ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Търсенето расте, предлагането стагнира: какво се случва с цената на петрола?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Петролът доближи най-високата си стойност от две години насам. Според специалистите цената на “черното злато” ще продължи да се повишава и може да доближи 100 $ за барел още следващата година.

Петролът доближи най-високата си цена от две години насам. Експерти към този момент предизвестяват за заплахата от дефицит на пазара и произлизащо от това ново повишаване на бензина, керосина и мазута.

През тази седмица цената на петрола на няколко пъти доближи нови рекордни стойности. За първи път от две години един барел (159 литра) от сорта Брент трансферира границата от 75 $, а американският лек недопечен нефт WTI доближи цена от 73 $ за барел. За финален път той е коствал толкоз през октомври 2018 година.

Цената ще продължи да пораства

Експертите на американската капиталова банка " Голдман Сакс " чакат още през това лято цената на петрола Брент да доближи 80 $ за барел, като повишаването може да продължи. Цена от 100 $ за барел те дефинират като " действителна опция ". Цена от 100 $ за барел е все по-вероятна, споделят пред " Файненшъл таймс " и от Glencore - най-големия търговец на гориво в международен мащаб.

В " Джей Пи Морган " приказват за нов цикъл на повишаване на суровината и наскоро потвърдиха прогнозата си за цена от 190 $ за барел през 2025 година.

Франциско Бранч от " Бенк ъф Америка " счита, че границата от 100 $ за барел ще бъде достигната още през 2022 година. Според него цената се качва, тъй като предлагането съвсем не се трансформира, а търсенето нараства. Обяснението за това е просто: в изискванията на пандемията доста компании отложиха капиталовата си активност, и в този момент, когато ограниченията се разхлабват, а имунизационните акции, най-малко в развитите индустриални страни, набират все по-голяма скорост, потребителите и фирмите имат доста да наваксват. Това поражда и високото търсене.

Делта разновидността като рисков фактор

Отстъплението на пандемията и възобновяващата се международна стопанска система водят до нараснало търсене на недопечен нефт, бензин, дизел и керосин. Франциско Бланч вижда в съживяващата се туристическа промишленост един от факторите, който оказва напън за повишение на цените.

Рисков фактор за стопанската система сега съставлява Делта разновидността на ковид, защото тя пък може да докара до връщане на рестриктивните мерки и стягане на пандемичните ограничения.

Растящите цени могат да засилват играчите в добива на шистов нефт. Американската фракинг-индустрия постоянно е била коректив на пазара на първични материали и е разширявала производството, когато цените се повишават. Последният път, когато станехме очевидци на това, беше през 2014 година. Тогава петролът беше стигнал 100 $ за барел, а намесата на американските фракинг-фирми на пазара сложиха бърз завършек на растежа в цените

Рисковият фактор Иран

От климатичната политика на Запада могат да завоюват страните от картела ОПЕК, на първо място - Саудитска Арабия и Русия. Предстои да стане ясно до каква степен те са подготвени да реагират с нарастване на производството в отговор на нарасналото търсене. А след избирането на ултраконсервативния свещеник Ебрахим Раиси за президент на Иран е малко евентуално Ислямската република да тръгне в посока, която ще докара до бързото отпадане на американските наказания, с цел да може Иран също да усили добива на нефт, споделя Ойген Вайнберг от " Комерцбанк ".

Едно обаче е несъмнено: в случай че цените на петрола в действителност се устремят нагоре към границата от 100 $ за барел, това неизбежно ще наложи преизчисляване на инфлационните опасности на финансовите пазари, защото цената на петрола е измежду най-силните фактори, влияещи на потребителските цени.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР