ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Китай е може би единствената страна, която би могла да спре войната в Украйна

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Непосредствено преди войната в Украйна съветският президент Владимир Путин и китайският му сътрудник Си Дзинпин потвърдиха околните другарски връзки сред двете страни. Бяха контрактувани доставки на съветски газ за Китай. Дали войната промени нещо в двустранните връзки?

Ангела Щанцел: Руската инвазия в Украйна не повлия значително на двустранните връзки. Пекин повтаря разказа на Москва. Възможно е да са настъпили някакви по-незначителни промени, само че не и такива, които да доведат до разкъсване на контактите сред Москва и Пекин. В това отношение войната не е трансформирала нищо значително.

Какви общи ползи имат двете страни?

Ангела Щанцел: Основният им интерес е да подкопаят доминирания от Запада международен ред или да го трансформират по този начин, че той да дава отговор и на ползите на Русия и на Китай. Важна тяхна цел е и заздравяването на техните властнически режими.

Китай постоянно е признавал правото на суверенитет на Украйна. Не влиза ли в този момент китайското управление в някакво несъгласие?

Ангела Щанцел: Китай почиства това несъгласие - в своята реториката Пекин просто застава сред двете позиции. Китайското управление дотук не е порицало нарушаването на суверенитета на Украйна, то съзнателно пренебрегва този фактор и не желае да влиза в някакви алтернативи.

В предишното Китай е развивал връзките си с Украйна и даже има стопански ползи, свързани с тази страна. Но другарството с Русия е по-силно - точно тъй като общите ползи тежат повече. Затова и Китай се въздържа да подлага на критика войната в Украйна.

Вреди ли тази война на икономическите ползи на Китай?

Ангела Щанцел: От икономическа позиция войната и последствията от нея удрят Китай на едно доста сензитивно място. Става дума на първо място за последствията за международната стопанска система. Според публични изказвания китайското управление е загрижено по какъв начин ще се отразят глобите и до каква степен Китай ще бъде обиден от това. Пекин желае да избегне отрицателните стопански последствия за своето население, защото това би могло да заплаши оцеляването на режима.

Китайската държавна телевизия осведоми за военни закононарушения, осъществени от Русия в Украйна. Нима в китайската система са зародили несъгласия или става дума за разнообразни ползи?

Ангела Щанцел: В реалност тук се виждат минимални промени в общественото говорене - и най-много след телефонния диалог сред Си Дзинпин и Джо Байдън, когато за първи път Китай публично употребява думата " война " за протичащото се в Украйна. Тогава за първи път Пекин прикани да се заобикалят нападенията против цивилни цели. Това намаляване на китайската позиция евентуално е резултат от гневната рецензия - освен от страна на Съединени американски щати, само че и на целия западен свят, а и на резолюцията на Организация на обединените нации, с която толкоз доста страни осъдиха тази нападателна война. Китай се пробва минимално да се нагоди. Това е дребна смяна, която обаче носи и вярата, че е допустимо Китай да стартира да играе по-конструктивна роля.

Мислите ли, че Китай е в положение да повлияе значително на Русия?

Ангела Щанцел: Китай е може би единствената страна, която е способна на това. Ако има страна в света, която може да посредничи, а евентуално и да спре тази война, това е Китай. Но сигналите от Пекин ни споделят, че към този момент Китай не е подготвен да влезе в тази роля.

Какво значи войната в Украйна за напъните на Китай да подчини Тайван? Какви заключения може да си направи Пекин от събитията в Украйна?

Ангела Щанцел: От една страна Китай си дава сметка, че двата случая не са безусловно идентични - и най-много от гледна тока на Съединени американски щати. За Вашингтон Украйна е прекомерно надалеч и е по-скоро европейски проблем. А що се отнася до Тайван, каквото и да се случи там, то ще бъде пред портите на Съединени американски щати. Затова и възможна китайска инвазия в Тайван ще има за Вашингтон напълно друго значение. Поради това Китай доста внимава с паралелите с Украйна. Но китайското управление следи деликатно реакциите на Запада и си извлича поучения. А фактът, че от много време към този момент Китай се пробва да стане по-независим стопански от Запада, в това число от системата за разплащания SWIFT, е знак за това, че Пекин въпреки всичко се готви за подобен сюжет. И сплотеността на Запада, която той показва по отношение на Украйна, е нещо, от което Китай си извлича поучения.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР