ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Унизително: когато пациенти бият медицинския персонал

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Ритници, плесници, набези с разнообразни предмети: към 80% от болничния личен състав в Германия става жертва на принуждение от страна на пациенти или техни близки. И не, това не се случва най-често в психиатриите.

В Германия болничният личен състав постоянно става жертва на принуждение от страна на пациенти или техни близки - до този извод стига едно онлайн допитване, извършено измежду над 1000 работещи в сектора. Конкретно резултатът наподобява по този начин: 81 на 100 от участниците са удостоверили, че към този момент са били жертва на физически похищения по време на работа. Повечето от интервюираните са били нападани с ритници, само че нерядко се е стигало и до юмручни удари, плесници или до набези с разнообразни предмети.

Журналисти от публицистичното предаване " Report Mainz " und уеб сайтът " Zeit Online ", които разполагат с резултатите от допитването, са разговаряли по тематиката с доста санитари и болногледачи. Една от тях е 28-годишната Шантал от Хамбург. Тя работи в интензивно поделение на болница и е свидетелствала за голям брой набези от пациенти. " При някои експанзията е единствено вербална, само че други плюят, бият или драскат с нокти ", споделя тя.

Това е " унизително "

Много от тези пациенти са били под въздействието на алкохол и опиати или пък са взели участие в сбивания, т.е. били са в изключително психическо положение. За болничния личен състав тези похищения са изключително натоварващи, твърди Шантал: " При всички положения е доста унизително за нас. А ние в действителност сме там, с цел да им помогнем. И когато за признателност ти се изплюят в лицето, не е доста прелестно. "

" По този метод се усещат и доста други заети в тази специалност ", твърди Катрин Хюстер. Цели 20 години тя е работила като санитарка, а в този момент се е заела да пази правата на своите сътрудници от сектора. Провеждането на въпросното изследване е било точно нейна концепция: дружно с полицайката Рамона Тим тя е изготвила подробния въпросник. Идеята им пристигнала откакто в обществените мрежи се натъкнали на редица свидетелства за физически похищения против медицински сестри и санитари. Там имало в това число фотоси от пострадали с пострадванията им - като кръвоизливи и следи от одрасквания.

За Катрин Хюстер резултатите от допитването демонстрират изрично, че насилието над медицинския личен състав никога не е някакъв непряк феномен. " Проблемът визира голямата част от работещите в бранша. И всичко това се случва не както евентуално някой си мисли в психиатрията, а преди всичко в най-обикновените отделения на лечебните заведения, следват интензивните отделения и чак най-после идват психиатричните клиники ", споделя Хюстер.

Допитването на Катрин Хюстер и Рамона Тим не е представително. Но резултатите удостоверяват заключенията от правени преди този момент научни проучвания. Така да вземем за пример 80 на 100 от участниците в допитване, извършено в 81 клиники от Дружеството за здравна помощ и обществени услуги (BGW), също са споделили, че през последните 12 месеца са били обект на похищения от пациенти, като в 70 на 100 от случаите става въпрос за физическо принуждение.

На доста места тематиката е табу

Един от главните проблеми в тази ситуация е това, че не се приказва намерено за този тип принуждение. По този мотив Торстен, санитар от Северна Германия, споделя: " Не се приказва с готовност по този въпрос. Някак всичко се замита под претекст, че надали не това е част от нашата специалност. "

От синдикатите обаче акцентират, че всеки трудещ се в Германия има право на несъмнено работно място. И министерството на опазването на здравето признава, че има подобен проблем, само че напомня, че грижата за отбраната на служащите и чиновниците е отговорност на клиниките, а не на политиката.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР