ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

През март ЕК позволи на България да помага с пари на всички, у нас още не знаят как

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Коментар на Стефан Джендов до " Гласове "

Европейската комисия (ЕК) е разрешила на всяко държавно управление в Европейския съюз да подкрепи с директни средства всички тежко потърпевши сектори в своята страна още на 20 март 2020 година От тази дата до 25 ноември са минали осем месеца и пет дни и през това време даже не е ставало дума, че държавното управление е с изцяло развързани ръце да избавя българите с директни заплащания.

Временна рамка за ограничения за държавна помощ в поддръжка на стопанската система в изискванията на настоящия епидемиологичен гърмеж от COVID-19

е видно, че през цялото време на рецесията е ясно кои браншове от стопанската система и публичния живот ще бъдат наранени, като резултат от обществената отдалеченост и набора от спомагателни ограничавания и забрани за хората, съставлявали до този миг обичаен метод на живот. Затова в документа се споделя, че „ поради на ограничавания размер на бюджета на Европейски Съюз, главният отговор ще пристигна от националните бюджети на държавите-членки. Правилата на Европейски Съюз за държавната помощ дават опция на страните членки да подхващат бързи и ефикасни дейности за подкрепяне на жителите и предприятията, по-конкретно дребните и междинни предприятия, което са изправени пред стопански компликации, разследване на епидемиологичния гърмеж “.

И тук следва основна фраза: „ В известието от 13 март 2020 година за координирани стопански ограничения в отговор на пандемията от Коронавирус, Комисията изложи другите благоприятни условия, с които разполагат държавите-членки, отвън обсега на осъществявания от Европейска комисия надзор на държавните помощи и които те могат да вкарат без присъединяване на Комисията. Тези благоприятни условия включват ограничения, използвани за всички предприятия, във връзка със дотации за заплатите, прекъсване на заплащането на корпоративния налог и налога върху добавената стойност или на социалноосигурителните вноски, или финансова поддръжка, дават непосредствено на потребителите за анулирани услуги или билети, които не се възвръщат от съответните оператори. “

Какво значи това всъщност?

Означава, че всеки българин, който персонално е потърпевш от бизнес бъркотиите, провокирани от местни и международни ограничения, подбудени от вируса, още от март е в правото си да получи платената от него сума за неосъществена услуга непосредствено от страната. Това освен не се е случило, само че и никой, в никакъв случай и по никакъв мотив от държавното управление не е направил този текст притежание на обществеността.

Какво още се споделя в документа от 13 март?

„ Комисията изложи другите благоприятни условия, с които разполагат страните членки, отвън обсега на осъществявания от Европейски Съюз надзор на държавните помощи и които могат да се вкарат без присъединяване на Комисията “ – т.е. никой не би глобил страната за това, че тя оказва помощ на хора, изпаднали в действителна рецесия, заради ограниченията, наложени поради вируса.

В точка 9 на формалния документ се споделя още, че „ страните членки могат да решат да поддържат предприятията в региона на пътническата и туристическата промишленост, с цел да се подсигурява задоволяването на исковете за възобновяване, свързани с разпространяването на COVID-19, за да се подсигуряват отбраната на правата на пасажерите и потребителите и равното отнасяне на пасажерите и туристите. Правилата на Европейски Съюз за държавна помощ дават опция на страните членки да подхващат бързи и ефикасни дейности за подкрепяне на жителите и предприятията, които са изправени пред стопански компликации, в резултат на разпространяването на COVID-19. “

Уточненията не престават в т. 15, където категорично е казано, че „ страните членки могат също да компенсират предприятия в секторите, които са били изключително тежко наранени от епидемиологичния гърмеж, например превозът, туризмът, културата, хотелиерството и ресторантьорството, както и търговията на дребно и/или уредниците на анулирани събития за вредите, които са претърпели. “

Да обобщим: страната към този момент осми месец изрично отхвърля да извърши даже и едно от изцяло позволените дейности от страна на Европейска комисия и нито един български евродепутат, без значение от коя партия е изпратен да „ европейства “, не е показал това писмо като решение за тежкия финансов провал и действителна ликвидна рецесия за неизяснен брой бизнеси в България. В писмото на Европейска комисия категорично е казано, че „ Комисията смята, че държавната помощ е оправдана и може да бъде оповестена за съвместима с вътрешния пазар “.

Каква е повода за този формален европейски документ да не приказва никой и за какво парите от месеци не се дават по стройно изработен механизъм?

Възможните отговори се крият в следните характерности на сегашните политици:

Некадърност;

Неинформираност;

Незнание;

Некомпетентност;

Незаинтересованост;

Мързел;

Страх от вдишване на отговорност.

Сред най-гласовитите и директно наранени от всички ограничения са работещите в областта на услугите и в частност ресторантьори, хотелиери, туроператори и екскурзоводи. Всички те – на персонално, браншово, организационно и всякакво равнище, получиха обещания, уверения и обети, че ще получат пари, само че до през днешния ден нито туроператорите, нито екскурзоводите, нито който и да било различен, не е видял тези пари да постъпват. В същото време Европейска комисия излезе с решение докога парите на жители, дадени за туристически услуги, би трябвало да бъдат възобновени на 100% и родните туроператори ревнаха още веднъж, тъй като те няма по какъв начин да ги съберат, с цел да ги върнат, само че никой от държавното управление не сподели, че в действителност е в правото си да овъзмезди персонално всеки българин, който е платил за пътешестване, което не е осъществено.

Няма две отзиви в света, че най-засегнати от всички ограничаващи ограничения са транспортният и туристическият бранш. Нито един механизъм за тяхна отбрана не работи в България през последните месеци. Повече от несъмнено е, че доста от дейностите в тази сфера вечно ще се трансформират, само че точно в този момент, в този миг, заетите, които до неотдавна са били почтени данъкоплатци, се нуждаят от помощ, тъй като няма по какъв начин да живеят на мрачно, студено и без храна. Десетките открити нарушавания в тази сфера са освен плод на народен нрав, а някаква опция за струпване на доходи, на фона на никаква, каквато подсигуряват ръководещите.

В момента сме изправени пред следващия парадокс:

страната ни разполага с пари и с цялостното право да ги дава на тези, които обезверено се нуждаят от тях, от другата страна да стоят хора, които тъкмо в рецесията да желаят да си ги получат, само че никой никому да не дава.

Обявените ограничения 60:40, 80:20 към този момент няма по какъв начин да работят, тъй като тези, които би трябвало да дадат 40 и надлежно 20, нямат от кое място да ги вземат. Само страната разполага с пари, само че си ги стиска, тъй като очевидно няма кой да измисли механизъм по какъв начин „ даването “ да става и не се намира кой да поеме отговорност, че това ще се случва по почтен и транспарантен метод.

На този декор легендата за фразата на Мария-Антоанета, която рекла, че щом бедните нямат самун, да ядат сладкиши, е в нов и доста по-изроден вид: „ Просто спрете да ядете – потребно е за фигурата! “
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР