ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Кралят на санкциите: Заради Делян Пеевски ли дойде Джим О‘Брайън в София?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
В Съединени американски щати няма по какъв начин да не изпитват паника от политическите процеси в своя капризен съдружник в НАТО – България. Не е изключено визитата на дипломат Джим О’Брайън у нас да е обвързвана с неприятни вести за високопоставени българи.

Една година по-късно

О’Брайън, който управлява Офиса за съгласуване на глобите в Държавния департамент на Съединени американски щати, има срещи с президента Радев, представители на държавното управление и бизнеса. Сред обсъжданите въпроси са насърчаването на транспарантна и удобна бизнес среда и усилването на върховенството на закона – тематики, с които България има съществени проблеми от години.

От невижданите наказания за присъединяване в корупция, които бяха наложени от Съединени американски щати на Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков, Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов измина повече от година.

Мерките против първите трима, както и против 64 компании и организации, свързани с тях, бяха по световния акт „ Магнитски ”.

Към днешна дата Божков продължава да бъде надалеч от ръцете на българска Темида, а Пеевски за следващ път е претендент за народен представител от Движение за права и свободи и даже оспорва в съда в Съединени американски щати наложените му наказания.

" Обикновен народен представител "

От Движение за права и свободи, в която другояче доста държат на евроатлантическия си профил, отхвърлиха да се разграничат от Пеевски; единствено подчертаха, че той не е член на групировката, а „ елементарен народен представител ”.

Фактите приказват друго: Пеевски, претендент за ръководител на ДАНС през 2013, в продължение на години бе огромен медиен магнат, и по всяка възможност продължава да има съществени (неформални) властови запаси в Движение за права и свободи. Г-н Желязков, глобен в качеството му на зам.-председател на Бюрото за надзор на СРС, пък е определян в медийни изявления като „ лейтенантът на Пеевски ”.

На финала на своето битие, през юли 2022, профилираната прокуратура приключи инспекциите против Пеевски и Желязков. Закриването на профилираното правораздаване бе измежду целите на болшинството в 47-ото Народно събрание и кабинета „ Петков ”. Според тях то е било употребявано като политическа бухалка от модела „ ГЕРБ-ДПС ”. След като Има Такъв Народ напуснаха държавното управление, кабинетът „ Петков ” бе свален след избор на съмнение, подсилен от партиите на Борисов и Доган/Карадайъ.

Опит за български " закон Магнитски "

Докато Асен Василев бе длъжностен министър, МФ сътвори личен лист, с цел да глоби компаниите на Пеевски и Божков. В началото на 2022 обаче Върховен административен съд приключи действието на листата с претекста, че няма народен закон, който да го регламентира.

В края на май 2022 до медиите изтече „ чернова ” на „ български отговор ” на закона „ Магнитски ”. Тя провокира скандал. От министерството на правораздаването обявиха, че се работи по план на подобен акт, само че той не е подготвен. За мен въпросната „ чернова ” бе димка, хвърлена на обществото от тези, които не желаят глобените по „ Магнитски ” лица, както и други фигури, забъркани в корупция, да си понесат следствията.

Според Политическа партия, кабинетът „ Петков ” е бил свален от власт, поради това, че е почнал да осветява афери, в които е забъркан „ някогашният режим ” на Борисов, като „ Капитан Андреево’, както и тъй като е поел курс към действителна енергийна диверсификация и спиране на зависимостта на страната ни от съветските въглеводороди.

Газовият лупинг на служебното държавно управление

Тезата на Политическа партия е политическа, но най-малкото е реалност, че служебният кабинет „ Донев ” направи противоположен завой към „ Газпром ”. Новите-стари енергетици в действителност провалиха договорката за американските танкери с полутечен газ, готова от Петков.

Съединени американски щати неведнъж са подкрепяли и насърчавали стремежите у нас към енергийна диверсификация. Възможно е от Белия дом към този момент да са изразили безпокойствие от газовия лупинг на кабинета „ Донев ”, или, в случай че не в прав текст, най-малкото да загатнат за това в този момент посредством господин О’Брайън.

Публична загадка е, че високопоставени лица в България са заинтригувани от запазването на зависимостта на българката енергетика от Русия. Става дума за надълбоко вкоренена политическа корупция, която заплашва страната ни, а затова и НАТО.

" Оправяйте се сами! "

Фактът, че повече от година след глобите политици като господин Пеевски наподобява си карат постарому, разрушава на пух и прахуляк внушенията, че Съединени американски щати дирижират „ процесите ” в България. От Вашингтон споделят: „ Имате проблем с корупцията; ние ще вземем ограничения по отношение на нашите ползи – да вземем за пример няма да позволяваме Пеевски, Божков и Желязков в Съединени американски щати. Останалото обаче зависи от вас: оправяйте се ”.

Независимо дали в този момент за следващ път тази констатация ще бъде повторена посредством господин О’Брайън, отговорността за протичащото се у нас ще остане все по този начин да тежи на плещите на българските политици. И най-много на гласоподавателите.

Автор: Петър Чолаков

Бел.ред.

Убеден съм, че в случай че влязат в Народното събрание, депутатите от Има Такъв Народ ще се борят за президентска република по този начин сърцато и безрезервно, както в предходните три Народното събрание се бориха за мажоритарна изборна система.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР