ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Народняшкият Цветанов измества европейския Дончев на западния фланг на ГЕРБ


ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.

Основна в актуалното световно противостоене (а и у нас) става борбата за публичното мнение. Като че ли от ден на ден изчезват нюансите в публичното и медийното осмисляне на събитията. Всичко става черно-бяло. Това установи Институтът по социология "Иван Хаджийски " в своя разбор в първите дни на сегашния месец май.

Изчезването на нюансите. Всичко става черно-бяло

"Докато едни са уверени, че отравянето на Скрипал във Англия е провокация, други упорстват, че всички британски версии абсолютно сочат виновността на Путинова Русия. Докато едни иронизират успеваемостта на интервенцията на Съединени американски щати, Англия и Франция против Сирия, като акцентират по какъв начин цели две трети от изстреляните ракети са били прихванати от демодирани противоракетни системи от руско време, други акцентират по какъв начин нито една ракета не е била свалена и ударът е бил хирургически безукорен. "

Тези процеси и трендове се следят и у нас съгласно разбора. Всяка от политическите сили у нас към този момент "говорила на свои публики ", което пораждало паралелни "разговори ", нямащи доста допирни точки между тях. Докато едни приветствали президента Радев за почтено държание в срещата с съветския патриарх Кирил, други заклеймявали Радев за унизително слугинско държание.

"За първи път от толкоз високо място бе отправено обвиняване към президента, че безусловно предлага излизане от Европейски Съюз и НАТО.

Опроверженията на Радев и мненията му по адрес на Цветанов бяха внезапни. "

На този декор като че ли министър председателят Борисов се опитвал да внася нюанси - да застава ту зад една, ту зад друга позиция, и това в действителност очертавал сложността и противоречивостта на формалната българска позиция. "Например, в повишеното интернационално напрежение българската позиция наподобява нюансирана, не напълно "западна ". Ние поддържаме сътрудниците си от Европейски Съюз и НАТО, само че някак с половин уста. "

На политическия фронт у нас - (почти) нищо ново

В същото време, макар обезличаването на политическите и публични нюанси, наподобява на политическия фронт у нас не се следи нищо ново. Почти нищо ново.

Българска социалистическа партия продължавали своя курс на твърдо и ежедневно опълчване на ГЕРБ по главните тематики на политическия и парламентарния дневен ред.

Движение за права и свободи не предложили нищо ново, най-много тъй като били прекомерно заети с вътрешните си проблеми, свързани с натиска за обединяване с други сходни партии - НПСД и ДОСТ - и с новата конюнктура в Турция, предизвикана от решението на Ердоган за предварителни избори.

Патриотите са все по-рядко обединени.

Според разбора най-сложна е играта на вицепремиера Валери Симеонов. "Той прави неща, които му отварят персонални пространства, само че в същото време не подхождат електорално на партията му. "

Избирателите на Симеонов не били прозападни и надали утвърждават хрумвания като тези за доближаване със Съюз на демократичните сили и така нататък Именно поради това Симеонов се опитвал да възвърне облика на партията НФСБ, като от ден на ден избягвал говоренето в първо лице ед.ч., изразявайки "колективната воля " на своето управление.

Продължава противоборството сред ГЕРБ и президента Румен Радев. Реактивността на Радев по отношение на Цветанов и ГЕРБ до момента не носела негативи на президента.

"Международната интензивност на Борисов от ден на ден утвърждава Цветанов като движеща мощ на политиката на ГЕРБ. Почеркът на Цветанов от ден на ден проличава в подтекста на усложнените съдружни връзки. "

Според разбора се следи усилена работа на Цветанов да конституира себе си като твърдо западно крило на ГЕРБ. За разлика от нюансите при Борисов, Цветанов еднопосочно и при всеки мотив се разпознал с сътрудниците от Европейски Съюз и НАТО.

"Това е в синхрон с настъпващия закостенял тренд при ръководещите - Цветанов съчетава прозападните настроения точно с традиционалисткия метод на ГЕРБ, който в последно време се характеризира от мнозина като опит за характерна консервативност. "

По този метод всичко това променяло визиите за крила в ГЕРБ - "народняшкия " Цветанов и "европейския " Дончев - и към този момент маргинализирало Томислав Дончев като евентуална опция на позициите и посланията на Цветан Цветанов.

"Линията на Цветанов се пробва да изземе и един от главните причини на още веднъж коалиращата се остаряла десница - нуждата от отбрана на евроатлантизма и битка с русофилията. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР