ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Ще напусне ли Унгария ЕС: Какво всъщност иска Орбан?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Унгарският министър председател настървено подлага на критика Европейски Съюз и го показва като зложелател и надали не като някакъв окупатор, сходен на Съюз на съветските социалистически републики. Какво в действителност желае Орбан? Сериозно ли мисли за Укзит - т.е. за овакантяване на Европейски Съюз?

Унгарският министър председател Виктор Орбан обича да повтаря, че е политик, който приказва в прав текст и не крие мнението си – нито пред своите европейски сътрудници, нито пред вътрешнополитическите си съперници. Но има редица парливи тематики, по които унгарският министър председател от дълго време се изрича прекомерно общо. А с това поражда и редица спекулации измежду обществеността.

Възможно ли е Унгария да последва образеца на Англия?

Най-важната измежду тези тематики сигурно е за така наречен Укзит (съчетание от Унгария и екзит) – с други думи дали Унгария желае да остане в Общността или се стреми да я напусне, следвайки пътя на Англия. Орбан настървено подлага на критика Европейския съюз, представяйки го за зложелател, какъвто на времето е бил и Съветският съюз, окупирал Унгария. Но пък въпреки това не стопира да повтаря, че Унгария има своето място в Европейски Съюз. Какво желае Орбан в действителност? Сериозно ли мисли за Укзит? Ако ли не - какво цели със своите антиевропейски словоизлияния?

Тези въпроси станаха още веднъж настоящи предходната събота (12.02.22), когато министър председателят на Унгария държа своята обичайната годишна тирада в Будапеща. В нея той оцени миналата година и очерта вероятностите пред новия политически сезон. Този път речта на Орбан съответства с горещата фаза на политическата акция - на 3 април в Унгария ще се проведат парламентарни избори, които се дефинират от мнозина като едни от най-важните за страната в последните две десетилетия.

На фона на предходни изявления на Орбан за европейската политика, този път думите му прозвучаха много цивилизовано, въпреки и да не се мина без нормалните неуместни клевети. Например по какъв начин Европейски Съюз желал да наложи на Унгария фамилен модел „ в цветовете на дъгата “, или че водел “съдебен джихад” против нея.

Орбан изсъхнало заключи, че Будапеща и Брюксел мислят по друг метод във връзка с нацията, бъдещето, традициите и глобализацията. И въпреки всичко съобщи: “Ние от своя страна желаеме да запазим единството в Европейския съюз”. След което насочи “апел за приемливост към Брюксел” - добре било двете страни да демонстрират почитание и взаимно да се оставят на мира. Орбан не сподели какви ще са следствията, в случай че този апел не бъде последван, само че плашилото за Укзит продължава да витае из пространството.

Унгарците не желаят да напущат Европейски Съюз

Унгарският министър председател не за първи път загатва за опцията страната да напусне Европейски Съюз. По време на дебатите към Брекзит през 2016 година, той съобщи, че “очевидно има и живот отвън Европейския съюз”. Някои от сподвижниците на Орбан бяха надалеч по-категорични. Председателят на унгарския парламент Ласло Кьовер съобщи през юли 2021 година, че на референдум за участието на Унгария в Европейски Съюз през днешния ден сигурно би дал своя вот с „ не “.

Малко по-късно финансовия министър Михай Варга сподели, че в края на актуалното десетилетие, когато Унгария стане чист длъжник в Европейски Съюз, въпросът за Укзит може да бъде обсъждан „ от друг ъгъл “. Миналото лято неофициалният държавен вестник „ Magyar Nemzet “ за първи път стартира спор за участието на Унгария в Европейски Съюз. „ Време е да поговорим за Укзит “ - по този начин вестникът озаглави своя коментарна колонка.

Реакциите на тази акция очевидно изясниха на Орбан следното: не е време тематиката за излизане на Унгария от Европейски Съюз да бъде форсирана. Дори е контрапродуктивно. Даже консервативните кръгове реагираха с отвращение на изказванията на Орбановите поддръжници и на коментара в „ Magyar Nemzet “. Социологическите изследвания в последните години демонстрират рекордно високо утвърждение на участието на Унгария в Европейски Съюз. Дори измежду гласоподаватели на Орбан близо 80 % не желаят страната да напуща Общността.

И по друга причина напускането на Европейски Съюз не е алтернатива за Орбан. Унгарският министър председател желае да трансформира страната в районна мощ и контраст на Брюксел в Централна и Югоизточна Европа. Унгария влага в компании, парцели и медии в целия район. Правителството в Будапеща отпуска милиарди за унгарските общности в Румъния, Сърбия, Украйна, Словакия, Хърватия и Словения.

Правителството на Орбан настойчиво се застъпва за бързото присъединение на Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора в Европейски Съюз - три страни, в които някои недемократично настроени политици на водещи позиции следват същия модел на ръководство като този на унгарския министър председател. Но в случай че Унгария напусне Общността, Орбан ще се лиши от опцията да играе ролята на авторитетен районен водач в Европейски Съюз.

И Европейски Съюз има изгода от участието на Унгария

Тук, несъмнено, би трябвало да се упоменат и милиардите, които Унгария получава от Европейски Съюз. Обвинението, че Унгария просто прибира парите на европейските данъкоплатци, без да има персонален принос, в реалност не дава отговор на истината. Защото европейските компании извличат огромни изгоди от ниските индустриални разноски, от данъчните облекчения и другите благоприятни условия, които им дава унгарският пазар.

И въпреки всичко паричните прехвърляния от Брюксел осигуряваха през последното десетилетие сред два и четири % от унгарския брутен обществен артикул, което ги трансформира в стожер на икономическия модел на Орбан. Затова Орбан и неговото държавно управление биха били наранени изключително мъчително, в случай че благодарение на новия механизъм за господство на закона Брюксел наложи на Унгария чувствителни финансови наказания.

Един сериозен спор за напускането на Европейски Съюз по-скоро би подкопал властта на Виктор Орбан. Неговият главен интерес е по-скоро ориентиран към това страните в Европейския съюз да нямат общи полезности. Това да се трансформира в съюз, в който Орбан би бил в положение да работи както откри за добре, без да го заплашват финансови наказания и наказателни процедури поради правни нарушавания. Един съюз, който работи като като прагматичен стопански клуб. Затова и реториката на Орбан, изпъстрена с непрекъснати офанзиви против Европейски Съюз и подмятания за Укзит, е изцяло разумна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР