ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Владислав Панев за ФАКТИ: Очаквам управление, чиято цел е модерна България. Всичко друго е ала-бала

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
“Големият риск пред страната през идващите месеци и години е несигурно ръководство с неразбираемо болшинство да прокарва популистки решения, които да надуят бюджетния недостиг до равнища, рекордни за Европа, които са в това число и над 10% от брутния вътрешен артикул. Това би довело до заплаха в това число и за валутния ръб. Тук не приказваме единствено за надуване на инфлацията извън, вносната такава - ясно е, че огромна част от инфлацията е привнесена извън, а към този момент приказваме и за наша си вътрешна рецесия, която е изцяло допустима. Една от дилемите на “Демократична България” е точно да не разреши подобен сюжет да се случи. Той в дълготраен проект би могъл да върне ГЕРБ и Движение за права и свободи на власт”.

Това сподели в изявление за ФАКТИ Владислав Панев, съпредседател на “Зелено движение”, една от партиите в коалиция “Демократична България”, народен представител в 45-тото и 46-тото Народно събрание и кандидат-депутат от обединението за изборите тази неделя.

Разговаряхме по отношение на инфлацията, незабавните ограничения за оправянето с цените на тока и газа, за зеления преход, бъдещото ръководство и какво ще се случи с Бюджет 2022.

Целия диалог четете в идващите редове:

- Г-н Панев, без значение дали ще се сформира постоянно държавно управление или не, коя съгласно Вас би трябвало да е първата задача на 47-мото Народно заседание?

- Трябва да се адресират въпросите с инфлацията. Знаете, че цените на тока и парното извънредно доста стресират жителите и то с съображение, тъй като виждаме какво се случва на интернационалните пазари. Има вид в това число Народното събрание да вземе ограничения, даже да предложения и изслуша министъра на енергетиката, който надлежно да предприеме нужните ограничения за усмиряване на обстановката.

- Кои ограничения обаче са подобаващи в този случай, с цел да не стане по този начин, че след няколко месеца инфлацията да се вдигне още толкоз?

- Най-вече би трябвало да осигурим евтина база за сила. Тоест би трябвало да осигурим по-големи количества на ниска цена газ, който да влиза да вземем за пример от Азербайджан, каквито благоприятни условия има. Договорите за импорт на азерски газ са за 1 милиарда куб. метра на година, а внасяме 200-300 млн. Това може да успокои обстановката освен с цените на електрическата енергия, само че и обстановката с цените на парното. Знаете, че столичната “Топлофикация”, както и други сдружения, работят с природен газ.

След това, би трябвало да се види какви са опциите за това цената на електрическата енергия за бита да не се пипа от 1 януари или в случай че се пипа, да е допустимо минимум. Това може да се направи като се употребява да вземем за пример Фонда " Сигурност на Електроенергийната Система ". Тази година постъпленията там са извънредно високи - първо, поради покачването на цените на въглеродните излъчвания и второ, поради това, че такса “задължение към обществото” е % от цената на електрическата енергия, която за бизнеса се повиши с пъти.

Трябва да адресираме и самата цена за бизнеса. Аз считам, че до края на зимата тя ще стартира да пада по този начин или другояче, само че въпреки всичко би трябвало да стартираме търгове за дълготрайна продажба на електрическа енергия. Тоест огромните производители да могат да пуснат на енергийната борса количества и контракти за 2-3 години напред. Така цената е напълно друга от цената на пазара “ден напред”. Там цената може да доближи 140-150 лв. на мегаватчас. Това са незабавните неща.

- Трябва ли да се внимава с взимането на ограничения, с цел да не се опитат избрани политически сили да се опитат да “дават” безсистемно?

- Да, видяхме защо става въпрос в последните два Народното събрание - популизмът надделяваше доста постоянно. Едва удържахме ситуацията, тъй че актуализацията на Бюджет 2021 да не докара до несъразмерен бюджетен недостиг, каквито напъни имаше от избрани политически сили. Аз съм уверен, че популизмът ще се вихри най-малко при започване на 47-мото Народно заседание. Важно да има устойчиво и ясно болшинство, с цел да може решенията да се вземат в него, а не всеки да предлага невъзможни неща.

Големият риск пред страната през идващите месеци и години е несигурно ръководство с неразбираемо болшинство да прокарва популистки решения, които да надуят бюджетния недостиг до равнища, рекордни за Европа, които са в това число и над 10% от брутния вътрешен артикул. Това би довело до заплаха в това число и за валутния ръб. Тук не приказваме единствено за надуване на инфлацията извън, вносната такава - ясно е, че огромна част от инфлацията е привнесена извън, а към този момент приказваме и за наша си вътрешна рецесия, която е изцяло допустима. Една от дилемите на “Демократична България” е точно да не разреши подобен сюжет да се случи. Той в дълготраен проект би могъл да върне ГЕРБ и Движение за права и свободи на власт.

- Споменахте “Топлофикация София”, която е в цялостен банкрут - какво оферирате да се случи с нея?

- “Топлофикация” е във банкрут на процедура от най-малко 10 години насам. В този отоплителен сезон задълженията ѝ ще набъбнат най-вероятно до над 1 милиард лв. за първи път в историята.

Когато бях общински консултант в Столичния общински съвет успяхме да запушим някои течове, успяхме да изгоним компанията “Гранд Енерджи” от “изхода” на “Топлофикация” - знаете, че тя купуваше евтина електрическа енергия от сдружението и по-късно я продаваше по-скъпо на енергийната борса. От това успяхме да спестим десетки милиони левове годишно. Не е малко, само че не е задоволително.

Това, което би трябвало да се случи с “Топлофикация”, беше написано и в американския отчет на " Black & Veatch " преди две седмици. То е рационализация на мощностите, тъй че да създава и повече пара, и повече електрическа енергия в съпоставяне със сега; рационализация на преносната система, тъй че загубите по нея да бъдат минимално количество; и положителни взаимоотношения с клиентите, тъй че част от тях да стартират да се връщат към услугата на “Топлофикация”. Няма по какъв начин услугата да бъде задоволително качествена, в случай че 50 или под 50% от клиентите в даден блок употребяват услугите ѝ. За да бъде при 50%, би трябвало да е прекомерно скъпа.

Доколкото знам, има проекти за създаване на слънчеви фотоволтаични мощности на територията на “Топлофикация” и на терени на Столична община. Според мен това би помогнало също.

- Говорейки за фотоволтаиците, би трябвало да се случи енергийният преход. Дали дейната работа по него ще стартира в 47-мото Народно заседание?

- Абсолютно! Аз познавам и огромни компании, и дребни семейства, които имат изключителни проблеми да се вържат към енергийната мрежа на страната и да получат лиценз за производители на електрическа енергия. Бавят ги по една година, и то когато става въпрос за апаратура на фотоволтаици за произвеждане на електрическа енергия за лично прилагане, за лични потребности, не за продажба на електрическа енергия на пазара. Без никакви дотации, себестойността на огромни съоръжения от десетки мегавати мощ сега е под 100 лв. на мегаватчас - доста по-ниска от пазарните цени.

За мен бъдещето ще се дефинира главно от развиването на технологиите. Имаме благоприятни условия посредством Плана за възобновяване и резистентност да влагаме в така наречен “умни мрежи”. За страдание не виждам задоволително средства в изпратения от служебното държавно управление План. Според мен там би трябвало да бъде акцентът - в “умните мрежи”, тъй че те да разрешават връзването на хиляди дребни производители, които да могат да продават електрическа енергия на по-ниски от пазарните цени. Това е един от методите за реализиране на енергийния преход. Естествено, слабото място е съхранението на сила, само че мисля, че и тук цените вървят надолу с бързи темпове.

Трябва да има либерализация и по-лесно връзване. В момента дори няма потребност от дотации за слънчеви панели, тъй като цената на електрическата енергия им е по-ниска от пазарната. Нуждата от помощи е от една страна - за “умните мрежи”, а от друга - за съхранението на сила. За това може да се употребява и ПАВЕЦ “Чаира”, само че цената на батериите към момента не разрешава инсталацията им на пазарен принцип. Това обаче мисля, че ще стане в идващите няколко години.

Ако Планът за възобновяване и резистентност се концентрира върху “умните мрежи” и в съхранението на сила, само че в по-малка степен, то ще има доста повече смисъл от него.

- Споменахте постоянното болшинство, което е нужно в идващото Народно заседание. Каква е позицията Ви по отношение на ръководство в взаимно присъединяване с Българска социалистическа партия и даже с мандат на Българска социалистическа партия?

- В нашето съдружно съглашение - на “Демократична България”, сме записали, че в ръководство, формирано с мандат на Българска социалистическа партия, ние няма да участваме.

Лично аз имам много съществени проблеми с политиките на Българска социалистическа партия. Да се върнем към диалога за популизма и обещанията - когато актуализацията на бюджета се гледаше, помним, че в Комисията по бюджет и финанси Румен Гечев говореше по какъв начин Испания има бюджетен недостиг от 11%, по какъв начин дано и ние да надуем бюджетния недостиг и да не се вършим на отличници с 3,9% бюджетен недостиг. Такива изявления, а съгласно мен Българска социалистическа партия съществено мислят тези неща, са извънредно рискови за стабилността на страната с оглед инфлацията сега.

Другото е енергетиката. Знаете, че Българска социалистическа партия са твърди последователи на модела с нуклеарна сила и за опазване на ТЕЦ-овете за неопределен срок. За мен това е рисково и би довело до извънредно високи цени за потребителите в дълготраен проект от гледна на това, че нови нуклеарни мощности биха били по-скъпи от пазарната цена на електрическата енергия. Себестойността на силата от атомни централи би била по-висока от тази от ВЕИ-та. Относно въглищните централи - знаем, до предходната година " Марица Изток 2 " генерираше по 300-400 милиона лв. загуба. Тази година цените на електрическата енергия наподобяват малко по-добре, само че до момента в който се успокоят още веднъж ще генерират фрапантни загуби.

С Българска социалистическа партия имаме доста съществени разминавания и договарянията биха били извънредно сложни.

- Очаквате ли изобщо да се образува ръководство?

- Очаквам да се образува ръководство, което да гледа в бъдещето и чиято цел да бъде България да се трансформира в в действителност съвременна страна. Както в учебниците е писано, това може да стане по няколко метода - ефикасна и добра администрация, вложения в образованието, тъй че да развиваме сериозното мислене и предприемаческото мислене на хората, вложения в инфраструктурата, тъй че да можем да търгуваме с целия свят, и либерализация на търговията. Това са методите за разцвет, към тези полезности би трябвало да водим диалозите за бъдещо ръководство. Всичко останало е ала-бала.

Гледането в предишното е значимо, доколкото би трябвало да има отмъщение, с цел да може бъдещите ръководещи да ги е боязън от това да се включват в корупционни схеми, само че главното е гледането в бъдещето и какво вършим оттук насетне. Ако успеем да се обединим към такива правила, това би било отлично.

- Какво смятате, че ще се случи с бюджета за идната година - ще стартира преизпълняване или бързо ще бъде признат Бюджет 2022?

- Очаквам Бюджет 2022 да бъде признат в случай че не в края на 2021, то при започване на идната година. Според мен закъснение от 1-2 седмици няма да бъде огромен проблем, доколкото си има законови механизми за това страната да не спре - т.е. всеки месец да се харчи по 1/12 от бюджетa за предходната година.

Борбата ще бъде огромна и е значимо да има болшинство, с цел да може диалозите за бюджетните доходи и разноски да се водят отговорно, а не за популизъм.

- Какво ще настоявате от " Демократична България " да залегне в бюджета за последваща година?

- За мен е извънредно значимо въвеждане на необлагаем най-малко за приходите на физическите лица. Ние предлагаме той да бъде от 500 лв. месечно. Това е доста значимо за работещите небогати. То ще повиши техните заплати действително с 8, 9% най-малко. В днешната обстановка на висока инфлация тази политика е изключително значима, защото тези 8,9% мъчно могат да дойдат от работодателите, тъй като и те са изправени пред съществени тествания. Държавата може да помогне с понижаване на данъчното облагане на тези хора. За мен това е приоритет и доколкото виждам стратегиите на партиите, с които вероятно може да управляваме дружно, по този въпрос по-скоро се припокриваме и не би трябвало да има големи диспути по тематиката.

Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 година ще е неповторим ден, когато ти ще гласуваш по едно и също време за съответен човек (мажоритарен избор на президент) и за лист от хора (подбрани от и правилни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР