ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Байдън трябва да се бори срещу влиянието на Кремъл в България

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Новоизбраният президент Джо Байдън е решен да възвърне трансатлантическите връзки, тъй като единствено сплотеният съюз може да се оправи с безбройните световни провокации. Едно от главните му провокации ще бъде Източна Европа, район, жизненоважен за сигурността на континента, изправен пред вътрешни и външни офанзиви против суверенитета и демокрацията. Този просторен район не е едносъставен: той съдържа както консолидирани демокрации, по този начин и страни, където демократичните правила са застрашени, страни с оспорвани граници, страни, чиито държавни управления могат да бъдат „ завладяни “ от Русия, и страни, чиито територии към този момент са окупирани от съветски войски. Ефективната американска тактика би трябвало да бъде ориентирана към подсилване на националния суверенитет и районната сигурност, като в същото време не отчуждава нито съдружници, нито сътрудници, написа анализаторът Янош Бугайски на страниците на американския вестник The Hill, съобщи организация " Фокус ".

В страни, чиито демократични правила са под опасност (като Полша и Унгария), администрацията на Съединени американски щати би трябвало да предизвиква плурализма и разделянето на управляващите, без да се опълчва на демократично определените държавни управления, тъй като това може да отслаби НАТО. По този метод Полша, със своята мощна традиция на опозиция против самодържавието, се трансформира в авангарда на отбраната на НАТО против съветския ревизионизъм. Белият дом може да се наложи да изясни демократичния недостиг на Америка - по-специално партийните назначения във Върховния съд, отхвърли от нормално болшинство на президентските избори и проблематичния преход от една администрация към друга.

В страни със противоречиви граници екипът за национална сигурност на Байдън може да укрепи техния суверенитет и териториална целокупност. В Западните Балкани той би трябвало да приключи договарянията сред Сърбия и Косово и да създаде пътна карта за междудържавно признание. Доминиращата роля на Съединените щати в този разговор изисква тясно съдействие с Европейски Съюз: на Белград не би трябвало да се разрешава да се отклонява от разговора, за което ще способства подривната активност на Москва, до момента в който двустранното съглашение сред Белград и Прищина ще отвори благоприятни условия за районно икономическо развиване и интеграция в Европейски Съюз.

Администрацията на Байдън също би трябвало да отстрани главните спънки пред пътя на Босна и Херцеговина към западните институции. За да вземе най-важните решения във вътрешната и външната политика, централното държавно управление на Сараево се нуждае от конституционни промени. Първо, непрекъснатите закани за целостта на Босна от страна на националистическите политици би трябвало да бъдат осъдени - в края на краищата те лимитират икономическото развиване, задушават задграничните вложения, предизвикват етническите раздори и заплашват самото оцеляване на страната.

За страни, чиито държавни управления са свалени от Русия и са все по-зависими от китайските вложения, Съединени американски щати би трябвало да разработят тактика за избавление. Америка ще би трябвало да работи в тясно съдействие с Европейски Съюз, с цел да предотврати завладяването на основни браншове на стопанската система и да сътвори по-добри условия за частни и обществени вложения. Това е изключително правилно, като се има поради дълготрайните нездравословни резултати на пандемията в района, даже откакто имунизацията е налична.

Администрацията на Байдън може да събере многонационален фронт против съветската измама. Той ще би трябвало да се концентрира върху сериозните уязвимости, които Кремъл употребява, изключително в България, Унгария и Сърбия - дезинформация, корупция и финансиране на десния и левия екстремизъм. Влиянието на Москва може да бъде лимитирано посредством ускорение на интеграцията на всички страни от Западните Балкани в Европейски Съюз. Вашингтон може да играе градивна роля и в Беларус, само че не и посредством спомагателна изолираност на страната от Запада посредством стопански и дипломатически наказания - те единствено ще тласнат страната по-дълбоко в съветската орбита. Напротив, Съединени американски щати би трябвало да работят в тясно съдействие с Полша и Литва, с цел да приближат страната до западните институции в дълготраен проект. Важна насочна точка може да бъде предлагането на Варшава за „ проект на мини-Маршал “ в границите на Европейски Съюз за икономическа помощ и развиване на контакти с всички политически играчи.

В окупираните от съветските войски страни Белият дом би трябвало да укрепи защитата, като обезпечи оръжейни системи за въздържане на по-нататъшната експанзия. Освен това Украйна се нуждае от пътна карта за присъединение към НАТО, а Грузия към този момент е минала подготовка и би трябвало да стартира процеса на присъединение. В случай на самостоятелни страни под егидата на НАТО, заканите на Москва не се трансформират във военна интервенция. Това се вижда в Естония, Латвия и Литва, откогато се причислиха към Алианса. Успехът на Байдън в Източна Европа би трябвало да бъде комбиниран със мощния Алианс на НАТО и непоколебим метод към Русия. Източният фланг на НАТО би трябвало да бъде укрепен - изключително границите на Черно море посредством подсилване на морската защита и качествата на Румъния и България. Отношения на Вашингтон и Анкара би трябвало да бъдат възобновени въз основа на сигурността на съдружниците, тъй като Турция е незаменима цитадела на НАТО против Русия и Иран. И след последната война сред Армения и Азербайджан, Америка, като почтен медиатор, би трябвало да предизвиква доближаването на двете страни със Запада.

В никакъв случай Байдън не би трябвало да попада в клопката на „ презареждане “ на връзките с Москва с безплодни очаквания, че основният съперник на Америка ще се трансформира в същински сътрудник. По-категоричните американски политики ще оказват помощ да се подчертае уязвимостта на Русия - в това число нейните стопански недостатъци и възходящото вътрешно напрежение. В своите начинания за интернационална народна власт определеният президент би трябвало да даде приоритет на Русия, като отстоява правата на индивида, политическия плурализъм, етническото тъждество и същинския федерализъм във все по-непокорната страна. По този метод офанзивата на Русия против трансатлантическия съюз може да се трансформира в по-сложна защита.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР