ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Нима Борис Джонсън иска да провали споразумението за напускане на ЕС?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Правителството на Джонсън желае да анулира Протокола за Северна Ирландия, част от Споразумението за отдръпване сред Европейски Съюз и Англия. Каква е задачата, пита Клаус-Дитер Франкенбергер от ФАЦ.

Непрекъснато пораждат на практика проблеми при използването на Протокола за Северна Ирландия, който е част Споразумението за Брекзит (и повелява митническият и граничен надзор да се организират не сред двете елементи на Ирландия, а край крайбрежията на Англия – бел. ред). Проблемите можеха да се плануват още тогава, само че и през днешния ден към момента подлежат на решение, стига двете страни да показват благосклонност.

В момента Европейският съд работи по въпроса, само че там държат на правилата - ето за какво за държавното управление на Борис Джонсън този съд е като легендарен бодил в петата. То преди време се съгласи, че таман този съд ще взема решение противоречивите въпроси. Сега обаче дава на заден ход с увъртанията, че тогава желанията са били напълно откровени, през днешния ден обаче към този момент било ясно, че нещата не стават по този начин.

Това са нелепости. Тогава Джонсън доста искаше да подпише съглашението дружно с Протокола за Северна Ирландия, с цел да излезе на изборите с ореола на премиера, прокарал Брекзит. И тази тактичност сработи: консерваторите завоюваха с огромна преднина изборите за Долната камара на английския парламент.

Така че се пита: какво в действителност желае Борис Джонсън сега? Дали желае да успокои юнионистите, които считат, че цяла Ирландия би трябвало да принадлежи към Англия? Или пък цели неуспеха на Споразумението за отдръпване с Европейски Съюз дружно с Протокола за Северна Ирландия? Което пък автоматизирано води и до неуспех на комерсиалното съглашение с ЕС… Човек умерено може да си показа, че Джонсън си е направил всички тези сметки. Ала без значение от това напълно не е демонстрация на добър жанр да хвърляш в кошчето за боклуци предложенията на Европейски Съюз, които даже още не са оповестени.

Е, Борис Джонсън по този начин и по този начин не е фамозен с положителния си жанр. За последно го потвърди в спора с " партньорската " страна Франция в Индийско-Тихоокеанския район.

Клаус-Дитер Франкенбергер, ФАЦ
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР