ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

При правителство с мандата на БСП: ще преговаря ли България отново с “Газпром“

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Заради фамилията на левите българи или заради други споделени полезности, президентът Румен Радев връчва третия мандат на Българска социалистическа партия. Изборът не беше неочакван - направи го на два пъти предходната година макар междуличностното напрежение с водача на социалистите Корнелия Нинова. Но по други значими тематики възгледите им съответстват.

Например президентът е също толкоз несклоняем за доставките на оръжие за Украйна, колкото и вицепремиерката и министър на стопанската система Нинова. И двамата считат, че по този начин България се въвлича директно във войната и наред с това я удължава. За Радев прекъсването на съветските газови доставки не е освобождение от тежка взаимозависимост, а “увеличаване на риска във всички измерения”, а съгласно Корнелия Нинова би трябвало да се възстановят договарянията с “Газпром”, защото страната не може да се оправи без съветски газ. Пресечната им точка е отвън България, по́ на изток - нездравословно за държава-членка на Европейски Съюз и НАТО. Как Българска социалистическа партия ще разположи в тази координатна система реконструкцията на обединението, зависи от волята на най-голямата политическа мощ в 47-ия парламент “Продължаваме промяната” (ПП). Социалистите и “Демократична България” (ДБ) бяха посочени от Политическа партия като единствените политически сили, с които би преговаряла, в случай че някоя от тях получи третия мандат.

Реконструкция, само че каква

Когато Румен Радев връчи третия мандат на Българска социалистическа партия след вота през април 2021 година, социалистите бяха трети по избирателен резултат. Трети бяха и след изборите през юли, когато още веднъж го получиха, само че тогава Има Такъв Народ и Демократична България, както и “Изправи се.БГ! Ние идваме” (ИБГНИ) отхвърлиха да вземат участие в кабинет на Корнелия Нинова. “Продължаваме промяната” още не бяха излезли на политическата сцена - направиха го на последвалите избори през ноември. Днес обаче Демократична България и Има Такъв Народ са подготвени да пробват още веднъж да бъдат коалиция - с мандат на Българска социалистическа партия, макар разтрогнатия им след 6 месеца матримониум поради напускането на партията на Слави Трифонов. Аргументите за Коалиция 2.0 са енергийната рецесия и задаващата се нова Ковид вълна, рецесията на хоризонта, продължаващата война в Украйна, само че и средствата, които България чака по Плана за възобновяване. Макар и поблазнени от концепцията да завоюват повече депутати на бързи предварителни избори, Политическа партия са съгласни да вземат участие в диалозите.

В Българска социалистическа партия считат, че мандатът им се поставя, тъй като с никого от сътрудниците не са се карали. Това им дава опция да запазят партийния си тим, сдобил се с назначения в държавния уред, в това число и вицепремиерския пост на самата Корнелия Нинова. Тезата на социалистите беше за политически, а не експертен кабинет с третия мандат в името на ясна политическа отговорност.

Програмата на бъдещата коалиция е подготвена - приготвиха я Политическа партия, Демократична България и Българска социалистическа партия, когато “Продължаваме промяната” получи първия мандат. След консултациите при президента в петък Корнелия Нинова удостовери, че в случай че получат мандат, тази стратегия ще е в основата на идните диалози. “И заявяваме, че в демократична страна първата политическа мощ би трябвало да излъчи премиер”, съобщи тя. Същото считат и останалите.

Но в програмата не е написано това, което прави тим от тези селектирани от разнородни партии политици - връзката и механизмите на взимане на решения. Тези дефицити провалиха актуалната коалиция.

Дали Има Такъв Народ ще одобрят програмата зависи под каква форма ще бъдат позволени още веднъж в ръководещия съюз - дали ще запазят “своите” министерства на енергетиката, на районното развиване и благоустройството, на младежта и спорта и Министерство на външните работи, или ще бъдат преразпределени. Зависи и от “отцепниците”, с които също ще би трябвало да се договаря - един от тях е и министърът на спорта в оставка Радостин Василев. Независимо че всички приказват за правила и стратегия, няма подозрение, че най-важно е това, за което не се приказва - съставът на бъдещия кабинет и дали министрите на финансите, на Министерство на вътрешните работи и Министерство на външните работи ще предложи същата политическа мощ, която ще излъчи и премиера.

Политическа партия и Българска социалистическа партия единни за Бойко Рашков

От Политическа партия непроменяемо загатват най-важния за тях приоритет - изборът на сегашния министър на вътрешните работи Бойко Рашков за началник на КПКОНПИ и приемане на законопроекта за антикорупционната комисия, импортиран с подписите на депутатите от “Продължаваме промяната”. И Демократична България, и Българска социалистическа партия обществено поддържаха кандидатурата на Рашков. Има Такъв Народ не одобряват номинацията му и считат, че планът има потребност от сериозен ремонт, откакто бъде признат на първо четене. Макар и да не го признават обществено, и другите сътрудници в обединението имат запаси по законопроекта.

Реформата на КПКОНПИ беше измежду най-важните задания на новата коалиция, записани в раздел “Правосъдие” и през март трябваше да бъде импортиран законопроект за противопоставяне на корупцията. Но подобен се появи чак на 9 юни, когато ръководещото болшинство към този момент бе малцинство, а след две седмици и кабинетът бе свален с избор на съмнение.

Преговори с всички газови снабдители?

Извън договарянията за министерства и кой да ги оглави, едно нещо би трябвало да стане ясно преди Нинова да занесе директория на президента - ще се възобновят ли газовите договаряния с Русия. От “Продължаваме промяната” постоянно предупреждаваха, че вероятно служебно държавно управление на президента Радев може да върне “Газпром” на българския газов пазар, откакто министър председателят и вицепремиерът Асен Василев обявиха през април, че България няма да договаря за подписване на нов контракт. Но има ли алтернатива да се случи на държавно управление с мандата на Българска социалистическа партия, откакто в програмата бе записано, че ще се водят договаряния с всички газови снабдители? “Трябва да обновим диалозите с “Газпром” поради националния интерес и по-добрите цени за гражданите”, сподели неотдавна министърът на туризма Христо Проданов (БСП). Но сигнали за това идват и от Политическа партия. “Допускаме потребление на газ от “Газпром” за в бъдеще, само че те са обезсърчителен партньор”, беше декларирал Димитър Гочев, народен представител от Политическа партия, пред Нова телевизия.

Предстоят разговори.

Автор Емилия Милчева
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР