ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Кирил Петков е напът да допусне огромна грешка

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Коментар на историка Емил Соколов за откъс от визитата на министър-председателя Кирил Петков в Северна Македония през днешния ден:

Кирил Петков е напът да допусне голяма неточност в Македония. Днес е споделил, че не трябва да се приказва за българи фашисти, а за фашистки режим. Престъпленията на фашистките режими не бивало да се приписват на цели страни и нации, защото такива режими е имало из цяла Европа и те не могат да се представителни за една нация.

Министър-председателят си мисли, че по този метод ще реализира консенсус с Македония. Като някой, който идва от бизнеса, той е теоретичен, че когато направиш отстъпка, отсрещната страна ще отвърне със същото. Това е по този начин, в случай че отсреща си имаш предприемачи. В Македония обаче Петков не договаря с предприемачи, а с идеолози. Това са руски идеолози и ортодоксални комунисти, които от едно време схващат единствено от мощ, а не от консенсус.

Ако признаем, че в България е имало нещо наречено фашистки режим, ще легитимираме югославския прочит на историята сред България и Македония. Това освен няма да спре македонците да назовават българите фашисти, ами напряко ще узакони езика на омразата против българите. Щетите от такова самопризнание няма по какъв начин да бъдат поправени, защото такава позиция ще е потвърждения на всички неистини и операции, които македонската историография популяризира от години.

Няма по какъв начин да приказваш за фашистки режим в България и в същия миг да очакваш от управляващите и обществото в Македония да спрат антибългарското си говорене. Точно югославската и сръбската агитация са виновни за това македонците да гледат на българите като на фашисти, окупатори и военни нарушители. Те изобретиха съвременна Македония и те поквариха българския блян за национално обединяване, представяйки го като някаква завоевателна война.

Едно е да признаеш, че българските управляващи и войски са позволили противоречиви и недотам верни решения под напън от нацистка Германия, а напълно друго, че в България е имало фашистко ръководство. Признаем ли пред Македония, че в България формалната власт е била фашистка, това дефинитивно ще направи доближаването сред двете страни невероятно.

Последиците за България също ще са рискови. Това ще налее вода в мелницата на комунистическите апологети в България. Тези апологети. като се изключи че имат вяра, че по Байтошово време е било по-добре, считат, че Народният съд не е гнет над спокойно население, а нужно и заслужено наказване за " фашистка България ". Това се вписва съвършено в кремълската версия на историята, в която Червената войска избавя България, а не я окупира на 9-ти септември 1944-та година.

Министър-председателят би трябвало допустимо най-скоро да се запознае с историческите и идеологически параметри на разногласието сред България и Македония, в случай че не желае да стане жертва на личните си положителни планове.

Ако подадеш ръка на болшевик, той ще я откъсне. Това предписание е постоянно правилно и съветниците на Кирил Петков би трябвало да му обяснят какви ще са следствията от тази криворазбрана тактика на омиротворяване на Македония.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР