ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Защо ЕС няма нужда от нова Меркел

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Ангела Меркел дефинитивно ще слезе от сцената след изборите за Бундестаг на 26 септември, а Европейски Съюз ще се сбогува с най-дългогодишния си министър-председател. С ръка на сърцето: Да, на европейския паркет Меркел беше доста значим състезател. Тя понесе своето в борбата против другите рецесии в Европейски Съюз и сигурно оказа помощ да се опази целостта на Съюза в едни от най-раздорните му мигове.

16 години реактивна политика

Макар че в последна сметка постоянно играеше за екипа на Европейски Съюз, Меркел неведнъж действаше едвам в последния миг, откакто беше отлагала решението колкото е допустимо по-дълго. Дори на немски породи глаголът „ меркелувам “, който значи да реагираш колебливо.

На думи Ангела Меркел от много време уверено се застъпва за европейските полезности, само че доста от решенията ѝ на нивото на Европейски Съюз не бяха нищо друго, с изключение на някакви мудни стъпчици, неочаквани обрати или пък насилствени ходове, когато към този момент нищо друго не можеше да се направи. Това не значи, че тези решения са били неправилни, в противен случай – от време на време те бяха даже храбри. По време на рецесията в еврозоната и в гръцката финансова система Меркел даже се опълчи против догмата на своята консервативна партия за стягане на коланите и срещу волята на личното си население поддържа спасяването на Гърция. Но го стори, едвам откакто в началото настояваше, че сходна мярка не предстои на разискване и надлежно я забави до мига, когато цялата еврозона се изправи на ръба на унищожителна за системата дългова рецесия.

Суровите икономии, наложени на Гърция като изискване за избавителния пакет, само че също по този начин и на други средиземноморски страни в рецесия, породиха упрека, че Меркел принудително постанова на трети страни „ немския модел “ – а това не е най-хубавият метод да се предизвиква солидарността в Европейски Съюз. Спомням си диалозите в моето испанско семейство по това време, в които доминираше гневът, че германците по испанските плажове се радват на ниските цени в страната, до момента в който испанците страдат от орязването на обществените бюджети и от стремглаво растящата безработица.

Когато по-късно, през 2015 година, милиони сирийски претенденти за политическо леговище потърсиха протекция в Европа, Меркел взе политически храброто и морално вярно решение да не затваря немските граници. Но и това решение беше просто закъсняла реакция, откакто се провалиха опитите да бъде контрактувана система за разпределение на бежанците из целия Европейски Съюз, а страни като Унгария, които към този момент не се справяха, позволиха на десетки хиляди бежанци да продължат нататък към Германия.

Същото беше и неотдавна с нейното „ да “ за общоевропейското финансиране на битката против пандемията. Меркел, която до този миг бягаше от концепцията за еврооблигации като от чума, в този момент преглътна това решение, въпреки че преди неведнъж го е отхвърляла, даже пред лицето на една небивала икономическа застоялост, провокирана от пандемията.

Като консерваторка, Меркел по определение има настройката да пази статуквото. Крачка напред тя прави само тогава, когато е притисната до стената. В резултат от тази политика Европейски Съюз тъпче на място, въпреки и оживял, само че това към този момент не е задоволително.

Търси се: немски водач с визия за бъдещето на Европейски Съюз

Ако Европейски Съюз желае да бъде на висотата на сегашните и бъдещите провокации, идващият немски канцлер (или канцлерка) би трябвало да поеме едно самодейно водачество с ясна визия. Да, част от германците заради исторически аргументи изпитват паника, когато се каже, че страната им би трябвало да работи като мотор на европейската политика. Но е значимо да им се напомни, че сред власт и водачество има разлика. И че неслучайно мнозина европейци гледат на Берлин като на столицата, която няма по какъв начин да заобиколиш. За богатството на Европейски Съюз идващият немски канцлер би трябвало да бъде освен екипен състезател, само че и водач. Да бъде в положение да изпреварва провокациите, а не просто непринудено да реагира на тях. А през днешния ден провокации колкото щеш.

Климатичната рецесия се развива под цялостна пара и за един световен политически водач не е задоволително просто да работи самоуверено. Безкомпромисното държание на Русия изисква водач, който да предугажда и предотвратява бъдещи рискове, а не просто да пренебрегва своите съседи заради националните си енергийни ползи или заради геополитическо фантазьорство. Решителността на Китай да укрепи своето световно въздействие, както и поохладените трансатлантически връзки, принуждават Европейски Съюз да заеме по-категорично една самостоятелна позиция, в това число и да увеличи отбранителните си разноски.

Освен това сегашните разломи вътре в Европейски Съюз постановат да се търсят по-иновативни и по-творчески решения, в това число и такива, които влизат в несъгласие с правилото на Меркел „ консенсус непременно “ – стига да са конституционно съобразни.

Не на последно място идната канцлерка или канцлер би трябвало да умее да убеждава с повече пристрастеност, да „ продава “ триумфите на Европейски Съюз по-убедително на жителите, и най-много на младите генерации, да печели освен доверие, само че и удивление.

Сред тези жители са и германците. Едно допитване на Европейския съвет по интернационална политика от април демонстрира, че 45% от германците се отнасят към еврочленството на страната или с равнодушие, или пък го мислят за нещо неприятно. Тъй че идващият федерален канцлер може да стартира от у дома с градежа на бъдещия Европейски Съюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР