ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Разследването за щурма на Капитолия показва как Тръмп е оказвал натиск върху своя вицепрезидент

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Туитове, подстрекаващи към безредици, застрашителен апел, пламенни речи... комисията, проверяваща щурма на Капитолия, разкри през вчерашния ден по време на чуване в елементи многочислените случаи на напън, извършен от Доналд Тръмп върху неговия вицепрезидент Майк Пенс в опит да осуети одобряването на успеха на Джо Байдън на президентските избори на 6 януари 2021 година

" На президента неведнъж е било казвано, че вицепрезидентът не може да промени резултата от изборите. Въпреки това обаче Тръмп обществено е оказал напън върху Майк Пенс да направи тъкмо това ", сподели по време на брифинг конгресменът демократ Пийт Агилар.

След съвсем едногодишно следствие комисията от конгресмени се стреми да покаже, че непризнаването от Доналд Тръмп на резултатите от президентските избори през ноември 2020 година е не просто поза на човек, понесъл тежка загуба, а значителен детайл от тактика за оставане на власт.

Тази тактика бързо се е насочила към церемонията за одобряване на резултатите от изборите от вицепрезидента Майк Пенс пред Конгреса на 6 януари 2021 година - събитие, което нормално е условност.

Революция

Комисията, проверяваща щурма на Капитолия, разкри в детайли създаден през декември 2020 година проект от юриста Джон Истман за Доналд Тръмп, целящ да се възползва от малки врати в закона за преброяването на гласовете и да блокира влизането на Джо Байдън в Белия дом.

Подложен на напън, Майк Пенс се обърна към няколко юридически специалисти, които го увериха, че няма никакво поле за правни маневри и би трябвало наложително да утвърди успеха на Джо Байдън.

" Смятам, че в случай че вицепрезидентът Пенс се беше подчинил на заповедите на своя президент... това щеше да хвърли Америка в гражданска война в разгара на конституционна рецесия " предизвести с сантиментален звук в изявление пред комисията арбитър Майкъл Лутиг.

Свидетелски видеа го удостоверяват, а група конгресмени дадоха информация и за телефонен диалог сред Доналд Тръмп и неговия вицепрезидент, извършен на сутринта на 6 януари 2021 година

" Разговорът беше под напрежение ", удостовери Иванка Тръмп, дъщерята на президента, която е била в Овалния кабинет сега на диалога. Други някогашни съветници на Доналд Тръмп описаха, че президентът е отправил няколко обиди към Пенс.

Час по-късно американският президент за финален път се опита да влияе на дясната си ръка, като излезе пред навалица тръмписти, събрали се в студа във Вашингтон. " Майк Пенс, уповавам се, че ще се бориш за богатството на нашата страна, на нашата конституция. Ако не го направиш, ще бъда извънредно отчаян ", сподели със сериозен звук милиардерът републиканец.

" Обесете го "

Няколко минути по-късно Майк Пенс популяризира писмо, в което удостоверява, че няма да се поддаде на натиска на президента.

В същия миг поддръжниците на Тръмп стартират да щурмуват Конгреса, а фрагментите с размириците обикалят целия свят. Церемонията по утвърждването на новия президент е брутално прекратена.

Докато вицепрезидентът и конгресмените биват евакуирани от залата, Доналд Тръмп написа сърдит в Туитър, че Майк Пенс " няма смелостта да направи нужното, с цел да отбрани страната ".

Тълпата от тръмписти, която щурмува Конгреса, скандира: " Обесете Майк Пенс! "

Намерил избавление в подземията, вицепрезидентът остава в постройката на Капитолия по време на целия взлом, а стачкуващите на моменти са единствено на " десетина метра от него ", разкри през вчерашния ден комисията.

След няколко часа тишината най-после се завръща в американската столица. От Камарата на представителите вицепрезидентът афишира, че тези, които " сеят раздори " не са " победили " и публично утвърждава избирането на Джо Байдън за президент.

След дълги месеци на безмълвие Майк Пенс загатна обществено ужаса на 6 януари в тирада във Флорида в средата на февруари.

" Президентът Тръмп сподели, че имам право да обърна резултата от изборите, само че президентът Тръмп сгреши ", сподели той, с което сподели, че изрично къса с някогашния предприемач, който към момента е убеден в противоположното.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР