ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Дронове срещу Украйна: Искат да оставят населението без ток, вода и отопление

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Седмици наред Украйна понася съществени вреди от иранските безпилотни самолети, изстрелвани от съветските военни. Повечето от тях се прихващат от противовъздушната защита на страната, само че съгласно английското военно министерство огромна част от тях въпреки всичко съумяват да поразят задачите си. А това са обекти от сериозно значимата инфраструктура на страната, както и жилищни региони.

Министър-председателят на Украйна Денис Шмихал неотдавна изясни каква сериозна заплаха съставляват тези безпилотни летателни апарати: " Руснаците хвърлят против нас сред 20 и 30 ирански дронове камикадзе всеки ден ". В тази връзка той предизвести за идно " миграционно цунами ", в случай че съветските войски продължат да нападат и унищожават украинската гражданска инфраструктура. " Те желаят да оставят популацията без ток, вода и отопление през зимата ", споделя той пред " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " (ФАЦ). Премиерът прибавя, че немската отбранителна система IRIS-T към този момент е избавила " доста, доста животи " - изключително в региона на Киев.

Ядреното съглашение с Иран

И Русия, и Иран твърдо се съпротивляват против напъните за изясняване на произхода на безпилотните самолети. Посланикът на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя отхвърли настояването на Съединени американски щати за следствие на Организация на обединените нации. В противоположен случай, предизвести той, Русия ще би трябвало да преразгледа съдействието си с интернационалната организация. Становището на Иран е сходно.

Техеран най-вероятно отхвърля доставката и потреблението на свои безпилотни самолети, защото не желае да сложи под риск договарянията за нуклеарното съглашение, разяснява Маркус Каим от берлинската фондация " Наука и политика " пред Дъждовни води. Докато произходът на безпилотните самолети не бъде несъмнено потвърден, договарянията по нуклеарното съглашение остават вероятни. Едно самопризнание, че дроновете са ирански, би затруднило значително диалозите с европейците.

Експерти: дроновете са ирански

Въпреки това Маркус Каим счита доказателствата за потреблението на ирански безпилотни самолети за безапелационни. Като причини той показва видеозаписи и открити парчета от тях. " По моя преценка не може да има подозрение по този въпрос. И не познавам сериозен специалист, който да се съмнява, че съответните доставки на оръжие са се осъществили ", споделя Каим.

Това мнение се споделя и от военния специалист Маркус Райзнер, началник на Отдела за проучвания и разработки в Терезианската военна академия във Виена. Многобройните курсове на съветски самолети до Иран и назад са ясна индикация за превозването на огромни количества материали, показва той. Дизайнът на дроновете също приказва за техния генезис, споделя Райзнер. Що се отнася до въпроса за какво Русия внася дронове от Иран, специалистът показва, че Русия към този момент стартира да изпитва дефицит на някои типове оръжия.

Какви безпилотни самолети се употребяват?

Според Райзнер против Украйна се употребяват два типа безпилотни летателни апарати: Мохаджер-6 “ и „ Шахед-136 “. „ Мохаджер-6 “ може да прави разузнаване и наблюдаване на задачата. Подобно на други самолети от този вид, той играе значима роля в разузнаването на цели за артилерията. " Но той може да бъде оборудван и с ракети " въздух-земя " и да поразява цели, откакто ги е разкрил. "

„ Шахед-136 “ пък съставлява типичен дрон камикадзе. Той се ръководи от GPS система, която го насочва с корекции към задачата. Той най-често не се употребява изолирано. " Обикновено лети в група от 10 до 15 дронове, с цел да затрудни оптимално противовъздушната защита на украинците. " Една част от тях биват сваляни, другите в групата въпреки всичко съумяват да доближат задачата.

След това руснаците изстрелват крилати ракети, против които противовъздушната защита (ПВО) на Украйна е съвсем безсилна, защото системите се нуждаят от време, с цел да бъдат презаредени с нови ракети. Това се дължи и на обстоятелството, че украинската Противовъздушна отбрана понесе тежки удари през последните осем месеца. " Вярно е, че руснаците нямат безусловно въздушно предимство, заради което не могат да летят със самолети над Украйна. Но те въпреки всичко имат преимущество във въздуха. Могат да нападат цели, където пожелаят ", споделя Райзнер.

Това ли цели Русия?

От стратегическа позиция това е съдбовно, прибавя той. " Защото украинската войска напредва на юг и изток, само че навътре в страната инфраструктурата бива унищожавана. С други думи - хората ги чака доста тежка зима. А това може да накара доста от тях да потърсят избавление на Запад. Една нова бежанска вълна обаче ще ускори общественото неодобрение в приемните страни. Точно на това разчита Русия ", споделя наблюдаващият.

Автор: Керстен Книп
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР