Фармацевтите сме строго против идеята да има вендинг машини вместо

...
Фармацевтите сме строго против идеята да има вендинг машини вместо
Коментари Харесай

Фармацевти: Категорично сме против вендинг машините да са извън аптеките

„ Фармацевтите сме строго срещу концепцията да има вендинг машини вместо аптеки в дребните обитаеми места. Включително това е мнението на Българския фармацевтичен съюз. Някой би трябвало да ги отпусне тези артикули и е рисково те да бъдат ситуирани тук-там, до които пациенти имат свободен достъп. Ако едно дете взема шепа стотинки, изкарва таблетките, изпива ги, няма кой да реагира “.

Това сподели маг.-фарм. Константин Качулев пред Българска национална телевизия във връзка препоръчаната смяна в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина медикаменти да могат да бъдат продавани посредством автомати отвън територията на аптека или дрогерия. Според предлагането вендинг машините ще могат да бъдат разполагани на всички места по преценка на търговеца, само че единствено в границите на административната област, а автоматите ще бъдат на регистрационен режим в РЗИ.

Качулев акцентира, че все още вендинг машини могат да бъдат разполагани единствено на територията на аптека. „ Ползата от това е, че в случай че с един ибупрофенов артикул язвата на възрастен пациент изкърви, той ще може да се съветва с аптекаря какво да прави. НЗОК сега работи по въпроса да се отворят аптеки в дребните обитаеми места “, добави той.

„ Дозировките на медикаментите, даже и да са без рецепта, би трябвало да се изписват от здравно лице “, безапелационен беше и маг.-фарм. Евгени Андонов.

Той добави, че методиката на Здравната каса е с стратегия, която би могла да разкрие значително аптеки на отдалечени и труднодостъпни обитаеми места. „ Методиката работи от септември месец. Тя стартира да работи и би трябвало да се изчака най-малко още година, с цел да се види цялостният ѝ резултат. Не е неприятно пациентите да имат достъп, само че сигурността е преди всичко “, сподели още Андонов.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР