ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Китайска дипломатическа инициатива предвещава нова битка за Тихия океан

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Десетдневната обиколка на китайския външен министър в Южния Тихи океан - район, който исторически е част от сферата на въздействие на Запада - показва желанието на Пекин да отвори нов фронт в устрема си за световно въздействие.

На пръв взор обиколката на Ван И претърпя крах. Неговото основно предложение - районен пакт, който да даде на Китай основна роля в сигурността в Тихия океан - първо изтече в медиите. После той беше изрично отритнат от водачите в района.

Представителите на 10 островни страни в Тихия океан искрено разкритикуваха обстоятелството, че Китай се пробва да наложи толкоз значим план на процедура без да се съветва с тях.

" Не може да има районно съглашение, без самият район да се е събрал, с цел да го разиска ", сподели министър-председателката на Самоа Фиаме Наоми Матаафа.

Нейният сътрудник от Фиджи, Франк Баинимарама, беше още по-краен в оценката си. На взаимна конференция с Ван той разкритикува тези, които се пробват " да печелят геополитически точки ", и сподели, че " това не значи съвсем нищо за тези, чиито общности са на път да бъдат погълнати от надигащото се море ".

Унижение

Подобен порив е необикновен в добре проведената сфера на дипломацията. " Китай леко мина границите " счита Уесли Морган, специалист по тихоокеанските острови в Университета " Грифит ", в Австралия. " Разговорите би трябвало да са били много разгорещени ", сподели специалистът.

След като нещата се уталожиха, китайските чиновници, известни през последните години с нападателната си дипломация, изглеждаха по-малко настървени. Китайското посолство във Фиджи даде да се разбере, че след срещата няма да бъде оповестен никакъв документ.

Обиколката на Ван обаче бележи " нов стадий " за китайските упоритости в района, счита Юън Греъм, експерт по сигурността в Азиатско-тихоокеанския район в Международния институт за стратегически проучвания.

Според специалиста до този миг Китай се е стремил да разгръща въздействието си " с дребни стъпки ". " Сега маските паднаха. Китай е придобил убеденост, от време на време прекомерна убеденост, и това му оказва помощ да интензифицира напъните си ", отбелязва Греъм.

По време на обиколката си Ван загатна " взаимноизгодните " вложения в инфраструктура, в риболова и минната промишленост. Той обаче засегна и чувствителни въпроси като киберсигурността, морското наблюдаване и поддържането на реда.

Амбициозна стратегия

Експертите виждат в това доста по-амбициозна геополитическа стратегия: намаляване на въздействието на Съединени американски щати, смяна на отбранителния баланс в Азия, даже подготовка за инвазия в Тайван.

" Надяваме се да разтеглим своя кръг от другари ", сподели Чжао Шаофън, шеф на проучвателен център за тихоокеанските островни страни в Универсистета " Ляочън ", в Китай.

" Съединени американски щати продължиха да обкръжават и изолират Китай в интернационален проект. В избрана степен Китай би трябвало да контраатакува ", сподели специалистът.

Някои американски представители се притесняват, че задачата на Пекин е да откри непрекъснато военно наличие в Южния Тихи океан. Това е, което принуждава Вашингтон да реорганизира силите си, чийто сегашен приоритет в района е възпирането на Северна Корея и Китай.

Ако Китай разположи една-единствена база в Южния Тихи океан, тя ще бъде " доста уязвима " поради забележителните американски сили в района, счита Греъм.

" Очевидно е обаче, че плановете им са доста по-мащабни ", сподели специалистът и добави: " Ако имат три или четири бази обаче ", Вашингтон " ще би трябвало да ги одобри съществено ".

Анализаторите предвиждат, че Китай ще работи с самообладание и ще притегли на своя страна, един след различен, водачите в Тихия океан, които виждат политическо преимущество в съюзяването с Пекин.

Ван в това време не напуща района с празни ръце. Той подписа редица двустранни съглашения със Самоа и Папуа-Нова Гвинея, които въпреки и скромни, могат да разрешат на китайски служители на реда, кораби и чиновници да посещават по-често тези страни.

Соломоновите острови, разтърсени през 2021 година от безредици, към този момент подписаха пакт в областта на сигурността, който може да разреши на китайската полиция да идва там, с цел да възвръща реда.

Никой не би трябвало да подценява водачите на тихоокеанските страни, предизвестява Ричард Хер, учител в Университета на Тасмания.

" В избрани среди се популяризира едно почтено за жалост факсимиле, че който желае лоялността на тези острови може да я купи ", сподели той пред Агенция Франс Прес и добави, че " те не са получили независимостта си, с цел да я продават ".

Малко хора имат вяра, че водачите на тихоокеанските острови имат способността да " организират една в действителност изкусна външна политика " и да балансират в връзките си сред Китай и Запада, споделя Ана Поулс, специалист в областта на сигурността в Университета " Маси ", в Нова Зеландия. Според нея обаче " тъкмо това е, което те вършат сега ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР