Федерален апелативен съд в понеделник значително отслаби Закона за избирателните

...
Федерален апелативен съд в понеделник значително отслаби Закона за избирателните
Коментари Харесай

Юрист: Решението за избирателните права е „толкова крайно“, че дори „радикален“ Върховен съд може да го отмени

Федерален апелативен съд в понеделник доста отслаби Закона за изборните права в седем щата, като издаде решение, което на процедура би забранило частния жители и организации за цивилен права от завеждане на правосъдни каузи според основна наредба на знаковия закон за гражданските права, заяви The New York Times.

Апелативният съд на Съединени американски щати за осми окръг постанови, че единствено федералното държавно управление може да заведе правно оборване според раздел 2 от Закона за изборните права. Апелативният съд откри, че  „ единствено основният прокурор на Съединените щати може да заведе дело “ за налагане на основния раздел от закона.

Ако бъде доказано, решението ще отслаби фрапантно това, което остава от правата на глас Закон, който беше признат през 1965 година за битка с расовата дискриминация в изборите.

„ Абсурдността и екстремизмът на решението могат да бъдат подчертани посредством слагане на елементарни въпроси: дали нито предварителното позволение, нито частните права на деяние според раздел 2 е бил разполагаем по време, да кажем, на годините на Рейгън, когато Министерството на правораздаването надали настояваше да наложи VRA, какъв брой ефикасен щеше да бъде Законът “, сподели Джеймс Семпъл, професор по конституционно право в университета Хофстра, пред Salon. „ По същия метод, до каква степен дейно би било оставянето на правоприлагането само и извънредно на назначен от Тръмп основен прокурор да вземем за пример през 2026 година? “

Решението нарушава обичайния метод към оспорването на разпоредбите за гласоподаване, където болшинството правосъдните каузи нормално се предизвикват от частни гласоподаватели или организации като NAACP или ACLU. Ако решението бъде доказано, то има капацитета да понижи ресурсите, налични за цветнокожите гласоподаватели и бранителите на правата на гласоподаване за отбрана на достъпа до гласоподаване за маргинализирани групи.

Настоящият случай се върти към тъжба, в началото подадена от Арканзас глава на NAACP и панела за социална политика на Арканзас по отношение на нова карта за гласоподаване, която влезе в действие през декември 2021 година Ищците споделиха в жалбата си, че новоначертаната карта на региона на Камарата на представителите на Арканзас понижава силата на чернокожите гласоподаватели.

< p> Съединени американски щати Окръжният арбитър Лий Рудофски, също назначен от Тръмп, постанови при започване на 2022 година, че не е в положение да вземе решение всъщност, защото няма частно право на иск. Делото може да бъде заведено единствено от основния прокурор на Съединените щати, написа Рудофски. В понеделник окръжният съд удостовери тази констатация.

„ Върховният съд на Съединени американски щати към този момент направи предварителното утвърждение на раздел 5 на Закона за правата на глас съвсем невероятно според окръг Шелби и фрапантно ограничи какво значи разреждане на гласоподавателите според раздел 2 посредством решението на Бърнович “, сподели Дейвид Шулц, професор по политически науки в университета Хамлайн, пред Salon.

Тези два случая сами по себе си вършат по-трудно за федералното държавно управление да оспори дейностите на страната, добави той. Като цяло е по-трудно да се разпознава нарушаване, в случай че щатската или локалната пълномощия не направи „ неочаквани или внезапни промени “ в процедурите за гласоподаване. В реалност последното разрешава „ мудни постепенни и дребни старания “ за затрудняване на гласуването, без да бъде предмет на правни дейности.

„ Сега това решение, в случай че бъде доказано, съвсем отстранява частните аргументи за иск за оборване на VRA нарушавания “, сподели Шулц. „ Това е макар десетилетия казус, който стига до друго умозаключение. Това е заплахата от текстуализма, който доста съдии употребяват. Те подценяват съществена характерност на законодателството на Съединени американски щати, че текст плюс правосъдно мнение (прецедент) е закон. Те подценяват последното. “

Вторият и по-голям проблем е, че в този момент има „ доста партийно разделяне “ по отношение на правата на глас, продължи той. През 2008 година Шулц твърди, че започваме да ставаме очевидци на „ второто огромно отнемане от изборни права в американската история “ (първото след Гражданската война и възстановяването).

„ Историята на разширението на правата на глас в Съединени американски щати не се случва на държавно равнище – исторически единствено когато една или повече институции или федералното държавно управление се притекат на помощ “, сподели Шулц. „ Разделените държавни и партийни разлики и вероятен дълготраен Върховен съд против правата на гласоподаване не е добра рецепта за по-голяма отбрана на правата на глас, изключително в тези щати с трифекти, които поддържат такива права. “

Искате всекидневен обзор на всички вести и мнения, които Salon може да предложи? Абонирайте се за нашия утринен бюлетин, Crash Course.

Понастоящем решението се ползва единствено за щатите, които са обхванати от 8-ми окръг, в това число Арканзас, Айова, Минесота, Мисури, Небраска, Северна Дакота и Южна Дакота. Това значи, че ще бъде по-трудно да се оспорят разпоредбите за гласоподаване в тези щати преди изборите през 2024 година

Почти несъмнено е, че мнението ще бъде обжалвано пред Върховния съд. Може би този Върховен съд би могъл да прегледа искове, свързани с 14-та корекция, подобаващ развой по отношение на правата на глас или даже ново предизвикателство по 15-та корекция, само че това е „ дълъг късмет “, изясни Шулц.

„ Дори от стандартите от последното десетилетие – надали десетилетие, което е било благосклонно към правата на глас – решението на Осмия окръг е извънредно отклоняване “, сподели Семпъл. „ Решението е толкоз извънредно, че даже нашият актуален и исторически коренен Върховен съд може съществено да обмисли анулацията му. “

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР