ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Ще бъдат ли наказани своеволията на МВР?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Ако ГЕРБ смъкват имунитета на двамата министри, виновни за своеволията на Министерство на вътрешните работи, това би било една добра стъпка към нормализиране на политическия живот, написа професор Ивайло Дичев.

Чудя се дали записите на садистично принуждение над протестиращи могат да възстановят съдействието сред протестните партии. Да им напомнят защо беше всичко - битката против тоталитарната наклонност в партия ГЕРБ, която овладя освен прокуратурата, евросубсидиите и медиите, само че и стартира да бие, да арестува без причина, да подслушва поради съмнението, че протестиращите жители готвят държавен прелом, та чак нахлу в президентството.

Чудя се също дали самите гербери, които желаят обезверено да се измъкнат от санитарния кордон, на който са подложени, ще намерят сили да се засрамят - да вземем за пример като смъкват имунитета на двамата министри, виновни за своеволията на Министерство на вътрешните работи. Би било една добра стъпка към нормализиране на политическия живот.

Вината е на по-силния

Агресията става все по-чест сателит на демократичните битки в развития свят. Ако си спомним единствено, че митингите на жълтите жилетки във Франция приключиха с многочислени процеси против полицията за извадени очи поради пукотевица с гумени патрони. От другата страна трошаха витрини, палеха коли, даже нахлуха в едно полицейско ръководство. Пространството на това, което въпреки и нелегално, става демократически възможно, се уголемява. Да стреляш по тълпата като Николай II през 1905-а или Дън Сяопин през 1989-а през днешния ден мъчно можем да приемем, каквито и нарушавания на публичния ред да има.

Полицията е несравнимо по-силна и никакви оправдания, че някой ги замерял с домати не оправдават побоя над повалени на земята хора или пък гавраджийските фотоси, правени евентуално за доклад пред поръчителите на насилието горе. Толкова непоносимо е всичко това, че неотложно се появиха хипотези: това в действителност не били служители на реда, а преоблечени мутри, наети да окървавят митинга. Разбира се, от другата страна настояват, че нападателните протестиращи били провокатори, наети от същата тази полиция, с цел да компрометират митинга. Може и двете да са истина, уповавам се година по-късно най-сетне да разберем.

Но виновност в сходни случаи има по-силният. Ако един татко пребие детето си, тъй като му е споделило нещо обидно, чакаме да сдържи нервите и мускулите си, нали по този начин? Ако служителите на реда нямат задоволително газ, водни оръдия, щитове, подготовка и каквото там би трябвало - дано им ги дадем. Но в фрагментите (поредни!), които видяхме, става дума за нещо друго: на воля са пуснати най-низките човешки пристрастености и то поради неналичието на страна, институции, морал. Ще кажете, че преувеличавам, само че се сетих за лагерите - и там комисията на Централен комитет през 1962-ра тихомълком установи, че са осъществявани " извращения " на низово равнище. Само че гнусната експанзия е била толерирана, разпалвана, насочвана против враговете на режима. Дали шест десетилетия по-късно отново ще минем с няколко санкции на низово равнище или ще посочим подбудителите и укривателите на закононарушението - ето това е значим тест за зрелостта на демокрацията ни.

Министерство на вътрешните работи би трябвало да допуска отбрана и сигурност

Другият миг е видеозаписът. Институциите би трябвало да са наясно, че обществата ни през днешния ден са все по-прозрачни. И в случай че за побоите със сопи в ловчанския лагер нямаме видео, през днешния ден доста по-безобидни закононарушения като ритване на паднал човек с полицейски ботуш, разсънват вълна от отвращение.

Спомнете си убийството на цивилни от американската войска, пуснато онлайн от Асандж, за което по-рано надали някой щеше да научи. Спомнете си нетърпимото за гледане 9-минутно душене на Флойд с коляно от американския служител на реда. Спомнете си по какъв начин разкриха отровителите на Навални посредством телефонните мета-данни. Управниците би трябвало да са наясно, че прозрачността единствено ще нараства и те ще би трябвало да стартират доста бързо да реагират на сходни случаи. И по тази причина прочее приканвам ГЕРБ бързичко да се дистанцират от случилото се, вместо да се оправдават, че някой пръскал с нещо служителите на реда. Ако, несъмнено, желаят скоро да се върнат на политическата сцена.

Не знам дали по-старите ще си спомнят, че като деца се страхувахме от полицаите - те като че ли не бяха на улицата, с цел да оказват помощ, а с цел да внушават боязън. Преходът към народна власт допуска да стартираме да виждаме в Министерство на вътрешните работи отбрана, сигурност. Затова, в случай че бях на мястото на един редови български служител на реда през днешния ден, бих се дистанцирал с някаква декларация от отвратителното закононарушение, бих съдействал по всякакъв начин да се разкрие истината. За да е ясно, че не всички в тази специалност са мутри и садисти, а почтени хора, на които можем да разчитаме.

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

Бел.ред.
2 509 864 българи обявиха на, че депутатите би трябвало да се избират на мажоритарни избори в два тура, само че политическия хайлайф и неговите кукловоди не разрешават това да се случи.
Легитимни ли са за Вас определените по-късно парламенти?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР