ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

В Киев е по-сигурно, отколкото в Сидни. Защо много чужденци остават в Украйна.

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
" По телефона ме засипват с все нови и нови известия ", споделя Йенс Деслер с изтощена усмивка. Повечето са от другари и родственици, които ме питат по кое време ще напусна Киев. Но предприемачът от Германия няма желание да подхваща незабавни дейности. Много от чужденците в украинската столица очевидно мислят като него. Напреженията сред Русия и Украйна не са нови, само че скорошното решение на Съединени американски щати да изтеглят своя дипломатически личен състав от Украйна провокира необятен интернационален отзив. Войната в Източна Европа ненадейно се трансформира в действителна опция.

Невидимата опасност

Австралия също изтегля своите дипломати. " Посолството ми се обади да ме пита дали считам да напусна страната ", споделя австралиецът Кен Хърбърт, който преди две години се е пренесъл от Сидни в Киев. Хърбърт признава, че въпросът на посолството доста го е изненадал. Повечето чужденци, с които Дъждовни води беседва, също имат намерение да останат в Киев. На мнозина градът им наподобява много сигурен, по тази причина и нямат желание да си стягат куфарите. " В общи линии тук се усещам по-сигурен, в сравнение с в Австралия. В Сидни нощем заобикалям да се разхождам по някои тъмни улички, а в Киев въобще не бих се тормозил от това ", споделя Хърбърт.

В същото време съветските войски са на няколкостотин километра. " Човек не вижда никакви бойци, нито самолети - въобще нищо, което да загатва за някаква война или заплаха ", споделя германецът Деслер. За него животът в Киев си тече както нормално. Казва, че му е доста мъчно да познае своята втора татковина в фрагментите, които интернационалните медии разгласяват за страната. " В Украйна слънцето грее, има пица, има суши - всичко си е наред ", споделя германецът. " Ситуацията се промени най-вече за хората, които са отвън Украйна - те ненадейно осъзнаха какво се случва тук. Украинците обаче се намират от над 8 години в тази сложна обстановка - откогато Москва анексира полуостров Крим през 2014. Затова хората извън в този момент са по-силно разтревожени, в сравнение с самите украинци ", изяснява американката Кари Хипко-Одерман, която от 2018 живее в Киев дружно със брачна половинка и децата си.

Противоречивите известия на Зеленски

През последните седмици някои спорни известия на украинското държавно управление усилиха несигурността измежду хората. Президентът Володимир Зеленски да вземем за пример съобщи в свое видеообръщение, че заплахата от ескалация не е огромна и моли към украинците да запазят успокоение и да не натрупат хранителни ресурси. Но на идващия ден даде изявление за " Вашингтон пост ", в което разгласи, че Харков, вторият по величина украински град единствено на 40 км. от източната граница, е евентуална цел на съветска инвазия. Един върховен украински боен неотдавна даже назова 20 февруари като евентуална дата за съветско нахлуване. Но други високопоставени сътрудници на Зеленски обявиха пред публицисти, че съветската военна акция е политически блъф на Путин. Не е чудно, че и политици, и специалисти в Украйна си блъскат главите над въпроса какво в действителност се случва сега.

Да си вървим или да останем?

Докато интернационалната дипломация тече на бързи обороти - постоянно и без присъединяване на самата Украйна, от чужбина приканват сънародниците си в тази страна да се приготвят за възможна незабавна евакуация, ако ситуацията ескалира в допълнение. Препоръчват им да си приготвят по един куфар с най-необходимите движимости, малко пари в брой и медикаменти, с цел да могат в точния момент да изоставен Украйна, в случай че се наложи.

Препоръките по медиите и форумите, какво да има в пакета с най-необходимите движимости съдържат и частично странни неща - от водка за стерилизация на устата до бенгалски огън, с който човек може да алармира на близките, в случай че се окаже в неволя. Доколко реалистични са всички проекти за бягство, в случай че всички пътища се окажат задръстени, а информационните канали блокирани - това е напълно различен въпрос. Но надалеч не всеки в Киев се готви да бяга или да опакова куфар с най-необходимите движимости. Много от чужденците в украинската столица гледат на обстановката по много друг метод: " Колкото по-активно следи човек американските и немските вести, толкоз по-голям боязън го обзема ", споделя Деслер. Неговата рецепта гласи: " Просто ги изключвам ".

Автор Ник Конъли
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР