ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Георги Георгиев, БОЕЦ за ФАКТИ: Как „пладнешкият грабеж“ стана законен, а санкциите на ОЛАФ – незаконосъобразни?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
„ Макар и Минеков да споделя, че това писмо е маловажно и надали някой ще му обърне внимание, това не е по този начин. Оттук нататък даже някой да потърси нечия отговорност, постоянно ще бъде вадено това писмо, което е формален документ, подписан от български министър. Винаги ще го размахват “.

Това сподели ръководителят на гражданско съдружие БОЕЦ Георги Георгиев във връзка с писмото на служебния министър на културата проф. Велислав Минеков по отношение на проблема с Ларгото. От ФАКТИ разговаряхме с Георги Георгиев от БОЕЦ по отношение на въпросния проблем. Разговора ни четете в идващите редове:

- Г-н Георгиев, министър Mинеков твърди, че се пробва да защищити страната, само че това ли е методът?

- Той твърди доста неща. Той твърди, че това е обеден обир, че изпълнителите и хората в министерството са едни мръсници. Твърди, че това е свиреп обир и така нататък Какво твърди обаче е едно, а дейностите са напълно друго. Реалното деяние от негова страна е, че посредством това писмо той твърди, че всичко в Ларгото е изцяло законно.

Защитава страната, споделя той, само че добавя в присъединяване си при Сашо Диков: „ Даваш ли си сметка и кого пазя по този метод “. Дали пази страната е различен въпрос и коя страна пази. Държавата на мафията ли, против която се борим на площадите толкоз време, нея ли пази? Кого пази обаче той ясно осъзнава. Защитените – това са Рашидов, това е Банов, това е Борисов, това е Фандъкова. Те са предпазените, чиито имена са забъркани в този скандал, в този обир.

- ОЛАФ желае България да бъде глобена да върне 4,5 милиона евро, съвсем 9 милиона лв.. Четох писмото в страницата на БОЕЦ, там глобите (финансовата корекция) са посочени като противозаконни, какво още се споделя в него?

- Той споделя още нещо, върху което желая да акцентира. Дяволът е играта на думи и детайлите. Той споделя, че по никакъв метод не оспорва констатациите на ОЛАФ, а само размерa на глобите. Абсолютно погрешно! Дори ще употребявам точната дума – това е неистина.

Каква е късата последователност – на 8 юни той даде огромна конференция, на която една от основните тематики беше тази за Ларгото и откритите нарушавания там. Тогава той заяви за този отчет на ОЛАФ, който е изпратен до българските институции, в това число и до българската прокуратура още на 22 декември предходната година. Тази конференция се случва на 8 юни, на 15 юни той изпраща това писмо. Същият твърди, че желае всичко в този развой да е обществено и транспарантно, само че в случай че не беше присъединяване му при Диков, в случай че не бяхме БОЕЦ, които да публикуваме писмото, никой нямаше да разбере за това писмо. Всичко това е същото, което сме виждали преди – едно се приказва на конференцията, по-късно зад тила на обществото следва друго. Следва задкулисието, следва прикриването на закононарушения. Същия модел го виждаме и тук.

В писмото се цитират част от констатациите на ОЛАФ – дублирам: констатациите, и той една по една отхвърля тези констатации. А тези констатации са доста ясно дефинирани: Брюксел постанова своите наказания поради груби нарушавания на европейското и българското законодателство. Те не признават основанията за удължаването на периода за осъществяването на този план. Удължаване, което е узаконено със подписано в допълнение съглашение. Основанието, на което е подписано това в допълнение съглашение за удължение, е, че са зародили нови археологически находки. Брюксел обаче споделя: „ Ами, тъкмо за това е подписан договорът. Вие тъкмо за това сте наети, това е предметът на контракта. Не може това да се одобри като непредвидено събитие, тъй като ти си нает да правиш тъкмо това “. Това е предметът на контракта и те цитират съответно защо е наета тази компания, по тази причина постановат и своите наказания.

А за какво е удължаването – всички си спомняме „ Ало, Банов съм “, където Банов коментирате това удължение от 33 дни, за които на министерството е трябвало да бъде наложена глоба от 700 хиляди. Абсолютно същото сподели тогава Банов – с цел да не oщетим министерството, с цел да не плащаме тия пари, дайте ще създадем една врътка от Акт 10 за преустановяване на строителството за тези дни, по-късно Акт 11 за възобновяване, с цел да оправдаем това забавяне на компанията и с цел да не си вземем парите от компанията.

Този сигнал е в Брюксел, Елена Йончева го внесе там. Тоест ОЛАФ са добре осведомени, с цел да наложат своите наказания. Оттук нататък българските институции би трябвало да работят, спазвайки закона, точно с цел да бъде потърсена отговорност на тези, които са позволили тези нарушавания, а не да замазваме и замитаме още веднъж всичко. Макар и Минеков да споделя, че това писмо е маловажно и надали някой ще му обърне внимание, това не е по този начин. Оттук нататък даже някой да потърси нечия отговорност, постоянно ще бъде вадено това писмо, което е формален документ, подписан от български министър. Винаги ще го размахват – дали в правосъдна зала или другаде, и ще споделят: „ Не, не – всичко е законно. Ето го доказателството, ето го документа “.

- Виждаме декларирана подготвеност за следствие на 8 юни, по-късно на 15 юни се изпраща това писмо – по какъв начин си обяснявате този преход за толкоз малко време?

- Как става този преход, ние всички знаем. Знаем по какъв начин едно се приказва, а друго се прави, по какъв начин стават тези схеми. Виждаме го към този момент 30 години пред очите си. Схемите са общоизвестни.

Едната от схемите за източване на европейски фондове е точно тази – при образуването на публичната поръчка се вписват невероятно къси периоди, надлежно печели единствено „ нашата “ компания, която декларира подготвеност да извърши този период, а по-късно започваме да подписваме спомагателни съглашения и удължаваме периода, колкото е належащо. Това е класика. Брюксел до болежка познава тези схеми.

Другата скица е, когато в публичната поръчка се впише ненормално занижена цена. Нормалните компании декларират естествени цени, които са над тази рамка, надлежно печели „ нашата “ компания с най-ниската цена. След това стартират да се подписват спомагателни съглашения, посредством които цената става двойна.

Всичко това сме го виждали обратно в годините. Проблемът е, че в този момент продължаваме да виждаме същото. Продължаваме да виждаме по какъв начин се декларира обществено на конференции, че ще се борим с корупцията, че ще разкриваме далаверите, а по-късно зад тила на обществото се случват ето такива писма, с които се покрива всичко.

Тук има още един миг – самият Минеков сподели, че това стои месеци в министерството. Точно по този начин е, отчетът на ОЛАФ е получен на 22 декември в българските институции, когато го получава и прокуратурата. Дори самият Банов не е посмял да изпере себе си и Рашидов. Изчакали са да пристигна Минеков, с цел да ги изпере той. Защо? И къде отиде „ пладнешкият обир “, какво се случи? Вече няма „ обеден обир “. Остана единствено „ чувство “ за „ пладнешкия обир “, както с корупцията. Затова ли се борихме на площадите толкоз време, по тази причина ли предишното лято бяхме месеци наред на блокадите и на площадите? Тези въпроси слагаме от БОЕЦ и пожелаваме отговори.

- Защо по-радикалната смяна не съумява да се случи съгласно Вас?

- Една от дилемите на БОЕЦ, както неведнъж сме разгласявали, с изключение на отстраняването на мафията от властта, е да не позволим да бъдем излъгани още веднъж, да се случи следващата замяна. Знаем, че задкулисието е толкоз надълбоко, че в действителност ще отнеме време и то значително време, с цел да бъде отстранена мафията от властта. Това обаче може да се случи единствено посредством хора, които имат куража да отстояват тази борба.

Минеков, за разлика от Рашидов, е човек с безспорен гений. Това обаче не е задоволително. Нужна е мощ и воля. Политиката не е за слаби и за страхливи хора, изключително в подобен миг, когато в действителност търсим смяната, а смяната става и посредством вдишване на опасности, които допускам всеки един осъзнава. Няма по какъв начин да се изправиш против корупцията без да се бориш с корумпираните. А когато се бориш с тях, естествено, че понасяш и удари. Естествено, че това крие опасности, БОЕЦ сме го изпитвали на гърба си десетки пъти.

- Кои са противоречивите моменти в писмото за Вас?

- В него има няколко аспекта – институционален, юридически, цивилен, в случай че щете честен. Първо, за какво при претенцията за бистрота това писмо не беше оповестено още в деня на неговото сключване? Защо това писмо не беше огласено тогава, за какво беше прикрито от българското общество? Това писмо касае един от знаковите кавги, върху които акцентираше изключително Минеков. Той не приказва за Ларгото от през вчерашния ден, а от пет години.

Второ, за какво продължава да твърди, че не оспорва констатациите, а единствено размер на глобите, като писмото е съответно учредено върху констатациите, които се цитират и се отхвърлят? И освен – той афишира всички дейности, всички актове, всички спомагателни съглашения и строително монтажни работи по този план за изцяло законни, а претенцията на ОЛАФ за незаконосъобразна. Как по този начин? Как по този начин „ пладнешкият обир “ стана легален, а констатациите на ОЛАФ за осъществените нарушавания и наложените наказания – незаконосъобразни? Тоест ОЛАФ нарушава закона, а Ларгото и всичко обвързвано с него било законно.

Та това е Танева и видеото, което слушахме! Видеото за това по какъв начин би трябвало да си крием закононарушенията. Помним това видео, в което тя призоваваше земеделците да крият злоупотребите от Брюксел, с цел да не връщаме пари и да не ни сочат какви крадци сме. Ами, къде е смяната тогава?!

- Говорейки за смяна, на 11 юли идват избори – какво очаквате, ще има ли смяна след тях?

- Промяната е в ход. Това е необратим развой. Въпросът е дали е за положително, дали е за неприятно. Промяна има постоянно – сменят се клоновете на мафията, която ни ръководи. През годините сме го виждали доста пъти. Не всяка смяна значи нещо положително. Виждали сме по какъв начин, избирайки по-малкото зло, все зло ни ръководи.

Затова БОЕЦ призоваваме жителите да одобряват тези избори като една от решителните борби за премахване на мафията от властта. Ние не участваме в изборите като претенденти, само че взехме решение да подкрепим обособени персони, без да се обвързваме с нито една партия. Основното обръщение обаче е да не се гласоподава за партиите на статуквото – ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, патриоти.

Отстраняването на мафията от властта е първата стъпка. След това следва властта да бъде поета от същински почтени, способни, мощни, смели хора. В тази борба в този момент не ни трябват супер специалисти, професори, учени отпред на страната, трябват ни биткаджии – хора със сърца и храброст, които да се изправят против мафията и корупцията, с цел да почистим страната си от това зло. Чак по-късно може би ще пристигна времето на специалистите, на типичните политици.

Трябват ни смели, само че и почтени хора. Това е, което ни липсва. Това е дефицитът в ръководещите – храброст и почтеност. Виждали сме доста хора да вършат поръчки, а по-късно те да не се покриват с дейностите им. Виждали сме и противоположното – доста почтени хора, които, влизайки в ръководството, биват смачквани и изхвърляни от системата.

- Какво би трябвало да направи съгласно Вас Минеков вместо това писмо?

- Самият той споделя, че пази страната, само че също споделя, че осъзнава и кого пази по този метод. Да защитиш страната не значи да прикриеш закононарушенията, осъществени във ведомството, което оглавяваш. Да защитиш страната значи да търсиш правдивост до дупка и виновните да понесат съответното наказване и глоба - не страната и жителите да заплащат, а те, виновните да заплащат съответните наказания. Нали това беше огромната борба – мафията да върне откраднатото и да понесе отговорност за осъществените обири.

Тук става въпрос за няколко милиона, само че ние приказваме за милиарди. По логиката и модела „ Минеков “, това значи, че тази борба е свършила преди да е почнала. Не може по този начин! Ако би трябвало, а това се е случвало обратно в годините – българската страна е търпяла наказания поради безобразията на нашите управници, ще платим цената още веднъж. Ние, българските жители, тъй като ние солидарно носим отговорност с нашето безучастие и безмълвие. Освен български, ние сме и европейски данъкоплатци. Тези пари, които те крадат, са и наши пари и те би трябвало да бъдат върнати и възобновени, а по-късно министерството да си търси парите от тези, които директно носят отговорност за грабежа.

Макар че той носи отговорност за своите дейности и не би трябвало ние да даваме препоръки или ум, само че има рамки и правила, които не трябва да бъдат нарушавани. Според мен най-честното би било този отчет на ОЛАФ, дружно с всички документи по отношение на Ларгото, да бъдат импортирани в българската и европейската прокуратура и Минеков да каже по този начин: „ Нека тези институции приключат своите инспекции. Когато те се произнесат и открият има или няма нарушаване, тогава Брюксел заслужено, съгласно размера на установените нарушавания, да наложи своите санкции “.

- Всичко това може ли да се направи към сегашния миг, към този момент след писмото?

- Това той би трябвало да каже, тъй като той твърди, че има импортиран сигнал в Прокуратурата, само че от БОЕЦ твърдим противоположното. До момента той не е посочил този сигнал, сподели обаче писмото. Това обаче е писмо, не е сигнал. Сигнал е нещо напълно друго – мога да го кажа, тъй като имам рекламация, че съставлявам организацията, която е внесла най-вече сигнали до институции в страната. Сигнал е нещо друго, там също приказваме за отговорност, тъй като след всеки сигнал следва удар, контраудар, следва принуда.

Според нас няма сигнал импортиран от Минеков в Прокуратурата. Той споделя: „ Ето го писмото “, споделя също, че дал превод на отчета на ОЛАФ. Прокуратурата обаче има този отчет още от 22 декември предходната година. Там също приказваме за укриване на доказателство от страна на Прокуратурата. Повече от половин година те бездействат по отношение на този отчет. Там директна отговорност носи Гешев.

Установяваме, че от една страна – Минеков пази страната, а въпреки това – Гешев пази страната по същия метод. С какво са по-различни те тогава в своите дейности? Гешев прави същото – прикрива закононарушенията на мафията, с цел да не плащаме, да не връщаме на Брюксел пари.

- При Гешев прикриванията не са ли по-скоро по други аргументи?

- Разбира се, че да, само че това е общественото пояснение и опрощение. Какви са задачите на Минеков, ние също не знаем. Знаем това, което той споделя обществено – да пази страната, само че се оказва, че пази и други с изключение на страната. Връщаме се към базисните полезности и правила, които съдържат в себе си смяната. Ако продължаваме да управляваме страната по същия метод и по същия модел, то тогава къде е смяната, в какво се състои тя – в това, че сменихме едни хора с други? Това не е смяна.

„ Отровното трио “, което предходната година цяло лято призоваваха хората на митинги, в този момент са в депутатските места, в министерските кресла, а стотиците хиляди жители, които се борихме за независимост и правдивост – какво се случва с нас? Стоим в профил и четем писмото, че в Ларгото всичко е законно. Няма по какъв начин да приемем такова нещо.

Не става въпрос за персонален спор сред БОЕЦ и който и да е – в тази ситуация Минеков. На 10 юни тази година, безусловно преди 3 седмици, Минеков беше в Българска национална телевизия по проблема с оставката на Кошлуков. Гостуваше с право на отговор. БОЕЦ излязохме пред Българска национална телевизия и посрещнахме Минеков с нашия микрофон и той приказва макар нашите връзки с него, тъй като борбата за оставката на Кошлуков, борбата за свободата на словото за нас е съществена. Тук нямаме право на персонални връзки. Дадохме образец по какъв начин можем да бъдем кардинални и поредни в своите дейности и тогава застанахме там в поддръжка на оставката на Кошлуков и свободата на словото. Нападките на Минеков към БОЕЦ, грозните внушения на персонално равнище, в жанр ПИК и БЛИЦ, ще оставя без коментар, тъй като не желая да слизам на това равнище. Наслушали сме се на такива неща. Жалко, че ги чуваме и от Минеков.

Бел.ред.
Хората имат вяра, че новият парламент ще отбрани мажоритарните избори.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР