ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Богаташи редом със социално слаби: защо Райникендорф е една малка Германия

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Берлинският регион Райникендорф е нещо като една дребна Германия. Там е цялостно с контрасти: първокласни вили паралелно с високи панелни блокове. Може би таман на това се дължи феноменът от последните избори за Бундестаг.

Ако не сте пътували до Берлин със аероплан, може и да не сте чували за Райникендорф. Но на множеството гости на немската столица този берлински квартал е добре прочут. Защото от 1974 до месец май тази година там се намираше берлинското летище Тегел, което към този момент е закрито. Това обаче напълно не е единствената забележителност в региона.

Богати, междинна класа и обществено слаби

В квартала живеят към 266 000 души - край гората и водата. Звучи идилично, само че в същото време регионът е цялостен с контрасти: първокласни вили в британски жанр от началото на 20 век, само че и голям брой панелни " небостъргачи ", издигнати през 1960-те години. В региона с високите блокове на повърхност от към 3,2 кв. живеят над 40 000 души, а в региона с вилите - по-малко от 17 000 на двойно по-голяма повърхност.

Между тези две прекаленост има и всичко останало, което може да се види и по други елементи на Германия: реки, пристани, конни бази, индустриална част, към този момент упоменатото тогавашно летище. Райникендорф, който след Втората международна война попада във френската окупационна зона, респективно - към Западен Берлин, през днешния ден не е еднороден нито в обществен, нито в стопански проект.

Но тъкмо това трансформира Райникендорф в внушителен регион - що се отнася до резултатите от вота за Бундестаг. На парламентарните избори през 2017 година резултатите в Райникендорф изцяло подхождат на резултатите във Федералната република като цяло - разминаването е едвам 0,8 %. Но дали това е случайност? Или има и освен това? Ако се огледа и по-назад, се вижда, че и през 2013 година в Райникендорф са дали своят вот по този начин, както в Германия като цяло.

Засега този феномен не е изследван. Вероятно всичко се дължи на настроенията на гласоподавателите - на тези 182 000 души в Райникендорф, имащи право на глас, което съставлява в действителност едвам 0,3 % от всички поданици на Германия с право на глас. Но пък тъкмо тези 182 000 души дават цялостна картина на настройките в немското общество.

Кой къде съумява да се класира

Това ще да е обяснението: популацията на Райникендорф покрива целия публичен бранш. Там има заможни поданици, необятна междинна класа, доста пенсионери, само че и задоволително хора, живеещи от обществени помощи. В обособените елементи на квартала разликите от време на време са големи: в богатата част с вилите през 2017 година християндемократите печелят в някои секции до 45 %, до момента в който в квартала с панелните блокове " Алтернатива за Германия " съумява да вземе в две секции по към 25 на 100 и се оказва преди всичко. Пак там избрани триумфи означават и социалдемократите, като това също се изяснява със структурата на популацията.

Райникендорф е един тип отражение на Германия в дребен формат. На 26 септември ще се види дали кварталът ще резервира реномето си. В този ден 60,4 милиона души имат право да дадат своя глас за новия състав на Бундестага.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР