ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Д-р Лъчезар Томов за ФАКТИ: И днес да затворим всичко, пак ще минем смъртността от есента

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Скрита пандемия от Covid-19 при децата и в туристическия отрасъл - с това математикът гл. ас. доктор Лъчезар Томов изяснява множеството приети в болница пациенти с Covid-19 сега, в подтекста на по-малкото дейни случаи, спрямо предишните пикове не болестта.

„ Вероятно скрита пандемия има в туризма, само че за там няма безусловно никакви свидетелства и данни. За ранна детска възраст към този момент има данни – имаме свидетелства, имаме тествани деца, имаме деца в ранна детска възраст, които се лекуват. Имаме и информация, че деца се лекуват от Covid, само че не се тестват публично, не минават през РЗИ. Можем да приказваме за пандемията при децата с по-голяма увереност и въз основа на механизма на заразяване. Иначе евентуално и в туризма има скрита пандемия, само че там няма данни, напълно спекулативно е “, изясни доктор Томов пред ФАКТИ .

Свързахме се с него, с цел да приказваме по отношение на инфектираните от Covid-19 у нас и опциите за скрита, нерегистрирана с публични данни пандемия от заболяването.

Томов посочи, че под " туризъм " има поради визити в хотели на дестинации като Банско, Сандански и така нататък „ Хотелите са главен източник на болестта. Там обаче не се тества, не се споделя нищо, няма статистика. Това, което можем да кажем е, че за по-голямата заболеваемост в югозападната част на България – помните, че имаше доста огромен приръст в Кюстендил, евентуално има принос туризмът. Не можем да го твърдим изрично “, сподели още доктор Томов.

„ За учебните заведения и тяхната роля обаче имаме безапелационни данни. Не единствено за инфектираните деца, само че и за самият механизъм, по който се случва заразяването. Факт е, че учебните заведения свързват в непрекъсната връзка другояче разграничени елементи от обществото, факт е това, че в началните учебни заведения няма маски, няма ограничения, за разлика от другите учебни заведения – за тази ранна възраст не се взимат ограничения, не се носят маски, децата не се дистанцират. Децата се заразяват с английския вид напълно сполучливо. Знаем го от доста страни, в които се водят подробни разбори, като Германия да вземем за пример, и се работи интензивно “, изясни Лъчезар Томов.

„ Децата се заразяват с английски вариант сигурно. Беше и единствено догадка, че не се заразяваха с вируса преди. Няма по какъв начин да знаем това, тъй като ние нямахме проучване за антитела. В Англия да вземем за пример правеха такова проучване за антитела при децата и видяха, че 70% от тях с били безсимптомни. Оказа се, че дребен % от децата са били положителни при тестването, само че стана ясно, че огромен брой са били инфектирани “, изясни той.

„ Може да се образуват клъстери в началните учебни заведения и детските градини. Дори да приемем, че децата заразяват родителите си доста по-рядко, в сравнение с родителите заразяват децата си, то при образуването на един клъстер в детска градина или в учебно заведение – т.е. при 20-30 деца, това води до сполучливо заразяване на родители, към предаване в други фамилии. При свързване на децата в огромни групи без ограничения, даже в действителност те да се заразяват по-трудно, което не е потвърдено, отново вирусът се предава сполучливо. Всичко това обаче е в конспиративност, откакто не се минава през карантини, откакто родителите вървят на работа при болно дете “, сподели още доктор Томов.

„ В областите, в които връщат учениците у дома, там това ще се отрази от 1 седмица до 10 дни. Въпросът е, че в този момент имаме и други въздействия. Започва да се усеща въздействието от заведенията за хранене, от метода, по който те бяха посещавани – без ограничения и препълнени. Трудно е да се каже кое ще надделее “, изясни Томов и добави: „ Една седмица след връщането на учениците онлайн през есента, процесът стартира да се забавя. Продължаваше да пораства, само че към този момент не беше изпъкнала крива, а се забавяше. Тогава това се отрази. Сега не можем да кажем какъв резултат ще има онлайн образованието, тъй като първо, вирусът в този момент е по-заразен, второ, по едно и също време имаме други фактори, които работят – заведения за хранене и други. Връщането на учениците онлайн ще се отрази, само че не зная дали ще го забележим на графиката поради другите фактори, настоящи в противоположна посока “.

„ Важно е, че английският вид на вируса, в случай че следва логиката в Дания и Германия, а не виждам причина да следва друга логичност, друга динамичност, той у нас към момента не е станал преобладаващ. Стигнал е равнище на разпространяване от 60-70%, не е стигнал 90%. Това не е грип с два дни инкубационен интервал, това е вирус със 7-10 дни инкубационен интервал. Затова и разпространяването на коронавирусът е по-бавно, не се популяризира като грипа “, сподели Томов.

След това диалогът мина към броя на приети в болница пациенти с Covid-19 у нас. Д-р Лъчезар Томов регистрира 2,5 пъти по-висока скорост на хоспитализиране, която изясни с два фактора: „ Единият фактор е самият вирус. При този вариант сред 30 и 50% повече пациенти се хоспитализират. Вторият фактор е тъкмо тази скрита пандемия. Процентът на позитивните в този момент е по-нисък от този през есента. Въпреки това лечебните заведения се пълнят два пъти и половина по-бързо, което не може да се изясни единствено с английския вирус. Това значи, че има скрита пандемия, която въобще не се тества. Има области, в които не се тества въобще. Едната е детски градини и начални учебни заведения, друга е туристическият бизнес, за който нямаме никакви директни данни. Там приказваме напълно за догадка, само че за една основателна догадка “.

Скрита пандемия има сигурно. Части от популацията не се тестват – и по географски, и по възрастов принцип “, безапелационен беше той.

На въпроса дали прекъсването на имунизацията би могло да играе роля в покачването на заболеваемостта, доктор Томов отговори: „ Изключително отрицателно е това прекъсване по непотребна нерешителност. Тази непотребна нерешителност подава сигнали на антиваксърите, че има нещо, където няма нищо. Честотата на затрудненията не е по-голяма при имунизираните, в сравнение с при неимунизираните. Това е в региона на шума, а не на данните. Тази непотребна нерешителност вместо да резервира реномето на имунизациите, в действителност ги уязвява. Забавянето на имунизацията при този растеж е много рисково. В момента това е едно от оръжията ни, с които да понижим смъртността. Всеки получил една доза, в случай че не е бил инфектиран по време на имунизиране и не се болести идната седмица, е човек, който излиза от листата с умряли. Една доза, от която и да е ваксина, е задоволителна, с цел да не почине човек. Смъртността би могла доста да се понижи, в случай че се продължи с имунизирането. Това прекъсване в доста страни съгласно мен не е целесъобразно. В медицината има един принцип „ първо не вреди “, който принцип, в случай че се ползва постоянно по един и същи метод, от време на време доста вреди. Сега е една такава обстановка, в която предпазливостта е нездравословна, неполезна “.

„ Докато не се имунизира огромен % от популацията, доста е мъчно да спре вирусът. Възможно е и в България, и във всички страни, които остават неконтролируема зараза, избухливото разпространяване на вируса да докара до нови разновидности – изключително при композиция с преболедували и имунизирани. Можем да продължим да си сътворяваме проблеми и да създадем проблем на Европа. Шансът не е огромен, само че съществува – да създадем и ние наш вид, наш вариант на вируса. Трудно е да се каже по кое време ще свърши пандемията. Без имунизация и без дейни ограничения за прекъсване на разпространяването, това ще стане доста мъчно “, добави той.

„ Много се подценява резултата от разпространяването на английския вариант. Да, Ангелов овладя обстановката с цялостно затваряне, само че спадът в този момент беше по-бавен от преди. С по-заразен вирус, по-трудно работят ограниченията. Въпреки че България е благословена от позиция на това, че е едва обитаема, даже и през днешния ден да затворим безусловно всичко и още в този момент, ние отново ще успеем за изпреварим върха по повишена смъртност от есента. Ако се забавим с една две седмици, това изпреварване може да е в пъти “, разяснява доктор Томов.

За да намалее броят на заболелите от ковид, съгласно Лъчезар Томов са нужни ограничения. Тези ограничения могат да бъдат и и по-меки – децата да не посещават присъствено учебно заведение и детски градини, да се прекрати и работата на заведенията, значимото е обаче да се съблюдават. „ Въпросът не е в затварянето, въпросът е, че българската страна не съумя да компенсира добре стопански, да предложи други възможности, а самите притежатели на бизнес са в някакво отричане, че има вирус и болест, тъй като не желаят да се приспособяват към обстановката. Проблем е дисциплината. Не се отваря по естествения метод, тъй че да е най-малък рискът. Заведенията се претъпкаха. Всички затваряния се случват, тъй като нямаме дисциплинираност, а не тъй като са безусловно неизбежни. Така се случи и в Германия и Англия. В Сингапур, Корея, Япония, Тайван с минимални затваряния се оправиха, тъй като всички носеха маски, всички съблюдаваха отдалеченост, не се затваряха ненужно в затворени пространства, работеха доста повече от у дома. И в Германия 60% от хората през есента работеха от офиса, не от вкъщи си. И там децата бяха без маски в учебно заведение. Мерките не се ползват задоволително и по тази причина се затваря всичко. Ако имаше дисциплинираност, това нямаше да е неотложно или щеше да е за доста по-кратък интервал “.

„ Нуждаещите от хоспитализация ще не престават да порастват “, сподели доктор Томов в края на диалога. „ Само че няма да има къде да одобряват пациентите. В момента има 300 приети в болница дневно и това ще продължи да пораства. Дори най-положителният сюжет, отново ще има още пет дни с продължаващ напредък в хоспитализацията и към две седмици с намаляващо, само че продължаващо хоспитализиране. Спокойно можем да минем 10-12 хиляди приети в болница души, стига да има къде да бъдат приети в болница “, счита той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР