ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Как Русия ще отговори на турската заплаха

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
След Украйна различен съветски комшия реши да закупи турски бойни безпилотни самолети “Байрактар”, които демонстрираха своята успеваемост във войната в Либия и по време на неотдавнашния спор в Нагорни Карабах, пишат медии, съобщи Блиц.

Полша ще получи първите безпилотни самолети след година. Защо Полша под крилото на Съединени американски щати се нуждаеше от турски БПЛА и каква опасност съставляват те за сигурността на Русия? Полша ще бъде първата членка на НАТО, която ще купи от Турция бойни безпилотни летателни апарати (БПЛА) “Байрактар” TB2, които ще бъдат въоръжени с противотанкови ракети. Първата партида дронове - 24 броя - ще дойде през 2022 година. Сделката ще бъде подписана сред страните в понеделник, 24 май, по време на визитата на полския президент Анджей Дуда в Турция. „ Армията ще получи оръжия, които към момента не са на въоръжение в полските въоръжени сили, потвърдени оръжия, ефикасни оръжия, оръжия, които плашат агресора “, съобщи министърът на защитата на републиката Мариуш Блашчак.

Варшава загатва, несъмнено, какъв брой дейно са работили “Байрактарите” по време на последния боен спор в Нагорни Карабах. Благодарение на тях Азербайджан съумя да излезе победител в борбата против Армения. Видеозаписите от ударите на азербайджанските дронове против арменски цели в Нагорни Карабах се разпространиха по целия свят. Тези видеоклипове, които бяха публикувани от азербайджанското министерство на защитата, се трансфораха в знак на потреблението на нови оръжия в остарелия спор. През април стана известно, че Украйна също има намерение да купи безпилотни самолети “Байрактар” от Турция. След това съветският външен министър Сергей Лавров предизвести Турция да не подхранва милитаристките настроения на Киев. Сега тези оръжия се купуват от втора страна, която граничи с Русия и е извънредно русофобска.

Всъщност това не са първите дронове за Полша. От 2018 година тук се настаняват американските БПЛА MQ-9 “Жътвар”. „ След това американските дронове бяха преместени в Румъния, само че както се споделя, това е краткотрайна мярка до привършване на реконструкцията на база “Мирославец”. Що се отнася до въоръжените сили на Полша, те не са имали сходни или близки във връзка с класа системи. Те не са създавани в страната или закупувани в чужбина. Сега полските военни се пробват да компенсират подобен минус “, разяснява Денис Федутинов, водещ съветски специалист в региона на безпилотната авиация. Що за оръжие е това? “Байрактар” TB2 е ударен безпилотен аероплан с обхват от 150 км, скорост от 130 км/ч и потребен товар до 50 кг. Оборудван е с автоматизирана система за политане и кацане. Каква е неговата мощ? Ударните дронове вършат войната по-бърза и по-евтина. Защото дронът първо „ стреля “, а по-късно търси задачата. Всъщност в този момент всеки офицер може да организира разузнаване благодарение на дрон и неотложно да унищожи задачата.

В Русия такава работа се прави от ударния хеликоптер Ми-28 с двама водачи. Но в случай че той бъде свален, тогава загубите излизат доста по-големи - както в пари, по този начин и в човешки животи. По-евтино е да се загуби дрон и да няма жертви и може бързо да се вдигне нов дрон във въздуха. И най-после, поразяването на БПЛА е доста по-трудно, защото е дребен, издава по-малко звук и е по-трудно за разкриване от радарите. И той знае по какъв начин да откри цел не по-лошо от бойните хеликоптери. Каква е опасността за Русия от закупуването на 24 турски безпилотни летателни апарата от нейния комшия по НАТО? Доколко съществено те съставляват опасност за сигурността на Русия и съюзната Беларус? Според Федутинов плануваната покупка от поляците е малко евентуално да окаже доста въздействие върху подреждането на силите в района, защото такива безпилотни летателни апарати по предписание се употребяват необятно против съперник, който явно е по-слаб от техническа позиция.

Русия явно не е едва звено. Съвременните системи за Противовъздушна отбрана, притежавани от Русия, могат елементарно да се оправят с турския “Байрактар.” Той няма да може да пробие, в това число защитата на Калининград. „ Безпилотните летателни апарати с размерите на турския “Байрактар” не са сложни цели за актуалните системи за Противовъздушна отбрана, които Русия има. Ако във връзка с дребните дронове може да се наложи някаква трансформация на системите, основани за битка с „ огромния “ пилотиран аероплан, то в този случай, поради размера на безпилотния летателен уред и съществуването на демаскиращи знаци, това най-вероятно няма да бъде належащо ", изяснява Федутинов. Следователно той е убеден, че в случай че бъдат ситуирани непосредствено в Полша, тези системи ще носят най-вече политическа функционалност, а не военна.

Турците, несъмнено, приказват за безпомощността на съветските системи за Противовъздушна отбрана пред турските БПЛА. Подобни изказвания обаче имат по-скоро рекламен темперамент и не отразяват независимо действителното положение на нещата. „ Очевидно е, че всички разработчици на системи за БПЛА се пробват да усилят цената на препоръчаните от тях системи, като вземат поради противодействията, налични за евентуален съперник. В същото време основателите на системите за ПРО и радио-електронна война, употребявани за битка с безпилотни летателни апарати, също усъвършенстват техническите си решения в отговор на изменящите се закани. Тази битка сред ковачите на „ меча “ и „ щита “ е непрекъсната “, споделя Федутинов. За военни цели турските дронове ще бъдат употребявани от полските въоръжени сили по-скоро като част от съдружните интервенции на НАТО в чужбина. „ Това ще разреши на Варшава да удостовери своята преданост към своите сътрудници и в същото време да придобие личен опит в потреблението на нови системи за тях “, заключава водещ съветски специалист в региона на безпилотните самолети.

Руската войска, несъмнено, също желае да има такива оръжия на въоръжение. Ето за какво през ноември се възнамерява стартирането на първото в страната серийно произвеждане на ударни безпилотни летателни апарати за потребностите на Върховен касационен съд. Заводът ще бъде издигнат за 4 милиарда рубли в научния град Дубна край Москва от групата компании “Кронщад”. Нашият безпилотен аероплан " Орион-E " (вариант за износ) или " Иноходец " (име за съветската армия) ще бъде сходен по характерности на турския " Байрактар ". В арсенала на " Иноходец " може да има свободно падащи, коригиращи се или направлявани въздушни бомби, както и управляема ракета X-50. Русия към този момент е употребила “Орион” в Сирия на тествания през декември 2019 година Дронът е изпълнявал 38 задачи в Сирия, от които 17 - с удари по позиции и цели на терористи, 20 за разузнаване и една „ за други цели “.

Военният специалист Алексей Леонков има вяра, че Русия ще сътвори по-ефективно и привлекателно транспортно средство за клиентите от турския “Байрактар”. " Орион " има очевидно преимущество пред " Байрактар ", защото първият прибира в полет всички колесници, а освен предните, като втория, което прави турския безпилотен аероплан по-уязвим във връзка с радарния автограф ", съобщи Леонков. Според него турският БПЛА като цяло е много уязвим, в това число при конфликт даже с не изключително софтуерно оборудван съперник. „ Само в Либия специалистите преброиха към 47 свалени турски безпилотни летателни апарата, към дузина бяха свалени в Сирия и още няколко бяха свалени в Нагорни Карабах “, сподели експертът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР