ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Или България ще загине: защо толкова българи харесват Костадинов и Възраждане

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Против НАТО и Европейски Съюз, срещу Ковид ограниченията: с тези претенции националистите от " Възраждане " влязоха в Народното събрание. Защо толкоз българи ги харесват - даже и в чужбина?

Влизането на " Възраждане " в 47-то Народно заседание (НС), както и фактът, че водачът ѝ Костадин Костадинов стана четвърти в кандидат-президентската конкуренция, са знак за рискови процеси в недрата на партийната система. Въпреки острите спорове, в които влязоха обединенията в 45-ото и изключително 46-ото Народно събрание, нито една от тях не е против участието на България в НАТО и Европейски Съюз. При " Възраждане " е тъкмо противоположното - партията упорства за излизане от Пакта, както и за предоговаряне на параметрите на участието на страната в ЕС; а в случай че последното не се увенчае с триумф, съгласно господин Костадинов е необходим референдум за овакантяване. Не е изненада, че " Възраждане " е и против влизането на страната в еврозоната. " Или ще отхвърлим американския васалитет, или България ще загине ", споделя той.

Дори в " квартала на богатите " харесват " Възраждане "?

Първата причина за триумфа на групировката е в неспособността на предходните два Народното събрание да образуват постоянно държавно управление. Векторите на смяната, за която настояха гласоподавателите на 14 ноември, са прекомерно разнообразни. Единият път, показан от новата " Продължаваме промяната " (ПП), е проевропейски - той е за осъществяването на уговорките към НАТО, за промени въз основата на достиженията на " западната цивилизация " (по-стриктно използване на правила като върховенството на правото и разделянето на управляващите, в името на изкореняването ендемичната корупция, на повишението на благосъстоянието на обществото като цяло). Другият път, въплъщаван от " Възраждане ", е евразийска автомагистрала - той е израз на зле прикрити благосклонности към Русия на Владимир Путин и нейната ценностна система, предрешени като " български национализъм ".

На този декор е куриоз, че " Възраждане " още веднъж, както на изборите по-рано тази година, се показа относително добре в и получава 6.2% % от вота там, което е повече от този за Българска социалистическа партия. За " Възраждане ", да вземем за пример, са отишли към 14% от гласовете в " квартала на богатите " - " Ориндж каунти ", Калифорния, Съединени американски щати, както и 13% от гласовете на българите в Австралия.

Едно от вероятните пояснения е, че този " родолюбив избор " в чужбина е реакция на части от българската диаспора на анти-имигрантски настроения; допустимо е и напълно друго - в Съединени американски щати, да вземем за пример, да има припокриване с антиваксърската, консервативна изразителност на Тръмп. Нужни са още данни, с цел да се изведат причинно-следствени връзки (трябва да знаем, например каква е степента на интеграция на подкрепилите " Възраждане " в чужбина, какъв е приходът им там и т.н.).

Авторитарните настройки работят за партии като " Възраждане "

През 2021 повече българи имат вяра в преимуществата на демокрацията (в съпоставяне с 2018) и считат, че тя е най-хубавата форма на ръководство (56% през днешния ден против 45% преди три години, данни на " Алфа Рисърч " ). И въпреки всичко: през 2021 година 28% от хората в България не са уверени в превъзходството ѝ.

Изследване от 2020 на PEW Research Center, извършено в 19 страни, от които 16 членки на НАТО, демонстрира, че българите избират връзките с Русия пред тези със САЩ; българите са и " първенци по харесването на Путин " - цели 62% имат доверие в съветския президент. Потенциалът на така наречен " националистическа ниша " в България е почти 15% от гласоподавателите. Разочарованието от Има Такъв Народ, които обраха вота в този сегмент за сметка на обединения като Вътрешна македонска революционна организация, в този момент намира отдушник в лицето " Възраждане ".

65% от далите гласа си за " Възраждане " са на възраст сред 31 и 60 години, а всеки пети е под 30 години. 46% са висшисти, а 48% са със приблизително ( " Галъп " ). Около половината от гласоподавателите на партията са новопривлечени - към 16% от тези, които на 14 ноември са дали своят вот за " Възраждане ", на изборите през юли са подкрепили Има Такъв Народ.

НЕ на Ковид ограниченията? Музика в ушите на мнозина

Още една допустима причина за резултата на " Възраждане " е в сериозната реторика към здравните ограничения, подхванати за оправянето с Ковид рецесията. От групировката са за неотложно унищожаване на зеления документ и всички ограничавания. Посланията на " Възраждане " са за ушите на мнозина в най-слабо имунизираната страна в Европейски Съюз, в която 52% считат, че вирусите са държавна разработка за управление на свободата им, а всеки трети не се интересува от научни вести ( " Евробарометър " ). За триумфа на Костадинов роля изигра и недостига на отговорно политическо водачество - спорната политика на кабинета " Борисов " 3, както и на служебните държавни управления по отношение на пандемията.

Ако и този път партиите на смяната не съумеят...

Не на последно място, акцията на " Възраждане ", в която имаше ясно дефинирани послания, които господин Костадинов отбрани в телевизионните студиа на огромните медии, очевидно е достигнала до доста хора и е съдействала за относителния триумф на групировката.

Най-вероятно " Възраждане " ще бъдат в изолираност в 47-то Народно събрание. Но в случай че партиите на смяната за трети път тази година не родят нищо свястно, акциите на този политически план, както и на други сходни на него, могат освен да продължат да се повишават, а внезапно да тръгнат нагоре.

***

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

Бел.ред.
Първите по смъртност в света са последни по изборна интензивност.
Ние, българите .
Наистина ли не ни пука по какъв начин ще продължим напред?!
Ще оставим ли твърдите партийни ядра на статуквото и гласовете от прилежаща страна да решат и тези избори?!
Да излезем в неделя и да гласуваме всеобщо!

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР