ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Адв. Велислав Величков за ФАКТИ: Не решим ли въпроса с Прокуратурата, не решаваме въпроса с правосъдието

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Инициатива „ Правосъдие за всеки “ възобнови обичайните цивилен митинги пред Съдебната палата в София. Вчера се организира следващ митинг с претенции за промяна в правораздаването под надпис „ Правосъдие без каскет “.

„ Да желаяме от идващия парламент смела, почтена и самостоятелна прокуратура, без олигархичен Каскет и политическа настойчивост! “, пишат уредниците на митинга.

Акцент във вчерашния митинг беше закриването на профилираното правораздаване у нас, а самият митинг мина в шествие от постройката на Съдебната палата до постройката на Висшия правосъден съвет.

"Правосъдие без каскет ", 26.05.2021 г.; Снимка: Фейсбук, Инициатива „ Правосъдие за всеки “  Адв. Велислав Величков за ФАКТИ: Не решим ли въпроса с Прокуратурата, не решаваме въпроса с правораздаването

За да приказваме за митингите, които „ Правосъдие за всеки “ провежда и за правораздаването с „ каскет “, от ФАКТИ се свързахме с адв. Велислав Величков, който е един от създателите на самодейността, бореща се за дейно правосъдие.

„ Протестите на „ Правосъдие за всеки “ се организират от май 2017 година. Тоест от 4 години. Тогава беше първият Марш за правораздаване в памет на Джовани Фалконе (борец против мафията в Италия), който и през вчерашния ден почетохме на митинга. През 2017 година направихме три митинга с доста хора – на всеки от тях участваха към 3000 души. През 2019 продължихме с Маршовете за правораздаване във връзка единствената номинация за основен прокурор. От предходната година форматът на митинга е „ Правосъдие без каскет “, защото мнението ни е, че Прокуратурата стартира да измества съда като самостоятелен съдия в преценката за виновността. Доста хора биват " прокурорски наказани " преди още да има обвинителен акт и преди съдът да се е произнесъл с извънредно решение.

Именно по тази причина предходната година внесохме шест хрумвания за правосъдна промяна. Оповестихме ги обществено в края на юни предходната година, внесохме ги и при президента. Една от тези хрумвания е закриване на профилираните съдилища, което твърдим, че безусловно първи в цялата страна предложихме още юни предходната година. В тези хрумвания е също и премахването на длъжността основен прокурор. Според нас тази служба е непотребна. Главният прокурор не извършва характерни прокурорски функционалности, не влиза в съд, не пази обвинителни актове, не се постановяват присъди по самодейност и активност на основния прокурор. Той е един административен и учредителен началник от най-високо равнище, който за жалост се явява шеф на безусловно всички прокурори и работи тъкмо като „ каскет “ върху цялата Прокуратура, захлупвайки всякаква лична самодейност. Както знаем, магистратите – т.е. и прокурорите, би трябвало да се произнасят по закон и по вътрешно разбиране, а не по разбиране на основния прокурор или заместниците му “, описа юрист Величков.

На въпроса дали тематиката за промяна в правораздаването намира огромен отзив измежду обществеността, той отговори: „ Темата се подвигна доста високо в обществото. Започвайки още с нашата подписка „ 7 хрумвания за правосъдна промяна “ от края на 2015 година, която съответства с конституционните промени, наречени тогава „ исторически компромис “, минавайки през митингите ни и конференцията ни с Лаура Кьовеши през 2017 година, и изключително доста през 2019 и 2020 година, когато това стана съществена тематика в обществото. Видя се в социологическите изследвания на публичните настройки около предходните избори (б.р. парламентарните избори на 4 април 2021 г.), че хората слагат тематиката за без значение и дейно правораздаване на трето място в своите цели. Нормално, преди всичко бяха проблемите със опазването на здравето поради Covid-кризата. Трето място за тематика, която даже не влизаше в първата десетка единствено преди 5 години, е нещо огромно.

Дебатът, който стартира – публичен, експертен и политически, няма да завърши. Напротив, той ще се разрасне, ще бъде съществена тематика в акцията и на идните избори, ще бъде съществена тематика и в работата на 46-тото Народно заседание. Ще се прояви самодейност, а ние сигурно ще упражним и публичен напън, да се търси политически консенсус за бързи правосъдни промени през Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, само че и за иницииране на конституционно болшинство от най-малко 160 гласа за конституционни промени, защото измененията в Прокуратурата - на структурно равнище и равнище основен прокурор, не могат да се случат без промени в Конституцията “.

„ Не решим ли въпроса с Прокуратурата, не решаваме въпроса с правораздаването. А не решим ли въпроса с правораздаването, не решаваме нито един въпрос, защото то има значение за всички публични и обществени сфери. Кражбите и грабежите – част, от които и в този момент се разкриват, се случват точно поради изчезналото или изборно прилаганото правораздаване “, безапелационен беше адв. Величков.

На въпроса дали измененията в правораздаването би трябвало да стартират от Прокуратурата, той отговори: „ Трябва да стартират ot Прокуратурата и от Висшия правосъден съвет. Само промени в Прокуратурата няма да са задоволителни. В случая приказваме за наказателното правораздаване. Kато че ли то се явява най-важно сега. Знаете, че единствено след няколко дни - на 1 юни, Европейската прокуратура стартира своята работа, а с това ще стартират и голям брой следствия, свързани със корист с европейски средства, пране на пари, директни или косвени корупционни дейности, търговия с въздействие, обвързвана с европейски средства и така нататък Ние ще би трябвало да отговорим и на това предизвикателство, и то бързо. Още повече като се има поради, че сме единствената страна с недокомплект в европейските делегирани прокурори. От нас се желаеха 10, бяха утвърдени четирима и има шест свободни бройки. Как четирима ще свършат тази работа, или ще бъдат въпреки всичко номинирани нови хора за европейски делегирани прокурори в България, следва скоро, уповавам се, да разберем.

Докато политическата квота – ние по този начин споделяме на парламентарната квота във Висшия правосъден съвет, не бъде значително понижена, най-много до пет индивида – трима в Прокурорската гилдия и двама в Съдийската гилдия, а не единадесет, както е в този момент, което е половината избираем състав на Висш съдебен съвет, проблемите няма да може да бъдат решени. Дори и да се смени основният прокурор, ще бъде определен нов, който ще се държи не по-различно и няма да бъде по-различен като типаж от настоящия - просто тъй като той е комфортен на статуквото. Или Висшият правосъден съвет би трябвало да се раздели по този начин, че прокурорите да излязат напълно от него и да си образуват Прокурорски съвет към Върховна прокуратура, или, в случай че Съветът (ВСС) остане обединен, би трябвало да има значително понижаване на парламентарната квота в него. След това към този момент може да се приказва за възможен избор на нов основен прокурор при нови условия и при нови критерии за тази персона, при положение, че тази фигура остане в Конституцията “.

Относно гражданският напън, който „ Правосъдие за всеки “ ще упражнява в бъдеще, адв. Величков сподели: „ Започнахме с „ Марш за правораздаване “, в този момент „ Правосъдие без каскет “. Тези ни събития ще продължат. Още другата седмица – на 2 юни в Деня на Ботев и падналите за свободата на България, ще се съберем алегорично, с цел да напомним, че нашият цивилен дълг наподобява доста по-лесен от онази битка за независимост, която предците ни са водили. Ако не го осъществим обаче и не окажем този публичен напън, в действителност ние ще предадем техните идеали - в едно спокойно време ще позволим да ни лишават свободата, а може би отчасти и суверенитета, което е неприемливо. След това на 9 юни още веднъж ще проведем митинг, под същия надслов”.

„ Няма да организираме митинги по време на предизборната акция, с цел да не бъдем упрекнати, че влияем в една или друга посока. Нашите открити писма до партиите обаче ще заминат в деня преди началото на предизборната акция. Миналият път в нашата анкета, на въпросите за правосъдна промяна дадоха отговор единствено „ Изправи се! Мутри вън! “ и „ Демократична България “. Сега мислим да връчим въпросите персонално. Мислим да желаяме срещи и да ги връчим в случай че не на водачите, то на съответните лица, които отговорят по тези тематики в огромните парламентарни партии, в партиите, които изобщо са декларирали желание за правосъдна промяна. Например с Движение за права и свободи това е ненужно, защото те споделят, че правосъдна промяна не е нужна в този момент и няма за какво да се повдига този въпрос. Така че там няма смисъл да внасяме сходно писмо и анкета “, изясни адв. Величков в края на диалога.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР