ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Кирил Илиев за ФАКТИ: Нещата много ще се променят с оставката на Зоран Заев. Възможно е промяната да не е за добро

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
" Най-вероятно нещата доста ще се трансформират. Много е допустимо тази смяна да не е за положително ".

Това сподели пред ФАКТИ историкът Кирил Илиев от Института по балканистика към Българска академия на науките. Повод за думите му e оставката на Зоран Заев като министър-председател на Република Северна Македония и до какво би могла да докара тя по линия на връзките сред България и Северна Македония.

Припомняме, че Зоран Заев подаде оставка като министър председател на РМС в понеделник, откакто водената от него партия Социалдемократически съюз (СДМС) загуби локалните избори в редица градове, измежду които столицата Скопие.

За да приказваме по отношение на последствията от тази оставка и от настъпилата политическа смяна в Република Северна Македония, от ФАКТИ се свързахме с историка Кирил Илиев.

Целия диалог четете в идващите редове:

- Г-н Илиев, втора оставка за Зоран Заев в границите на последните две години - политическа нравственос ли е това или акт с вяра, че той още веднъж ще бъде определен?

- По-скоро логичност на събитията и събитията. Натискът върху него става все по-силен и не остава доста място за лавиране. Разочарованието, че Северна Македония не стартира договаряния за участие в Европейски Съюз е огромно, недоволството и недоверието към него пораства. Не съм сигурен, че той ще се отдръпна като водач на СДСМ, а по-скоро всичко наподобява на тактически ход, с цел да се завоюва време.

- Каква е равносметката Ви за ролята на Зоран Заев в връзките сред България и Северна Македония в последните години?

- Не бих бързал да върша равносметки, тъй като ролята на Зоран Заев в връзките сред Република Северна Македония и България най-вероятно не е завършила. С всичките запаси, които имам обаче към него и към партията, която съставлява, не мога да отрека, че направи стъпки към това да съкрати дистанцията сред България и Македония, само че срещна мощна вътрешна опозиция в страната, в това число и от хора от неговото обграждане.

- Възможно ли е оставката му да промени нещо в тези връзки?

- Най-вероятно нещата доста ще се трансформират. Много е допустимо тази смяна да не е за положително.

ВМРО-ДПМНЕ се движи по острието на популизма и доста ловко заиграва с антибългарските настроения. Надявам се водачът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски да не извърши заканите си и да се конфронтира с България, напускайки Договора за другарство и добросъседство, а да потърси по какъв начин да рестартира разговора с България.

- Конкретната повода за оставката на Заев е успеха на подкрепената от ВМРО-ДПМНЕ за кмет на Скопие - Данела Арсовска. Непосредствено преди вота Арсовска беше “обвинена”, че има български паспорт от партията на Заев СДСМ. Арсовска обаче въпреки всичко беше определена. На какво отдавате успеха ѝ, както и успеха на ВМРО-ДПМНЕ в редица други градове?

- Със сигурност не приписвам нейната победа на българския ѝ паспорт. Реалните аргументи са престъпността, неизпълнените обещания, корупцията, голям брой кавги, тежкото финансово и икономическо положение на страната, напрежението към комплицираната пандемична конюнктура.

- Правителството в РМС към този момент остава същото, само че по какъв начин ще се отрази тази новополучена мощ на ВМРО-ДПМНЕ на антибългарските настроения в РМС?

- Като цяло чакам турбуленции на политическата сцена в Македония. В рамките на мандата на този парламент е допустимо да забележим нов баланс на силите и нов министър председател, излъчен от ВМРО-ДПМНЕ. Не съм сигурен, че в случай че това се случи, те ще бързат да яхнат антибългарската вълна, тъй като това ще изпрати доста неприятно обръщение към Европейския съюз.

Традиционно партията ВМРО-ДПМНЕ е обзета от антибългарския бяс, щом замирише на избори. Дотогава ще опипват почвата и ще тупкат топката във връзка с значимите работи пред Република Северна Македония.

- Какъв вид оживление на двустранните връзки очаквате - положителен или отрицателен?

- Категорично отрицателен и не виждам по какъв начин скоро ще можем подобрим качествено нашите връзки. Разминаваме се по съществени индикатори и пунктове. Очевидно единствено с поднасяне на цветя пред гроба на Гоце Делчев няма да стане. Жалко, че минаха толкоз доста години без действително да се постави някаква работа.

От наша страна се позволиха каскада от неточности. Като се стартира от Договора за другарство и добросъседство, в който не са включени механизми, които да управляват и подсигуряват неговото осъществяване, през приемането на името Северна Македония, преждевременно дефинираните цели пред двустранната историческа комисия, несъразмерната емоционалност, с която подходихме по отношение на всичко обвързвано с Македония от една страна и тоталното неглижиране на икономическото, културното и инфраструктурното доближаване с тази страна.

- Говори се и за някакъв напън от Запад върху България да допусне Северна Македония до договаряния за участие в Европейския съюз. Ако предположим, че той е действителен, очаквате ли и напън върху Скопие да направи отстъпки?

- Натискът върху България не е хипотетичен, а е изцяло действителен. Не се ангажирам да върша прогнози дали ще има напън и върху новия политически хайлайф на Република Северна Македония за възможни отстъпки в позициите.

Първо, би трябвало да забележим дали, в случай че ДПМНЕ вземе властта, ще поддържа проевропейския курс и дали те ще съумеят да завоюват доверието и благосклонностите на страните от Европейския съюз и Съединени американски щати. Както и какви резултати ще реализиран на възможни предварителни парламентарни избори и какво държавно управление ще бъде формирано.

Всичко това ще даде време на България, с цел да избистри настояванията си по отношение на Република Северна Македония и да успее да ги показа по най-убедителния и понятен метод в Европа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР