ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Минчо Спасов: Магистър по право ли е Иван Гешев?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Преди няколко дни се замислих какво ще работи господин Бойко Борисов, откакто бе изритан от политиката. Оказа се, че не на всички приключили Висшата специфична школа Симеоново (ВИПОНД) – „ пожарна сигурност “ се признава проектантска дееспособност във Водоснабдителния и Канализационен бранш.

Това разяснява във " Facebook " Минчо Спасов.

На съвещание от 15.10.2010 на Контролния съвет на Камарата на инженерите в капиталовото планиране (КИИП) приема, че: “Образованието, получено в Академията на Министерство на вътрешните работи за избрани интервали на време не дава отговор на държавните условия, на които дават отговор държавните училища… Освен институционална акредитация, Академията е трябвало да има и програмна акредитация “.

Това и пропуските в юридическата подготовка на Главния прокурор ме накараха да ревизира дипломата му:
1.Влязох в уеб страницата на Висш съдебен съвет, с цел да видя дали господин Гешев е приключил магистратура по специалността „ Право “. Съгласно НАРЕДБА ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ НА ОБРАЗОВАТЕЛНО-КВАЛИФИКАЦИОННИТЕ СТЕПЕНИ " БАКАЛАВЪР ", " МАГИСТЪР " И " СПЕЦИАЛИСТ " Приета с Постановление на Министерски съвет № 162 от 23.07.2002 година магистратурата изисква 5 годишно образование.

2.От дипломата е видно, че Г-н Гешев е постъпил в школата през 1989 и е приключил на 15.09. 1994 година

3.Положил е теоретико на практика изпит на 23.02.1995 година, а удостоверението за сполучливо приключен стаж и практико научен изпит му е издадено на 01.03.1995 година от което излиза, че стажът му не покрива законово изискуемите 6 месеца, а е по малко от 5 месеца и половина;

4.И дипломата и удостоверенията са без номера, факултетен номер и автограф на издаващо длъжностно лице. Документите са заверени единствено с надпис „ правилно “ без автограф към него;

5.Дипломата е издадена на съображение Указ №2415/1987 година на ръководителя на Държавния съвет. Но след новата Конституция (1991 година ) България се ръководи съгласно Конституцията и Законите. След 1991 година укази няма. Има Закон за висшето обучение, съгласно който Школата на Министерство на вътрешните работи няма качеството на Висше учебно заведение.

6.Към датата на издаване на дипломата на господин Гешев (1994 г.) е в действие Закон за висшето обучение, който в член 2 споделя, че висшите учебни заведения се основават единствено с акт на Народното събрание. Към 1994 година Висшата специфична школа на Министерство на вътрешните работи няма статут на висше учебно заведение заради липса на решение на Народното събрание.

7.Такъв акт за ВИПОНД Народното събрание издава едвам през 2002 година (14.06.2002 г.)

Висшият институт за подготовка на офицери и научно изследователска активност за потребностите на Министерство на вътрешните работи (ВИПОНД) ще се преобразува в Академия на Министерство на вътрешните работи, взеха решение депутатите на днешното си постоянно съвещание.
За да може да дава отговор на закона за висшето обучение в активността на академията ще бъдат включени 3 нови специалности – “Държава и право”, “Строителство” и “Обществознание”, за които ще се дават просветителните степени бакалавър, магистър и научната степен лекар.

Депутатите одобриха предлагането на ръководителя на Народното събрание Огнян Герджиков студентите и курсантите, учещи “Държава и право” да получават единствено просветителната степен бакалавър. Така завършващите тази компетентност няма да имат дееспособност да упражняват юридическата специалност.

Според Герджиков, даването на магистърска степен може да ускори девалвацията на юридическото обучение у нас.

8.В ДОКЛАД ОТНОСНО: Подготовката на фрагменти в Академията на Министерство на вътрешните работи и тяхната реализация (2002 – 2007 г.) е казано:
„ В осъществяване на условията на Закона за висшето обучение през м. април 2007 година бе извършена процедура по институционалната акредитация на Академията на Министерство на вътрешните работи. За резултатите от нея сте осведомен с докладна бележка (рег.№ 8887 от 02.11. 07г.) на ректора “. (т.е. до тази дата Академията няма нито институционална, нито програмна акредитация);

НАОА е дала експлицитна рекомендация към АМВР – да се създадат действия пред висшестоящите органи на Министерство на вътрешните работи за приемане на правото да се приготвят фрагменти както за потребностите на министерството, по този начин и за потребностите на гражданското общество.

Ръководството на АМВР предприе съответни ограничения за основаване на условия в тази тенденция. “

9.Липсата на акредитация за интервала на издаване на дипломата на господин Гешев е приета и в формалния уебсайт на Академията на Министерство на вътрешните работи:
„ До края на образователната 1989/1990 година на приключилите факултетите „ Държавна сигурност “ и „ Народна милиция “ се признава гражданска компетентност „ Право “.

През 1991 година на съображение на Закона за Министерство на вътрешните работи Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) „ Георги Димитров “ е преобразуван във Висш институт за подготовка на офицери и научноизследователска активност (ВИПОНД).

От 2001 година ВИПОНД има институционална акредитация за период от 5 години. Обучението в институт е проведено в сходство със Закона за висшето обучение, държавните условия за степените „ бакалавър “, „ магистър “, „ лекар “ и със актуалните потребности на академичната процедура. “

10. Тъй като към приложените в уеб страницата на Висш съдебен съвет документи за господин Гешев липсва документ за спомагателна подготовка, която да изхожда от висше учебно заведение, акредитирано да образова по компетентност „ Право “, стои въпросът дали неакредитирано учебно заведение (школа) може да издава тапия за „ правист “ без да е акредитирана институционално и програмно да образова по „ компетентност право “.

За мен отговорът е явен. За вас?

Бел.ред.
И двете партии, Има Такъв Народ и ГЕРБ, на думи са твърдо за мажоритарния избор и имат общо 128 депутата. Ще вкарат ли мажоритарни избори в два тура?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР