Факторът навременна помощ липсва в държавното предложение за компенсациите заради

...
Факторът навременна помощ липсва в държавното предложение за компенсациите заради
Коментари Харесай

Навън помагат за заплатата на всички, у нас - само на някои и то на осигурителен доход

" Факторът " навременна помощ " липсва в държавното предложение за обезщетенията поради ковид, тъй като тя се обвързва с осъществяване на критерии във времето “. Това е една от констатациите на икономиста Евгений Кънев, ръководещ съучастник на капиталова консултантска компания " Маконис ", който помолихме да разяснява антикризисните ограничения на страната по отношение на настъплението на ковид и циркулиращия в публичното пространство план за държавно разпореждане за обезщетенията. 

Набиращият от ден на ден недоволство на деловите и политическите среди проект за обезщетенията планува стеснен обсег и затрудняващи условия за прилагане на държавна поддръжка. Уверенията на премиера по какъв начин страната ще поеме 60% от заплатите, а работодателите останалите 40%, с цел да няма съкращения, не обнадеждават нито бизнеса, нито наетите.
Проекто-постановлението регламентира изплащането на обезщетения на работодатели за опазване на заетостта при прекратяване на работата поради изключително състояние. Според текстовете, може да се изплащат обезщетения на шеф , който поради изключителното състояние е спрял работата на предприятието, част от него или обособени чиновници за целия интервал или за част от интервала на изключителното състояние, само че за не повече от 3 месеца. Размерът на помощта за работодателя се дефинира на 60% от осигурителния приход за месец януари 2020 година за всяко лице, чиято работа е прекратена със заповед на работодателя поради изключителното състояние и чиято претовареност ще бъде непокътната за не по-малко от 3 месеца след интервала, за който се изплащат обезщетения. Останалите 40% от брутното трудово заплащане на тези лица за съответния месец се заплащат от работодателя , както и делът на осигуровките . Следват условия за кандидатстване, част от които в несъгласие с регламентираното право на отплата. (при това, към датата на заповедта за прекратяване на работата, т.е. преди издаването ѝ), в случай, че с предишен текст е обещано правото на отплата на работодатели, прекратили работата единствено на обособени чиновници. Прави усещане и, че не е пропуснато да се изиска от кандидатстващите работодатели липса на отговорности към фиска или общините. В приложение към плана са посочени конкретните отрасли и стопански действия, където е наложена възбрана или ограничение на активността, поради изключителното състояние и може да се заплащат обезщетения. Дали ограниченията за отбрана на бизнеса и работните места ще останат толкоз лимитирани още няма изясненост.
Разбираема е реакцията на счетоводители: ".. Какво в действителност вършиме? Давате компенсацията за безработица на работодателя, само че си спестявате осигуровките, които бихте платили, в случай че лицето отиде на борсата (не сме тъпи все пак). За работодателя остава задължението да заплаща заплата за неизработен труд, в това число осигуровки върху цялата сума.. “.
Запитан ефикасна ли ще е лансираната скица 60 на 40% , по която работодателят действително ще връща на страната две трети от компенсацията още на идващия месец под формата на осигуровки по получена, само че неизработена заплата, Евгений Кънев акцентира, че " множеството страни в Европа поемат не част от осигурителния приход, а заплатата с избран % и не на някои, а на ВСИЧКИ " и уточни: " Чехия и Англия - 80%, Дания - 75% и така нататък ".
Кънев е безапелационен, че в ограниченията за справяне с рецесията тук се подценяват справедливи стопански зависимости и задграничният опит.
Той изрази запаси и във връзка с критериите, по които държавното предложение за обезщетенията " пресява " засегнатите и изключва от опцията за компенсиране уязвими браншове и гилдии, да вземем за пример упражняващите свободни специалности и самоосигуряващите се лица. „ Засегнати са всички снабдители на упоменатите в постановлението за обезщетенията браншове, също всички, които работят в интернационалните вериги за нехранителни артикули (примерно авточасти), съвсем всички свободни специалности, въпреки множеството от тях да могат да продават и онлайн - стига да има на кого “, разяснява подбора на правоимащите в плана Кънев.
Запитан дали държавната реакция е съответна, той не се нае да прави оценка изрично и разясни: " Защото месечният бюджет на целия частен бранш е към 3 милиарда лева, а помощта от 60% от компенсацията за ВСИЧКИ компании е към 1,5 милиарда лева на месец " и означи, че не всички имат потребност от отплата, което снижава сумата на към милиард на месец. " При предполагаем банкрут на целия частен бранш, продължи Кънев - страната губи към 1,5 милиарда лева на месец от осигуровки и налози, в това число косвени или на процедура губи съразмерно частта на банкрутите от целия частен бранш “.
Препоръчителни ограничения
Евгений Кънев, който е лекар по стопанска система и в дългогодишната си кариера на капиталов съветник е управлявал огромен брой планове за сливания и придобивания, бизнес оценки и финансирания в редица страни от Източна Европа и Ирландия, е безапелационен, че с цел да са ефикасни антикризисните ограничения, е нужен различен метод. Като аршин за обезщетенията на бизнеса той предлага разбиране на индикатора " спад от над 30% от приходите по отношение на март 2019 година ", а ето и най-неотложното съгласно него:
1. Преки дотации (а не заеми, каквито стартира икономическия министър) за ЗАЕТИТЕ във всички спрели ВРЕМЕННО, за три месеца, предприятия със претовареност над 100 души, изключително в провинцията, където няма други възможности и може да настъпи голям географски дисбаланс, в случай че хората тръгнат към София или чужбина да търсят работа.
2. Отлагане на всички налози и осигуровки за 3 месеца на засегнатите компании (със спад от над 30% от приходите по отношение на март 2019 г.) с разсрочен график за тяхното погашение.
3. Гаранции за заеми за всички наранени , т.е. със спад от над 30% от приходите, по отношение на март 2019 година
4. Кредити при облекчени условия , само че без гаранции за всички, които желаят.
Кънев предвижда, че " в случай че не се приложи такава политика с ясното изискване - опазване на заетостта, ще има обществени земетресения през есента. " ", добави той. Според него, българската стопанска система ще бележи месечно с по 5%, спад на брутния вътрешен артикул, според от продължителността на епидемията. " Ако политиката остане същата, чакам още по-голям срив ", съобщи специалистът, уверен, че бюджетът няма да може да извърши предназначението си.
" Най-голямата заплаха е, че сривът на стопанската система не може да бъде овладян и ", уточни той и изрази неразбиране по какъв начин ръководещите си показват осъществяването на бюджета във втората половина на годината.
" Принципът, който страната не вижда, е, ", заключи специалистът.
Още: " НА ЖИВО: Последна информация и всичко най-ново за ковид, 26 март "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР