Фалиралият туроператор Дрийм холидейс БГ има да връща над 100

...
Фалиралият туроператор Дрийм холидейс БГ има да връща над 100
Коментари Харесай

Фалиралият туроператор има да връща над 100 000 лв. на свои клиенти

Фалиралият туроператор " Дрийм холидейс БГ " има да връща над 100 000 лева на свои клиенти за неосъществени в пандемията пътувания.

Това заяви пред сайта TravelNews управителят и притежател на „ Дрийм холидейс БГ “ Невена Николова.

" Средствата, които получихме от страната, не бяха задоволителни да покрием всички суми за анулирани пътувания, главно през 2020 година Над 90% от парите са за клиенти, които трябваше да отидат на екскурзии до Израел, само че достъпът до тази страна бе затворен през 2020 и 2021 година и те не можеха да бъдат осъществени “, разказва Николова. Имало и туристи, които не са съумели да пътуват до Бали и Тайланд, тъй като също са били затворени през 2020 година и 2021 г. 

Туроператорът разгласи неплатежоспособност на 20 юли тази година, само че Николова твърди, че още от април са спрели работа.

Повечето клиенти на " Дрийм Травълс "  са отказали различни ваучери за други дестинации и са поискали възобновяване на средствата, показва Николова. Фирмата е получила помощ от над 124 000 лева. специално за възобновяване на парите за неосъществени пътувания. Отделно е възстановила още 200 000 лева посредством ваучери или различни пътувания.

Всички клиенти, които имат да получават пари от туроператора, би трябвало да знаят, че застраховката „ Отговорност на туроператора “ дава поръчителство в сходни случаи - възобновяване на всички заплащания по контракт за туристически пакет, когато съответните услуги не са били изпълнени изцяло или отчасти вследствие на неразплащане с контрагенти, несъстоятелност или неплатежоспособност на туроператора, припомнят от Министерството на туризма.

Затова туристите трябва да се извърнат към застрахователя, който е посочен в контракта за туристически пакет, за завеждане на вреда по застраховка „ Отговорност на туроператора “.

От уеб страницата на " Дрийм холидейс " излиза наяве, че за контракти от 2020 година застраховката " Отговорност на туроператора " е направена в " Алианц България ", от 2021 година - в " Лев Инс ", а за 2022 година - " Евроинс ".

От Министерство на туризма оповестиха за " Сега ", че досега само от ЗАД " Алианц България " са получили уведомление за постъпили 9 претенции от консуматори на " Дрийм Холидейс БГ ", които не са получили контрактуваните туристически услуги и не са им възобновени заплатените от тях суми. Самията туроператор не е дал сходна информация на Министерство на туризма.

От " Евроинс " прецизираха, че още на 28 април 2022 година са прекратили контракта си с туроператора и компенсации за туристически контракти след тази дата няма да изплащат. Пред TravelNews управителят Невена Николова показва, че след тази дата има единствено един договор с консуматор с ваучер за неосъществено пътешестване от 2020 година

Както писа " Сега " Министерството на туризма е упълномощило на Комисията за отбрана на потребителите и на Агенцията за държавна финансова ревизия да създадат инспекция на банкрутиралия туроператор. Намесата на АДФИ е наложителна, защото " Дрийм Холидейс " е получила държавни ковид-помощи - за въстановяване на пари на клиенти с неосъществени пътувания и за оборотен капитал.

Все още обаче министърът на туризма не е издал заповед за изтриване на регистрацията на туроператора. В регистъра на туроператорите е маркирано само, че компанията е поискала от съда разкриване на произвеждане по неплатежоспособност. Молбата е подадена в Софийски градски съд с дата 05 август 2022 година и с дата на обявяване 08 август поради несъстоятелност и свръхзадлъжнялост. До този миг няма издадено решение на съда за оповестяване неплатежоспособността на „ Дрийм холидейс БГ “ и няма намерено произвеждане по неплатежоспособност. Това е повода и министърът на туризма към момента да няма законово съображение за изтриване на туроператора, показаха от Министерството на туризма.

Още по тематиката:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР