ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Докога санкциите ще следват Путин? Вече Путин трябва да върви след тях

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Атаката на Руската Федерация по Украйна - на този стадий - се развива в три направления. Един път - сухопътно навлизане в посока следената от Киев част на Донбас. Втори път - с ракетни удари до Киев, както и градове по североизточна и югоизточна Украйна. Трети път - офанзиви по граничните сили на Украйна по украинско-беларуската и украинско-руската граница (предстои да се удостовери или отхвърли появяващата се информация, че тези настъпателни дейности от Москва са съпроводени с нахлуване в територията на прилежащата ѝ държава).

Доколкото по-нататъшна инвазия в Донбас, въпреки и неоправдателна, да бе предстояща (покрай това, че " конституциите " на двете сепаратистки републики претендират за суверенитет в целия регион), ударите по военни обекти из територията на Украйна, която е отвън контактната линия сред съветските и украинските сили, е по-агресивният и проблематичен акт. Заедно с натиска по границите на Украйна, тези удари значат разширение на военния периметър на съветската експанзия и вършат разликата сред осъществяване на интервенция, както твърди Владимир Путин, и инициирането на пълномащабен спор.

Такива удари са регистрирани, с изключение на до столицата Киев, в градове от Одеса, през Мариупол, до Харков. Това е една дъга, включваща в себе си целия изход на Украйна по Черно море и Азовско и нагоре на север. Целта на тези удари е следната:

Всяване на суматоха измежду популацията (опашките по банките, супермаркетите и бензиностанциите в Украйна са показателни);

Компрометиране на военната логистиката и инфраструктура на украинските въоръжени сили (целите нормално са командно-контролни центрове);

Провокиране на Украйна, тъй че тя да отговори на силата със мощ, което да послужи като мотив за още по-пълномащабен отговор.

Оттук нататък най-важното е да забележим дали тези удари по крайбрежните градове на Украйна ще бъдат последвани от десант на сухопътни сили. Рано заран се появи такава информация, касаеща Одеса и Мариопул (Reuters, BBC, Guardian). Тя все още обаче е отхвърлена от украинските управляващи. Ако това се случи в идните часове/дни, Руската Федерация ще реализира следните три стратегически цели:

Унищожаване на военноморския флот и морските търговски връзки на Киев и " отделяне " на Черно и Азовско море от Украйна;

Окончателен дисбаланс в интерес на Москва в Черно Море;

Сухопътно свързване с Крим, който ще се трансформира в " столица " на тази съветска дъга по югоизточна Украйна.

Дали военните дейности на Владимир Путин ще се развият по-натам зависи и от реакцията на Европейски Съюз и НАТО. Тук би трябвало да кажем, че показаните наказания (спрямо държавния дълг, две банки и редица лица от Руската Федерация) са към този момент " остарели ". Двете крайни и мъчителни такива, които изключително Европейски Съюз не желаеше да постанова, в това число заради това, че те ще имат негативен резултат и върху съюза, са използване на наказания на износа на природен газ и преустановяването на присъединяване на Русия в платежната система SWIFT (отказът от сертификация на Северен поток 2 е стъпка в тази посока). Тези ограничения изглеждаха в действителност екзотични единствено до през вчерашния ден, само че според от военното придвижване на Руската федерация по територията на Украйна, те могат да стават все по-реалистични. Потенциалното прекъсване на достъпа на съветските банки до европейския финансов пазар, което, по думите на Урсула фон дер Лайен, се планува, е респектираща стъпка.

Въпросът оттук насетне е дали глобите би трябвало да следват държанието на Владимир Путин, каквато бе тактиката на Европейски Съюз и Съединени американски щати до момента, или те към този момент е належащо да се постановат превантивно, с цел да имат отношение към образуването на държанието на съветския президент.

В същото време не би трябвало да се подценява негативният резултат, който вероятно санкциониране на вноса на природен газ от Русия ще има освен върху Европейски Съюз, само че и по отношение на Москва, доколкото нейните доходи от продажбата на въглеводороди не престават да се образуват в по-голямата си част от европейските консуматори. А в случай че в дълготраен аспект се стигне до понижаване на износа на съветски природен газ за Европа, то това ще аргументи и друго стеснение за Москва: повишаване на ролята на Китай при образуването на цената на получаваната съветска газ (т.е. по-ниска такава при компрометирането на европейския пазар).

Трябва да се има поради обаче, че каквито и наказания да бъдат приложени по отношение на Руската федерация, те няма да имат неотдавнашен резултат, доколкото страната е събрала 600 млрд $ запас. Т.е. би било належащо самообладание, с цел да се прояви техния дисциплиниращ резултат.

Така или другояче, НАТО към този момент има всички учредения да прекрати присъединяване си в Съвета НАТО - Русия и да усили своите контингенти по Източния фланг на Алианса, само че освен в Балтийските страни и Полша, каквото решение към този момент бе декларирано от Белия дом. Каквито и оферти да бяха направени към съветската страна, касаещи регламентирането на военните образования и разположението на ракетни системи в източно-европейските страни от НАТО, те би трябвало да бъдат нулирани.

Специално България в този момент, паралелно с Румъния, би трябвало да изиска засилено предно наличие в границите на Алианса. Руската експанзия в Украйна е причина за предприемане на стъпки, чиято цел е превъзмогване на стратегическия дисбаланс, действителен на Източния фланг на Алианса. А точно това, че старания за подсилване на сигурността бяха предприемани предпочитано по отношение на балтийски вектор на НАТО, при все това съветската експанзия се развиваше най-задълбочено в Украйна, Черно море и Балканите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР