ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Лавината вече се спуска. Все по-трудно ще държат чадъра над Борисов.

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Тази седмица към близо стоте въпроса, заложени от Движение за права и свободи на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, може да се прибави нов наръч: питанията на ГЕРБ поради ареста на водача им Бойко Борисов. А в това време прокуратурата ще е получила още материали, след които може и да размишления и най-накрая да направи обосновано съмнение, че Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова въпреки всичко са направили закононарушение.

Тримата бяха пуснати след 24 часа, прекарани в ареста - без да им бъдат повдигнати обвинявания, защото прокурорите не откриха учредения за такива по отношение на изнудването за дял от хазартната империя на Васил Божков. В последното никой не се е и съмнявал - това е моментът да си напомним отчета на Антикорупционния фонд от 2021, съгласно който по значими наказателни каузи за корупция по високите етажи е имало 3 неоправдателни и 13 оправдателни присъди.

Защо прокуратурата бяга от видеоразпити

Въпреки че Министерство на вътрешните работи и Рашков бяха подложени на критика поради метода, по който бе осъществена акцията, прокуратурата все по-трудно ще държи чадъра над Борисов и доближения му кръг. Лавината се спуска и държавното обвиняване би трябвало да избере да стиска ли още дръжката на чадъра, до момента в който бъде пометено, или да направи крачка към интегритета си.

В изявление за Нова телевизия вътрешният министър даде да се разбере, че се чака публична информация от Европейската прокуратура има ли нужда да бъдат снети процесуално годни показания от Васил Божков, който избяга в Дубай преди две години. Бойко Рашков удостовери, че службата на Лаура Кьовеши има общо със сигнала от предприемача. Вече стана ясно, че хазартният необут е дал показания пред Екологичен потенциал, както и че е въпрос на време да бъде разпитан посредством видеоконферентна връзка и от българската прокуратура - въпреки тя настойчиво да се съпротивлява не от през вчерашния ден. Ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова съобщи по bTV, че Наказателният процесуален кодекс (НПК) не разрешавал. Министърът на вътрешните работи отхвърли сходно изказване - в Наказателно-процесуален кодекс е написано по какъв начин се употребява видеоконференцията при разпити и чувания. Ако Васил Божков бъде разпитан от прокуратурата посредством такава връзка, ще би трябвало да бъде задоволено и настояването на банкера Цветан Василев за видеоконференция по делото КТБ. Досега претекстът беше, че това " ще попречи за откриване на обективната истина ". А Министерство на вътрешните работи занапред ще подава още информация по изнудването на прокуратурата.

Началото на края на Гешев стартира през 2020

var width = window.innerWidth || document.documentElement.clientWidth || document.body.clientWidth; window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(`/401112551/m.fakti_post_2`, [[728, 90], [300, 100], [660, 250], [750, 200], [336, 280], [300, 250], [320, 50], [600, 250], [300, 600], [300, 75], [320, 100], [750, 300]], `div-gpt-ad-1646992589137-0`).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1646992589137-0`); });

Предстои развиване и по делото за пране на пари, обвързвано с къщата в Барселона - така наречен " Барселонагейт ", в което също е забъркано името на Бойко Борисов. Делото бе формирано през есента на 2020 година, а Министерство на вътрешните работи сръчка прокуратурата да се засилва по него - Рашков укори обвинителите, че съзнателно не работят точно заради свързването с Борисов. Изпратени бяха две европейски заповеди за следствие в Испания, като по едната бяха получени 219 страници, чиито формален превод към този момент би трябвало да е подготвен от профилираната прокуратура. Те съдържат информация за съответни транзакции сред търговски сдружения и частни лица, данни за осъществени покупко-продажби с движими и недвижими парцели, разпити на очевидци. Чака се осъществяването и на втората европейска заповед за следствие с данъчна и осигурителна информация.

Началото на края на прокуратурата в сегашния ѝ тип е в ход още с митингите през лятотото на 2020 година, които желаеха оставките и на Бойко Борисов, и на Иван Гешев. Свалянето от власт на ГЕРБ, стартът на Европейската прокуратура, тактиката, следвана от правосъдния министър Надежда Йорданова във връзка с основния прокурор, както и обществено изразената поддръжка на премиера Кирил Петков и вицепремиера Асен Василев не могат да бъдат подценени. Остава и основният прокурор да го разбере. Лека-полека остава без бухалки - Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) към този момент е с нов, въпреки и краткотраен ръководител, а спецправосъдието върви към закриване.

Дори в Италия, родината на мафията, постоянно се намират прокурори, които да се изправят против незаконните групировки под боязън от смъртна опасност за себе си и фамилията си. В България, най-корумпираната страна в Европейски Съюз, не се откри прокурор, осмелил се да проверява някогашен министър председател като Борисов и неговия " лейтенант " по финансите Владислав Горанов. Изглежда, че вътрешното разбиране на всички работещи в прокуратурата е, че няма нищо за следствие, въпреки стотици папки със сигнали и документи да потънаха като в плаващи пясъци там през годините. Явно селекцията на фрагменти, осъществена от кадровиците на Висш съдебен съвет, не позволява " дефектни " прокурори с интегритет и вътрешно разбиране, друго от това на основния.

Поведението на ГЕРБ и Борисов в идващите дни ще е показателно

След първичните закани сякаш следва снишаване. Така да вземем за пример бранителят на Борисов - юрист Менко Менков - първо съобщи, че ще подава тъжба за осъществено длъжностно закононарушение от министър-председателя Кирил Петков. По-късно обаче уточни, че на Борисов и през разум не му е минавало да съди страната или Петков. Същевременно митингите на депутатите и поддръжниците на ГЕРБ започнаха да се спихват. След рехава колекция пред Министерски съвет в петък, 18 март, през уикенда ГЕРБ се въздържа от махленски звук.

Един човек обаче се изплъзна от камерите и публичността - Владислав Горанов. Бившият финансов министър, от чието внимание преди време е убягнало, че в бюджета са импортирани над половин милиард по-малко хазартни такси. А около Горанов постоянно се сещаме и за Пеевски.

Автор: Емилия Милчева

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР