Фасадата на един от символите на столицата – Националния дворец

...
Фасадата на един от символите на столицата – Националния дворец
Коментари Харесай

Националният дворец на културата бе осветен в цветовете на дъгата за Деня на толерантността


Фасадата на един от знаците на столицата – Националния замък на културата, бе осветена в цветовете на дъгата във връзка Международния ден на толерантността. Сградата на НДК свети в часовия диапазон сред 20:00 и 21:00 часа на 16 ноември 2018 година в символ на уважението към разликите, многообразието на култури и обичаи, както и в отбрана на всички форми на самостоятелна човешка независимост. Инициативата се подрежда измежду разнообразието от публични и обществени дела, които НДК поддържа посредством осветление на фасадата си.

„ Искрено благодаря на целия екип на Националния замък на културата за поддръжката. Символичният жест е още един метод да повишим видимостта за ЛГБТИ общността в България и да притеглим вниманието към битката с дискриминирането. Надяваме се, че и други институции у нас ще засвидетелстват посредством сходни жестове поддръжка за своите жители, някои от които не са хетеросексуални “, съобщи Симеон Василев, създател и шеф на фондация GLAS (Gays and LesbiansAccepted in Society).

С осветяването на НДК в цветовете на дъгата, София се подрежда до редица международни градове с сходни начинания, измежду които Вашингтон, Ню Йорк, Сан Франциско, Тел Авив, Берлин, Брюксел, Дъблин, Лондон и други. Това е третият път, в който конгресният център свети в цветовете на толерантността. За първи път НДК е осветлен по сходен метод през 2015 година,отново за Международния ден на толерантността. През 2017 година Емблематичната постройка бе огряна от цветовете на дъгата в навечерието на 10-годишнината от шествието София Прайд.

На 16 ноември се отбелязва Международният ден на толерантността. През 1996 година, Общото заседание на Организация на обединените нации приканва страните-членки, да почитат датата за ден на толерантността, като с действия да популяризира концепцията за разбирателоство сред народите. На същата дата държавите-членки на ЮНЕСКО одобряват Декларацията за правилата на толерантността. С Резолюция 51/95 от 12 декември 1996 година Общото събраниена Организация на обединените нации разгласи 16 ноември за Международен ден на толерантността като разследване от признатата от ЮНЕСКО Декларация за правилата на толерантността.

„ Толерантността е почитание, приемане и оценяване на богатото разнообразие на културите на нашия свят, на нашите форми на изложение и способи на човешкото съществуване. Тя е синоним на познания, отвореност, другарство и независимост на мисълта, съвестта и убежденията. “, се споделя в член първи на декларацията.

В България сега се извършва плана Love Moves, отдаден на брачното тъждество, в границите на който се събират подписи в поддръжка на правата на пребиваващи в България еднополови двойки, с публично приет брак или общуване в друга страна-член на Европейски Съюз. Зад идеята стоят Центърът за проучване на демокрацията, фондация GLAS, фондация “Ресурсенцентър – Билитис”, Младежка ЛГБТ организация „ Действие “ и правозащитната онлайн платформа „ Маргиналия “. За повече информация, посетете www.lovemovesbg.eu

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР