ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Майк Пенс, бивша дясна ръка на Тръмп, се опитва да излезе от сянката му

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Кой различен, в случай че не Доналд Тръмп, може да бъде претендент на републиканците за президент през 2024 година? Името на неговия някогашен вицепрезидент Майк Пенс се загатва все по-настойчиво, още повече, че 62-годишният политик обществено се дистанцира от милиардера.

" Обесете Майк Пенс! " - тъкмо името на някогашния радиоводещ, трансформирал се в политик, крещят на 6 януари 2021 година поддръжници на Доналд Тръмп, които щурмуват американския Конгрес.

Демонстрантите са гневни, че вицепрезидентът, уверен тръмпист, не се е съгласил да блокира одобряването на успеха на Джо Байдън на президентските избори.

Шестнайсет месеца по-късно Пенс взема решение да обърне страницата.

" Предател "

Аборти, дипломация... след години на непоклатима преданост към Доналд Тръмп, Майк Пенс от седмици все по-често прави подмятания на консервативната десница, разграничавайки се от индивида, чиято дясна ръка беше по редица политически въпроси.

Миналия понеделник обаче Майк Пенс показва по-директно скъсването си с някогашния президент, откакто отиде да пропагандира за обществено отритнат от Доналд Тръмп претендент на значимите първоначални избори в щата Джорджия.

В изказване на малко летище в предградие на Атланта, той сподели: " За малко повече от година, представете си, администрацията Байдън-Харис задейства цунами от леви ограничения ", създавайки усещането, че към този момент се готви за идващите президентски избори - през 2024 година

За да провокира обаче същинска динамичност към възможната си кандидатура, му остава да направи най-трудното: Майк Пенс би трябвало да схване деликатната роля на еквилибрист, която се състои в това да се дистанцира от Доналд Тръмп, като в същото време успее да съблазни неговата електорална база, в това число милионите американци, които към момента са уверени, че успеха на президентските избори през 2020 година е била " открадната " от някогашния президент.

" Той не застана на страната на Тръмп, когато беше належащо ", споделя пред Агенция Франс Прес Хелън Алън, 50-ина годишна американка от щата Джорджия. Затова тя остро се опълчва на концепцията, че Майк Пенс може един ден да стане собственик на Белия дом.

Пенс президент? - " На добър час! ", споделя присмехулно 66-годишна Джан Шефилд, също тръмпистка. " Той е изменник, трябваше да спре изборния развой ", счита тя.

" Християнин, реакционер, републиканец "

Майк Пенс наподобява още е на светлинни години от това да разгласи публично кандидатурата си за президент на изборите през 2024 година

Той обаче неведнъж отхвърли да изключи тази алтернатива, без значение дали Доналд Тръмп ще се кандидатира. Пред медиите този ревнив християнин твърди, че той и брачната половинка му Карън насочат молебствия по отношение на въпроса и " ще отидат там, където ги призоват ".

Междувременно Пенс все по-често се изрича в академични кампуси и в тези американски щати, които вземат решение изхода на изборите. Пред тълпите, които идват да го слушат, той повтаря една и съща мантра, напомняща избирателен девиз: " Аз съм християнин, реакционер и републиканец - тъкмо в този ред ".

Доналд Тръмп също още не е дал знак дали счита още веднъж да опита да се бори за втори мандат, макар че с всеки минал ден кандидатурата му наподобява все по-вероятна.

Бившият собственик на Белия дом води безапелационно по поддръжка от гласоподавателите измежду републиканските претенденти за президентските избори през 2024 година съгласно социологическо изследване на ЮГав, оповестено при започване на май, което му дава повече от 55 % поддръжка.

На второ място е губернаторът републиканец на Флорида Рон Де Сантис с 26 %. Майк Пенс най-малко за момента събира едвам 7 % поддръжка.

Сценарий, който към този момент може да бъде отритнат, е връщането на тандема " Тръмп-Пенс " от 2016 година - нещо, което някогашният президент към този момент изключи.

" Не считам, че хората могат да одобряват това ", сподели Доналд Тръмп през март пред американски всекидневник и увери, че двамата поддържат отдалеченост един от различен, откогато Майк Пенс отхвърли да се опълчи на одобряването на успеха на Джо Байдън на изборите.

" Не съм разговарял с него от много време ", добави Тръмп.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР