Фалитът на Evergrande може да е само началото на кризата с недвижимите имоти в Китай

...
Фалитът на Evergrande в САЩ служи като предупредителна история за
Коментари Харесай

Фалитът на Evergrande в САЩ служи като предупредителна история за модела на растеж на всяка цена, който е в основата на грандиозния растеж на Китай през последните 30 години.

В продължение на десетилетия Evergrande, някога един от най-успешните предприемачи на недвижими имоти в Китай, поглъщаше дългове, докато китайската икономика експлодира. Търсенето на жилища беше толкова голямо, че строителите често продаваха апартаменти на купувачи преди завършването на строителството.

Но внезапна промяна в политиката на лидерите на Китай преди две години накара предприемачите на имоти в страната да се борят за пари, което усложни финансовите рискове във втората по големина икономика в света.

Какво се случи с Evergrande?

Историята за падането на Evergrande започна през 2021 г., когато централното правителство предприе мерки за ограничаване на прекомерното заемане, за да се опита да забави покачването на цените на жилищата, като на практика отряза основен източник на финансиране за строителните предприемачи.

Evergrande, която имаше пасиви от 300 милиарда долара, не можа да събере пари достатъчно бързо, за да изплати дълговете си.

Той изпадна в неизпълнение през декември 2021 г., което предизвика пазарна паника. Последва вълна от просрочия и огромният пазар на недвижими имоти в Китай все още не се е възстановил. Строителството на десетки проекти беше спряно, оставяйки много купувачи на „предварителна продажба“ без нов дом и със сериозна дългова тежест.

Спадът на Evergrande се превърна в предупредителна история за главоломния растеж, който определяше икономиката на Китай в продължение на три десетилетия. class= Спадът на Evergrande се превърна в предупредителна история за главоломния растеж, който определяше икономиката на Китай в продължение на три десетилетия. AFP/Гети изображения

Това, което се случва след това, докато се опитва да преструктурира милиарди долари офшорни дългове, има огромни последици за финансовата система на Китай.

Evergrande (произнася се „вечно грандиозен“, с безшумно крайно „e“) подаде в четвъртък молба за фалит по глава 15, което е начин чуждестранните компании да използват закона за фалита на САЩ за преструктуриране на дълга. Процесът ще отнеме време, тъй като Evergrande има приблизително 19 милиарда долара офшорни дългове.

Следващата обувка, която да изпуснете?

Ликвидната криза на Evergrande беше само началото на болката. Други големи строителни компании в Китай оттогава изпаднаха в неплатежоспособност, тъй като се борят да натрупат пари и търсенето на жилища е намаляло.

Сега инвеститорите по света наблюдават нервно как Country Garden, в която работят около 300 000 души, пропусна две плащания по многомилиардния си дълг и заяви, че обмисля "различни мерки за управление на дълга".

 Офисите на Zhongrong International Trust Co. в Пекин, Китай, в понеделник, 14 август 2023 г. Офисите на Zhongrong International Trust Co. в Пекин, Китай, в понеделник, 14 август 2023 г. Stringer/Bloomberg/Getty Images

Дългът на финансово затруднения предприемач сега се разглежда като актив с „много висок риск“, според Moody’s, който понижи рейтинга си за Country Garden миналата седмица.

Country Garden има срок до началото на септември, за да извърши пропуснатите плащания.

Икономиката на Китай се бори

Трудно е да се надценява значението на пазара на имоти в Китай. Индустрията представлява цели 30% от икономическата активност на страната, а повече от две трети от богатството на домакинствата е свързано с недвижими имоти.

Но почти три години на „нулеви Covid“ ограничения подкопаха икономическия растеж на Китай и потребителите не са склонни да купуват нови жилища в лицето на по-високата безработица и падащите стойности на имотите.

След кратък скок на активността по-рано тази година, икономическите двигатели на Китай започнаха да бълват. Потребителските цени паднаха миналия месец за първи път от повече от две години; младежката безработица нараства толкова бързо, че китайските власти просто не публикуваха данните за юли. Продажбите на дребно, експортното търсене и фабричното производство намаляват.

Не може ли Пекин просто да спаси тези компании?

Малко вероятно е. Въпреки че Пекин положи известни усилия, за да подпомогне търсенето на жилища и да освободи пари за предприемачите, дните на големи, финансирани от държавата спасителни програми за раздути индустрии изглежда са свършили.

Както каза президентът Си Дзинпин в неотдавнашна реч: „Трябва да запазим историческо търпение и да настояваме да постигаме стабилен напредък стъпка по стъпка.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР