ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Що е то почтен политик: да поговорим за проекта на Кирил Петков и Асен Василев

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Познавате ли човек, при който всичко е " на ярко ", човек, който в никакъв случай не мами, в никакъв случай не лъже, в никакъв случай не забива нож в нечий тил? Сега си представете 121 такива персони в идващия български парламент. Възможно ли е?

Коментар от Емилия Милчева:

Познавате ли човек, който не мами с налози, може да потвърди произхода на парите си, не лъже, с цел да завоюва избрани привилегии, не забива нож в гърба на сътрудници и съперници? Изобщо - живее съгласно набор от морални стандарти. Сега си представете 121 такива персони в идващия парламент - толкоз, на колкото се надяват основателите на новия политически план Кирил Петков и Асен Василев. “Коалиция на почтените”, както я нарекоха двамата някогашни служебни министри, а публицисти разпознаха в нея репликата “Почтеност във всичко”, изречена от Царя преди 20 години.

Почтеността в политиката е по-широко разбиране и включва безучастие в изборни нарушавания, отвод от партийно кадруване, избирайки лоялни пред способени, отвод от разпределяне на обществени пари на “свои хора” и от приемане на скрити от обществото дарения от бизнеси, които лобират за избрани планове и закони в своя полза. В така наречен контракт за честност, който ще подписват бъдещите членове на “Продължаваме промяната”, всичко това отсъства.

Прозрачност при поискване

При първото обществено показване на групировката пред публицисти елементи по контракта изясни Даниел Лорер - IT-предприемач, работил в Министерството на стопанската система като консултант на Кирил Петков. (Съпругата му Виолета Лорер беше заместител на Асен Василев в Министерството на финансите.) “Основното в Договора за честност, който ще подпишат всички, влизащи в екипа на групировката, е бистрота на приходи и банкови сметки”. Ден по-късно, по време на посещение в предаването на bTV “Лице в лице”, прозрачността се оказа под изискване: “Ако се появят институции, които желаят да ги прегледат, ние ще предоставим сметките си, макар банковите тайни”.

Тоест, в новия план ще се доверяват на 100 % на декларираното в декларациите, в случай че “институция” не разкрие нещо друго. Почти като в имуществената декларация на някогашния към този момент ръководител на КПКОНПИ Пламен Георгиев, “забравил” да заявява тераса от 186 кв.м. През 2019 година, по време на третия кабинет " Борисов ", Национална агенция за приходите “изчисти” името на Георгиев, обявявайки, че с приходите му всичко е наред. А през днешния ден Национална агенция за приходите се оглавява от Румен Спецов, назначен за шеф от Асен Василев - макар абсурда с компанията му, трансферирана през 2016 на обществено слаб, на чието име се водят и други задлъжнели компании.

Коалициите в " обединението на почтените "

В имиджов проект договорите за честност звучат отлично. В реалност обаче нямат стойност - тъй като няма по какъв начин да удостоверяват честността на бъдещите членове на “Продължаваме промяната”. Това е работа на КПКОНПИ, която по закон е длъжна да ревизира имуществените заявления на народните представители, министрите и други високопоставени служители.

Да приемем хипотетично, че всички в бъдещата партия са честни. Но по какъв начин ще работят по отношение на честността на своите сътрудници, с които ще се явят в коалиция на изборите през ноември и чиито регистрации ще употребяват - партиите ВОЛТ и Средна европейска класа (СЕК) и техните водачи Настимир Ананиев и Константин Бачийски, общински консултант от Бургас. Вероятно съдружниците на почтените също са честни по дифолт. Ананиев е някогашен народен представител от Реформаторския блок, а Бачийски нашумя с дейностите си против резиденцията, населявана от почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган в Росенец. За СЕК се знае, че е била в коалиция с патриотични и консервативни обединения като “Обединени патриоти” и с обединяването към Петър Москов. Кирил Петков и Асен Василев ще съставляват обединението, която ще се назовава “Продължаваме промяната”, а с оповестяването ѝ де факто бе отговорено на поканата на “Демократична България” (ДБ) за взаимно явяване. По всичко проличава, че такова няма да има.

Любопитно е по какъв начин ще бъде съединена следизборно “коалицията на почтените” в идващия парламент. Коалират се политически сили, не хора. Независимо от броя на базово почтените депутати в бъдещото Народно заседание, обединението е плод на политически сделки, не на морални конструкти. Вече има искащи да се причислят към неродената “коалиция на почтените” - първата поръчка е на Мая Манолова от ИБГНИ. Тя първа приветства новия план и даже се асоциира с “мнозинство на почтените след изборите”, за което предложи да се спогодят трите обединения - “Продължаваме промяната”, Демократична България и ИБГНИ. По " Нова " Петков даде да се разбере, че ще водят такива диалози, с цел да изяснят “принципите на бъдещата коалиция за управление”.

Рано е да се каже какъв ще е обсегът на следизборната коалиция, само че Петков и Василев бяха обществено насърчени да е “широка”. “Защото честни хора има в целия политически спектър”, съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова, кадър на Българска социалистическа партия.

Тест за честност

Почтеността е качество, което се потвърждава непрекъснато. А не просто декларативно изказване в контракт без правна стойност. При това за политическия интегритет най-голямата роля се пада на личностите, които биват издигани - за депутати, министри, членове на регулатори. Така да вземем за пример абсурдът за плагиатство към Петър Илиев нанесе повече вреди на партията на Трифонов, в сравнение с арогантността на някои нейни депутати.

Като изключим уверенията за честност, новият политически план към този момент е загадка по отношение на платформата си за модела на напредък, пътя към еврозоната, правосъдната промяна и мястото на прокуратурата, Зелената договорка. Те желаят доверието на гласоподавателите, твърдейки, че през миналите четири месеца са се борили против корупцията и наследените от ГЕРБ модели на разхищаване в държавни сдружения и предприятия. От позицията им в идващ парламент зависи дали фрагментите, които сложиха в Българската банка за развиване, Фонда на фондовете, Държавната консолидационна компания ще запазят постовете си. Предстои да забележим какъв брой са честни.

*****

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

Бел.ред.
2 509 864 българи обявиха на, че депутатите би трябвало да се избират на мажоритарни избори в два тура, само че политическия хайлайф и неговите кукловоди не разрешават това да се случи, а в техните медии тематиката е табу.

Легитимни ли са за Вас определените по-късно парламенти?

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР