ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Цецка Бачкова за ФАКТИ: Пред българския избор да подпомогнем с военна техника Украйна вече не стои нищо

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Шествие за военна помощ и взаимност с Украйна ще се организира на следващия ден - 28 април, в София. Гражданите ще се съберат в 18:30 часа пред Президентството, като по-късно ще се насочат към Орлов мост.

Един от уредниците на събитието е доктор Цецка Бачкова, политик и лекар по политически науки. От ФАКТИ разговаряхме с нея по тематиката.

“България би трябвало да покаже своя избор на коя страна желае да застане в тази война”, безапелационна е тя.

“Изпращането на оръжие не значи нито, че влизаме във война, нито, че Путин ще спре газа. Путин потвърди, че той може да ни спре газа и без да сме изпратили оръжие”, разяснява още тя.

“Група жители, обединени в платформата “Десен форум”, поискахме изключително съвещание на Парламента. Проектът за решение за изпращане на военна помощ беше отлаган дълго и е въпрос в действителност на едно съвещание, с цел да бъде решен този въпрос”, безапелационна беше доктор Бачкова.

“Тази обстановка (б.р. прекъсването на газа към България от Русия) демонстрира какъв брой е значимо България да реагира съответно и да бъде предан сътрудник и в Европейския съюз, и в НАТО. Не сме във война, само че при подобен вид дейности от страна на Путин, виждаме каква потребност имаме от сътрудниците си от Европейски Съюз и НАТО”, счита тя.

Целия диалог четете в идващите редове:

- Д-р Бачкова, шествието на следващия ден има съответна и ясна цел - България да изпрати военна помощ на Украйна. Забави ли се необратимо това деяние?

- Очевидно е, че и Министерският съвет, и Народното събрание се забавиха с решението за изпращане на военна помощ. Решението можеше да се вземе и от държавното управление, и от Народното събрание посредством гласоподаване на импортираните планове за решение. Дори самото внасяне на плановете се случи късно, много след началото на войната.

Важно е това решение да се вземе, най-малкото тъй като България би трябвало да покаже своя избор на коя страна желае да застане в тази война. Освен това, България е огромен производител на оръжия и всички спекулации, че в действителност нямаме с какво да помогнем, не знам до каква степен дават отговор на истината. Информацията с какво разполагаме не е обществена, само че мисля, че, откакто външният министър на Украйна Кулеба беше в България, откакто толкоз страни натъртват на това, че Украйна има потребност от оръжия от руски вид, каквито България създава и има в запаса си, значи нашата помощ няма да е толкоз незначителна.

От една страна, имаме военна промишленост. От друга, имаме запаси от оръжия, които можем умерено да сменяем. Германия към този момент разгласи, че ще размени остаряло руско оръжие с ново. Ние, като се изключи че не оказваме помощ на Украйна, като се изключи че не заставаме на страната на сътрудниците си, пропущаме една опция да се превъоръжим с съвременно оръжие и да премахнем остарялото руско оръжие, за което и до момента плащаме на Русия за поддръжка.

- Вчера от съветска страна оповестиха, че ще бъде спрян потокът на природен газ към България. Това прави ли нуждата да изпратим военна помощ на Украйна още по-голяма - точно с цел да се заявим?

- Става ясно, че изпращането на оръжие не значи нито, че влизаме във война, нито, че Путин ще спре газа. Явно е, че сред тези неща няма връзка.

Путин се пробва да всява напрежение в Европа тъкмо през страната, която е с най-уклончива позиция и в която той счита, че има най-големи благоприятни условия за въздействие. Мисля, че пред българския избор да подпомогнем с военна техника Украйна към този момент не стои нищо. Путин потвърди, че той може да ни спре газа и без да сме изпратили оръжие.

- Смятате ли, че след съветската поръчка за прекъсване на газа би трябвало да последват някакви политически актове от наша страна?

- На всяка цена би трябвало да се потърсят неустойки за неспазването на контракта. Спирането на газа от през днешния ден за на следващия ден е жестоко неспазване на подписания контракт. Трябва да се намерения и за по-тежки наказания, които да са свързани с преноса към Сърбия и Унгария. Тези наказания обаче би трябвало да бъдат разисквани и с сътрудниците ни от Европейския съюз.

В Европейския съюз тематиката за цялостно ембарго върху доставките на газ и нефт от Русия е много назряла. Германия, като една от най-зависимите от съветския газ страни, се приготвя. Пълното ембарго по всяка възможност ще бъде употребявано като инструмент във войната. Има механизми, по които да се потърси поддръжка от Европейския съюз краткотрайно, до момента в който интерконекторът с Гърция проработи, което се надявам да стане скоро. Имаме нашите сътрудници в Европейския съюз и не сме сами в тази обстановка, това е хубаво.

- Днес българска делегация, водена от министър-председателя, би трябвало да пътува към Киев. Изненадва ли Ви неналичието на представител на Българска социалистическа партия в делегацията?

- Не ме изненадва това, че Българска социалистическа партия нямат представител в делегацията. Все още не мога да пояснявам смисъла на това пътешестване. Веднъж беше декларирано, че българската делегация би трябвало да се убеди води ли се война в Украйна и от какво имат потребност хората там. Това беше доста неуместно пояснение.

Ако това пътешестване е, с цел да засвидетелстваме поддръжка и в случай че след визитата последва действителна такава - с военна техника, то това посещаване има смисъл. Ако, както и президентът Зеленски означи, това посещаване е, с цел да се направи селфи, което да се употребява за вътрешнополитически пиар, би било извънредно тъпо.

- Народното събрание обаче е в отмора - възможно ли е съгласно Вас това, поради събитията?

- Група жители, обединени в платформата “Десен форум”,. Проектът за решение за изпращане на военна помощ беше отлаган дълго и е въпрос в действителност на едно съвещание, с цел да бъде решен този въпрос. Той повече не търпи отсрочване.

Сега, след случилото се с доставките на газ, считам, че Парламентът би трябвало да бъде призован изключително. Най-малкото не наподобява добре в очите на обществото Народното събрание да е във почивка, когато страната се сблъсква с такива провокации и на километри от нас се води война, а ние към момента нямаме позиция.

- Според Вас реципрочна мярка ли е България да спре “Турски поток” и потока на газ към Сърбия и Унгария?

- Това сигурно е реципрочна мярка, която обаче би трябвало да бъде разисквана доста добре. Ако задачата на Путин е ескалация на войната в други райони, тази мярка би трябвало да бъде деликатно разисквана, тъй че да не реализира Путин ескалация на Балканите.

Ако Европейският съюз отговори солидарно на тази провокация на Путин, т.е. - в случай че прегледа предпочитано ембаргото върху вноса на съветски газ, то тогава това би бил един доста съответен отговор на цялата общественост на тази провокация. Не считам, че със прекъсването на доставките на газ за България Путин желае да накаже или предизвика единствено България. Това е опит да се дестабилизира Европа. Европа би трябвало да отговори. Доколко Европейският съюз ще го направи, ще разберем, защото България не застанахме до нашите сътрудници, когато те изпращаха военна помощ в точния момент. Можем да се надяваме, че в този момент - когато наранена страна сме ние, те ще застанат до нас.

Тази обстановка демонстрира какъв брой е значимо България да реагира съответно и да бъде предан сътрудник и в Европейския съюз, и в НАТО. Не сме във война, само че при подобен вид дейности от страна на Путин, виждаме каква потребност имаме от сътрудниците си от Европейски Съюз и НАТО. Различни енергийни специалисти показват много оферти по какъв начин може да се реагира. Много е значимо държавното управление да изслуша всички тези хора. При всички случаи би трябвало да се потърсят доставки от партньорските страни, с цел да не се стигне до рецесия в цените в България.

България е страна, податлива на съветско въздействие. Това би утежнило обстановката още повече. Смятам, че сътрудниците ни ще ни оказват помощ в тази обстановка.

- Видяхме апела на премиера да даряваме по една заплата за военна помощ на Украйна, по-късно обстановката се промени от прекъсването на газа. Очаквате ли, че въпреки всичко след завръщането на българската делегация от Киев ще се вземе решение за изпращане на военна помощ и България ще влезе в релсите на държанието, което би трябвало да има?

- Смятам, че българският парламент има болшинство по този въпрос и планът за решение за даване на военна помощ на Украйна ще бъде признат от Народното събрание. Оттук насетне е значима ролята на Министерския съвет. Надявам се, че те към този момент са готови каква съответно ще бъде военната помощ и по какъв начин ще бъде предоставена. Надявам се да не стигнем до обстановката да имаме гласувано решение, само че да стартира едно отсрочване какво тъкмо да се изпрати, по какъв начин тъкмо да се изпрати, както и да липсва ясна информация дали сме създали нещо след приемането на решението, дали действително сме помогнали.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР