ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Истината е една: Който иска мир, трябва да доставя оръжия на Украйна

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Руският президент Путин ще седне на масата за договаряния единствено в случай че се убеди, че Русия няма към този момент изгледи за боен триумф. Колкото и неуместно да звучи това, истината е една: който желае мир, би трябвало да доставя оръжия.

Като се отбранява против експанзията на Путин, Украйна пази и нашите европейски полезности и свободния метод на живот в Европа. Ако е правилен този мотив, повтарян доста пъти и от немския канцлер Олаф Шолц, през последните няколко дни демокрацията е постигнала значими териториални триумфи. В смисъл, че Украйна съумя да си върне част от превзетите от Русия региони. Ако Германия желае тази борба на Украйна за независимост да е сполучлива, тя би трябвало в този момент - след координиране със съдружниците си - да стартира по-бързо да доставя тежко оръжие на Украйна, в това число танкове.

През последните няколко дни и месеци украинската войска опроверга всички лъжливи изказвания, че западните доставки на оръжие за Украйна са рискови. Именно този тип военна поддръжка, да вземем за пример с противовъздушни ракети, спря съветското нахлуване против Киев.

Това беше през първата фаза от войната. През втората фаза западната артилерия, включително и немските гаубици, помогнаха на Украйна да устои на бруталния и непрекъснат съветски ракетен обстрел, който въобще не се съобразяваше с цивилното население.

„ Решаващ миг “ от войната

Сега стартира третата фаза от войната. А в нея, настояват военни специалисти, Украйна ще се нуждае тъкмо от това, което до момента ѝ беше отказвано от Германия и нейните съдружници: танкове и друга бронирана техника от западно произвеждане. Изглежда всички към този момент са разбрали, че е настъпил „ решителен миг “ от войната, както удостовери в Киев и немската външна министърка Аналена Бербок. А бездействието таман в този миг би било съдбовно.

Тя персонално можа да се убеди какъв брой мощно е повишен натискът над Германия: по време на срещата с украинския външен министър Дмитро Кулеба в Киев той ѝ приказвал съвсем единствено за едно: какъв брой незабавно нужни са на Украйна немските оръжейни доставки. И с много фрапантни изрази описал по какъв начин в неговата страна всеки ден умират хора, до момента в който в Берлин не престават да се двоумят по въпроса за оръжието. В този миг немската външна министърка правеше много безпомощно усещане, защото не беше в положение да предложи нищо съответно – а виновността за това, както е известно, не е нейна, а главно на немския канцлер Олаф Шолц.

Германия – страна във войната?

Предпазливата политика на Олаф Шолц се дължи и на страха, че Германия може да стане страна във войната. А този мотив не трябва да се отхвърля с лека ръка. Но никой не може да отговори на въпроса за какво Федералната република доставя Украйна с най-тежката артилерия, която може да предложи - самоходните гаубици – а чертае алена линия пред доставките на танкове.

Лично генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг опроверга немския мотив, който министърката на защитата Кристине Ламбрехт обича да акцентира - че настояването надхвърляло материалните благоприятни условия на Бундесвера, който не бил в положение да отдели повече оръжие. На това шефът на НАТО дава отговор по този начин: „ В настоящия миг е по-важно да доставяме Украйна с оръжие “.

Войнолюбие ли е това?

Призивите от средите на ръководещата коалиция в Германия за незабавни доставки на оръжие за Украйна нямат нищо общо с войнолюбие. Руският президент Путин ще седне на масата за договаряния, единствено в случай че се убеди, че Русия няма повече изгледи за боен триумф. Колкото и неуместно да звучи това за някои, истината е такава: който желае мир би трябвало да доставя оръжия.

Поведението на Путин демонстрира, че очевидно няма различен път, който да води към договаряния. Точно поради това Германия, и най-много немският канцлер би трябвало да се задейства и бързо да съгласува дейностите си със съдружниците. В интерес на Украйна, която се бори за своето битие, и в полза на нашия либерален метод на живот в Европа.

*Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР