочи губернаторът на Крим Аксьонов. Според него няма никакви подозрения, че поръчителите на закононарушенията се намират в Киев и че те наложително ще бъдат открити и осъдени. 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР