ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Александър Йорданов: Неудобни думи: Една поука на Димитър Талев

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
На този ден преди 55 години си отиде от живота огромният български публицист класик Димитър Талев. В неговите романи откриваме себе си като народ. Те са нашето себепознание. Публицистиката му е ослепителен образец за почтено служене на една идея - българската идея в Македония. Животът му е поука за всички нас.

Това разяснява във " Facebook " Александър Йорданов.

По времето, когато в писателя зрее замисълът за " Железният светилник ", той написа разкази със сюжети от " непознат " живот. Открива ги в Италия, Унгария, Франция.. Вълнува го загадката на непознати нрави и психика. Затова и триумфът на класическата Талева тетралогия е заключен и в неговите отпътувания от родната земя. Защото точно те му разкриват истината, че с цел да се разбере " родното ", то би трябвало да се открие като " непознато ", като срещано за първи път с цялата магия на неизвестността, която следва от това изобретение. Затова и героите на Талев са изключителни хора, те са нашето национално признание.

Днес близо два милиона наши сънародници живеят надалеч от България. Те ни виждат с други очи. Чрез горчивия или сладостен опит и знание на " непознатото ". За тях нашите днешни политически любови и омрази са като рани по тялото на отечеството ни. Аз имам вяра, че те обичат и страдат за България. Но мнозина от тях на избори гласоподават неверно.

Изгубили са се в " превода ", имат вяра на пропагандните неистини. Политиците ги поучават да се върнат в България. И някои се върнаха. И даже се хвърлиха в политиката или по-скоро ги инсталираха в нея. Монтираните елементарно се разпознават: те незабавно вършат план за " смяна " и са подготвени сладко да лъжат и мажат. Като новият захаросан от медиите земляк, завърнал се у нас от далечна Канада и доста скоро трансформирал се в нарицателен образец за шмекеруване в политиката, за каквото Димитър Талев написа още през 1934 година Нека да прочетем тези му размишления и да се опитаме да вникнем в тях:

" Управници, политици, общественици, интелигенция- всичко потъна в безизходно безвластие. Партии, крила, групи, кръгове, нови идеологии, нови теории, учения, секти - цялостна обърканост.

И в цялата тая мътилка гъмжи една тъмна сган от шмекери и лицемери- пристигнало е сгодно време за тях. В мъчителна лутаница ние намразихме сами себе си. Търсим злото в себе си – упрекваме сами себе си. В трудно самоизяждане и себененавистничество ние ослепяхме и не виждаме истината... "

И огромният наш публицист поучава:

" Да разкъсаме тая мрежа, в която сами се оплитаме, с цел да се отворят очите ни и да забележим, че не враговете ни са толкоз страшни, колкото сме страшни сами за себе си. Това е простата и жестока истина в нашата национална покруса, това е белегът на нашата национална орис. "

Това е истината. Ние, българите, сме врагове сами на себе си. Склонни сме да си затваряме очите за триумфите, за положителното, да отхвърляме рационалното ръководство и да гоним филанкишията, служейки на илюзии, пробутвани ни тарикатски от шарлатани на " смяната ". И по тази причина сме на това състояние. И не помръдваме от него. С " помощта " на неправилно гласувалите за " партии на смяната " българи в чужбина, хаосът пристигна и у нас.

Кризата е тотална и във всички сфери. И тя ни удари единствено за няколко месеца ръководство на президента Радев и неговите две служебни държавни управления. Но депутатите от " партиите на смяната " осигуряваха комфорта на Радевите министри правейки им реклама в последните два Народното събрание. И злото набираше сили. Но има вяра.

И тя е, че от ден на ден българи, в това число и тези които живеят надалеч от родината, осъзнават, че са сбъркали, когато са се предоверили на думите за " смяна " на новоизлюпени " политици ", измамници. Това е позитивен знак, че имаме благоприятни условия като народ да се върнем към нормалността, към положителния живот. Да, може би желаеме още и още по-добър живот. Но това се реализира с постепенни еволюционни промени, а не с псевдореволюционни лозунги и политическо шашмаджийство, каквото от половин година ни се ползва интензивно.

Поклон пред паметта на безконечния Димитър Талев!

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР