Фънк музиката ще доминира на 22-то издание на Международния джаз

...
Фънк музиката ще доминира на 22-то издание на Международния джаз
Коментари Харесай

Джаз фестът в Банско преобразява курорта и привлича туристи от цял свят

Фънк музиката ще господства на 22-то издание на Международния джаз фестивал в Банско сред 6 и 10 август. По мотива публикуваме изявление с доктор Емил Илиев, уредник на събитието.
 Култовата електронна група The Chemical Brothers за първи път в България
Г-н Илиев, фънк музиката ще господства на 22-о издание на Международния джаз фестивал в Банско това лято. В първата фестивална вечер публиката ще може да се наслаждения на легендата и икона на фънк и соул музиката, саксофониста Масео Паркър. Как се притеглят имена от този сан във фестивалната стратегия?

През последните няколко години нашият блян е да каним все по-значими имена от международната джаз и поп сцена. Масео Паркър е една от легендите на фънк музиката, свирил е с Джеймс Браун, Рей Чарлз и доста други известни реализатори. През последните десетина години той прави независима кариера както като музикант, по този начин и като артист.

В Банско той ще показа последния си солов албум “It`s All About Love ”, който излезе на пазара през предходната година във връзка 75-годишния му празник. Неговото верую е „ одобрявам музиката, която носи благополучие “ и ние сме уверени, че тези, които ще го видят в Банско също ще са щастливи. Естествено, че този вид реализатори са доста скъпи и имат прекалено много искания за своето пътуванe и престой в Банско, само че ние сме се погрижили за всичко и той ще остане доста удовлетворен от България, както всички досегашни звезди, били на фестивала в Банско.

Какво още сте подготвили на феновете?

Както към този момент доста години, първата вечер ще открият Биг бенд Благоевград с диригент Борис Янев и солисти най-хубавите български джаз реализатори Камелия Тодорова и Васил Петров. Тези две забележителни лица на българския джаз постоянно показват на своите почитатели както доста от най-обичаните си песни, по този начин и доста нови осъществявания. Сред българските реализатори на това издание на фестивала личат още имената на вокалния квинтет „ Спектрум “. Тази акапелна група приготвя своя първи албум, осъществявания от който ще чуем в Банско.

Друга забавна групировка е младата вяра на джаза Лина Никол, която е певица и композитор, и нейният състав.

Саксофонистът, флейтист и аранжьор Милен Стойков – Майк Сакс и неговият Екс Кей квартет са с афинитет към смуут джаз и фюжън.
Любопитният план на Христо Йоцов „ Jazz Cats “ носи повече фюжън звучене и съставлява необикновен интерес за същинските фенове на по-елитарния джаз.

Нашата млада певица Маги Алексиева-Мей гостува на фестивала с един българо-френски състав, в който специфичен посетител е един от най-хубавите наши саксофонисти - Димитър Льолев.

От непознатите реализатори би трябвало да отбележим изключителната китаристка, певица и композиторка Малина Мой и нейният състав, гръцката група „ Гаджо дило “, която извършва джипси джаз в жанр Джанго Райнхард.

Италианската певица Сара Джейн Гиоти издаде доста сполучлив албум през 2018 година. Нейно обичано амплоа е бразилската музика и концертът й е с доста боса нова и самба.

Британската суинг тайфа Ray Gelato & The Giants също идват в България за фестивала. Разкажете повече за тях.

Рей Джелато е един от най-популярните английски реализатори. Има прозвището „ Кръстникът на суинга “ и дружно с групата си „ Тhе Giants “ честват през актуалната година своя 25-годишен празник. Те доста пъти са радвали своята вярна аудитория на всички места по света и са били канени да свирят на сватбата на Пол Макартни, на всемирски събития в Британския замък, в най-реномирания Лондонски джаз клуб „ Ronie Scott “ и на доста други известни фестивали. Тази година групата ще свири и на обичайното празненство на Първа капиталова банка в хотел „ Кемпински гранд Арена “ по време на фестивала.

Фестивалът е посещаван от от ден на ден чужденци в последните години. Как успяхте да постигнете такава огромна известност отвън границите на България?

Това е нашата съществена цел още със основаването на фестивала – да го създадем известен надалеч от рамките на страната ни и той да притегля от ден на ден туристи от целия свят. За това спомагат два фактора: първо самите реализатори, които гостуват в Банско, са доста впечатлени от фестивала и непрестанно по време на свои изяви загатват за него. Чужденците, които са участвали на нашата демонстрация в Банско, също остават доста удовлетворени от събитието и още на идната година идват още веднъж, като водят свои родственици, другари и по този начин нашата аудитория непрекъснато пораства. Ние получаваме непрекъснато запитвания от искащи да посетят фестивала от Англия, Германия, Австрия, Холандия, Италия, Скандинавските страни и други

Какво стои зад основаването на такава разнообразна фестивална стратегия?

Преди всичко доста прослушвания на реализатори от целия свят, доста пътувания и информация от елитните международни и европейски подиуми и персонални връзки с доста известни продуценти и мениджъри на реализатори. Това са доста значими предпоставки да имате достъп до същински огромните реализатори и сформира, които да бъдат част от програмата на нашия фестивал.

Fibank поддържа финансово фестивала към този момент дълги години. Защо е значимо сходни културни събития да бъдат подкрепяни от огромни компании?

Аз съм изключително горделив с партньорството, което има сред нашия фестивал и Fibank. Известно е, че за огромното изкуство са нужни доста финансови средства и банката е Генерален спонсор на нашия фестивал. Това съдействие продължава към този момент повече от 15 години и както се вижда, с помощта на него, фестивалът се трансформира в най-голямото джаз събитие в България.

Банско готово ли е да посрещне почитателите на джаза?

Хората в град Банско обикнаха фестивала и се гордеят с него. По време на фестивала, градът се преобразява – изпълва се с хиляди посетители, които денем се радват на природата в планините, а вечер се възхищават на осъществяванията от концертната стратегия.

Какви потребни препоръки бихте дали на феновете, които ще посетят за първи път фестивала?

Да обикнат хубавата музика и прекарват своята джаз почивка в Банско колкото е допустимо по-често. Нека всеки наш фен стане дипломат на фестивала и „ болести “ колкото е допустимо повече хора с любовта към това събитие. Добре пристигнали в Банско!
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР