ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Успя ли #MeToo да сложи край на сексуалния тормоз?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
#MeToo - с този хаштаг дамите по целия свят описват за половото принуждение, на което са подложени. Това, несъмнено, докара до наказания, само че дали пет години след възникването на придвижването е настъпила действителна смяна?

Когато на пети октомври 2017-а година " Ню Йорк Таймс " разгласява публикацията " Харви Уайнстийн е плащал с десетилетия на дами, с цел да мълчат за половия тормоз, на който ги е подлагал ", вестникът надали е могъл да допуска, че тя ще провокира международен медиен феномен. В материала си журналистките Джоди Кантор и Меган Туохи разкриват, че холивудският магнат, продуцирал безчет шлагери и спечелил " Оскар ", е упражнявал полово принуждение и тормоз над дами в продължение на десетилетия. Междувременно по целия свят избухват демонстрации против половото принуждение, а феминистките на Запад упорстват за смяна на системата.

Движението #MeToo поражда точно от публикациите за Харви Уайнстийн. След апела на американската актриса Алиса Милано дамите стартират да споделят сведения за конфликта си със половото принуждение в обществените мрежи под хаштага #MeToo (Аз също). Още в първия ден той е употребен 200 000 пъти в Туитър. А на идващия ден - над половин милион пъти. #MeToo се трансформира в тренд допълнително от 85 страни и намира еквиваленти на доста разнообразни езици. Хаштагът е въведен за първи път в обществената мрежа My Space от правозащитничката Тарана Бърк през 2006-а година около работата ѝ с млади жертви на полово принуждение.

Какво става оттова нататък?

Пет години по-късно Харви Уайнстийн е в пандиза за обезчестяване, наказан на 23 години. Други известни персони като американския артист Бил Козби също получиха ефикасни присъди. И френският фотограф Жан-Клод Арно беше наказан за обезчестяване. Това сътвори толкоз огромни проблеми на Шведската академия, връчваща Нобеловата премия за литература, на която брачната половинка му е член, че институцията замрази присъждането на премията за една година.

Джоди Кантор и Меган Туохи дружно с журналиста от " Ню Йоркър " Ронан Фароу завоюваха премията " Пулицър " за журналистика в работа на обществото. Техните следствия залегнаха и в основата на филм на немската режисьорка Мария Шрадер под заглавието " Тя сподели ".

Правото на аборт също зае място в дебата, провокиран от #MeToo. През 2022-а година Германия облекчи параграф 219а, така наречен възбрана за реклама на абортите, поради която лекарите даже не можеха да дават информация за интервенцията на своите уеб сайтове.

Постижения, само че и декаданс

Успоредно с триумфите се появи обаче и " назад придвижване ". През 2018-а година тогавашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп назначи Брет Кавано за арбитър във Върховния съд, макар че против него имаше обвинявания в полово посягане.

А през 2022-а година пък Върховният съд на Съединени американски щати анулира правосъдно решение от 1973 година (известно като делото " Роу против Уейд " ), на което в продължение на десетилетия се базираха правата за аборт в страната. Унгария също стегна законодателството си за абортите. А правосъдният развой против Амбър Хърд и някогашния ѝ брачен партньор Джони Деп показва пред международната общност, че дамите, които се осмеляват да опишат обществено за претърпяното принуждение, към момента могат да бъдат посрещнати с пренебрежение и насмешки.

Нужни са каузи, а не думи

И в случай че пет години след #MeToo дамите в Афганистан и Иран рискуват живота си, с цел да отстояват човешките си права, то английската феминистка Лора Бейтс приканва Запада да поддържа думите си с съответни дейности. В книгата си " Да променим системата, а не дамите ", тя изиска незабавни промени в правосъдната система, полицията, политиката, образованието и медиите.

Движението #MeToo разкри, че сексуализираното принуждение против дами е систематичен проблем в международен мащаб. Лора Бейтс, която е основателка на плана " Ежедневният сексизъм ", приканва от това да се създадат и съответните заключения: " Нищо няма да се промени, до момента в който не признаем, че казусът е в системата, а не в дамите ", написа тя в петата година от основаването на придвижването #MeToo.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР