ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Израел и ваксините: между добрите новини и лудостта

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Израел е считан за първенец по имунизиране - към този момент са ваксинирани над 4 милиона израелци. Въпреки това броят на новите инфекции към момента е прекомерно висок. Затова и разхлабването на рестриктивните мерки се натъква на рецензия.

Със своите девет милиона поданици Израел се счита за международен първенец по бързо имунизиране. Освен това страната съвсем в действително време доставя на научната общественост проучвания за ефикасността на имунизациите. Досега над 4 милиона израелци са били имунизирани, а над 2,5 милиона са получили и втората доза. От февруари към този момент всеки израелец, навършил 16 години, има право на ваксина.

Въпреки това обаче новите инфекции в Израел към момента са прекалено много - едвам предходната седмица бе маркиран лек спад. Броят на инфектираните на 100 000 души население към момента е един от най-високите в света - 333,9 за последните седем дни. Учените предизвестяват, че в този момент вирусът може изключително бързо да се популяризира измежду неимунизираните, да вземем за пример измежду децата. Но все пак това израелското държавно управление въпреки всичко последователно анулира локдауна.

" Има доста подправени вести "

Същевременно министър председателят Бенямин Нетаняху, който сложи имунизационната акция в центъра на предизборната си битка, предизвести, че повече от половин милион израелци над 50-годишна възраст още не са се ваксинирали. И напомни, че над 90% от тежките и от смъртните случаи след заболяване от Ковид-19 са регистрирани таман в тази възрастова група.

" Проучваме настройките на хората към имунизацията, тъй като в общественото пространство се популяризират и доста подправени вести. А това ни тревожи ", споделя Боаз Лев, началник на групата за бързо имунизационно реагиране към израелското здравно министерство.

Министерството на здравеопазването сътвори особено звено за битка против подправените информации и заговорническите теории в интернет. Провеждат се и други осведомителни акции, ориентирани към избрани групи от популацията: да вземем за пример към палестинските израелци или пък към ултра религиозните евреи, измежду които - въпреки и по разнообразни аргументи - съмненията против имунизациите са необятно публикувани.

" Наскоро разговарях за имунизацията, за нейната резултатност и сигурност с равини, които управляват религиозни учебни заведения. Обсъдихме в това число и такива въпроси като подправената информация или пък евентуалните рискове за човешакта плодовитост, все тематики, по които доста се приказва ", изяснява Лев.

Скептици се срещат обаче и измежду младите, всемирски евреи. Михал е майка на две деца и съвсем ежедневно получава текстови известия с покана от своята здравна каса да отиде да се ваксинира. " Според мен всеки човек би трябвало самичък да си вземе решението. Радвам се, че съществуват ваксини, само че нямам доверие, че на мен ми трябват. Аз съм млада, единствено на 41, и съм здрава ", изяснява Михал. Не вярвала в съзаклятнически теории, просто имала напълно друга настройка към медицината, добавя младата жена. " Имам чувството, че хората са сложени под огромен напън да се имунизират ", споделя тя, само че в това време не изключва опцията въпреки всичко да се имунизира някой ден.

Могат ли да задължат водачите да се имунизират?

В момента в Израел е изключително значимо по какъв начин ще работят отсега нататък държавното управление и здравните каси. В края на тази седмица би трябвало да бъдат отворени музеите, моловете, библиотеките и магазините, освен това за всички хора - а освен за имунизирани. В същото време фитнесите, басейните, спортните и културни прояви ще бъдат и отсега нататък налични единствено за притежателите на по този начин наречения " зелен паспорт ", т.е. на имунизационен документ. Пътуванията зад граница също ще зависят от този документ. Зад кулисите обаче се надига и смут от разхлабването на ограниченията, което ще важи за всички, а освен за ваксинираните. Привържениците на локдауна напомнят, че към момента няма верифицирани данни дали имунизираните не могат да предават вируси на други хора.

Израелските медии оповестяват още, че държавното управление сега ревизира дали има юридически метод хората в избрани специалности, да вземем за пример учителите и водачите на рейс, да бъдат задължени да се имунизират или най-малко да се подлагат на тест за ковид на всеки 48 часа. Засега обаче се разчита на солидарността на израелците и на доброволната им подготвеност да се ваксинират. А в Тел Авив за имунизираните има и дребна " премия ": парче пица след инжекцията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР