ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Наистина ли България остава без лекари? Ето фактите:

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
На какво се дължи сегашният изострен дефицит на медици в България - на бягството им или на дълбоките проблеми в системата? Германският наблюдаващ Кристофер Неринг, който сега е в България, събра забавни данни.

„ Най-големият проблем, пред който сме изправени, е обвързван с медиците на първа линия. Имаме сериозен дефицит във връзка с техния физически потенциал ", сподели тези дни българският министър на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов. А в България ситуацията с Ковид-19 от ден дневно се утежнява. Особено обезпокоителен е извънредно високият % на позитивни PCR-тестове: към 30 на 100. Вярно е, че това се дължи частично на релативно ниския брой провеждани проби, само че все пак зад този % несъмнено се крият и незнаен брой нерегистрирани до момента нови инфекции. А в такава обстановка неналичието на лекари е изключително тревожна.

Германската социална медия ARD също бие паника: В България и Румъния остро липсват лекари. Журналистите бързо откриват и повода: лекарите от Югоизточна Европа всеобщо се изнасят към Германия и други страни в Западна Европа. Лекари, от които има остра потребност в битката против пандемията.

Нека да напомним, че в Германия към този момент от много време развълнувано се разисква въпросът за мигрантите от България. Досега обаче ставаше дума най-много за злоупотреби със обществени помощи, за проституция, за служащите в кланиците или сезонните служащи в селското стопанство. Сега внезапно се оказва, че лекарите, напуснали България в посока към Германия, също са сериозен проблем. Проблем за България. Това обаче не е цялата истина.

Числа и обстоятелства

Твърденията, че българските лекари всеобщо бягат към Германия, към този момент от години се въртят из българските медии. Само че до момента няма точна статистика за броя на емигриралите български лекари - нито за общия брой, нито за годишния. Но не е и допустимо да ги преброиш, тъй като процесът е доста динамичен. Често пъти български лекари отпътуват за известно време в чужбина, дават 20-30 наряди в някоя болница и след това се прибират вкъщи. Тази миграция, която може да се дефинира като „ напред-назад ", обърква формалната статистика. Българският Национален статистически институт заяви, че към края на 2019 година в България е имало общо 29 612 лекари - единствено с 55 по-малко спрямо предходната година. Тази численост значи, че в България на 235 души се пада по един доктор. За съпоставяне: в Германия един доктор се пада на 206,5 души. По този индикатор България попада измежду първите 20 страни с най-хубаво лекарско подсигуряване в класацията на Световната здравна организация, единствено няколко места по-назад от Германия. Накратко: броят на лекарите в България от години е постоянен, а статистическата разлика по отношение на Германия е минимална.

Добре, само че по какъв начин наподобява тогава ситуацията с миграцията на българските лекари? Д-р Иван Маджаров, ръководител на Българския лекарски съюз (БЛС), счита, че казусът се преувеличава. Той изяснява, че на всеки български доктор, който желае да работи в чужбина, БЛС издава уверение. През 2008 година, незабавно след приемането на България в Европейски Съюз, когато за страната обаче към момента не важеше свободният избор на работно място на всички места в Европейски Съюз, броят на тези удостоверения е бил 327. В интервала 2010-2015 е достигната връхната точка - тогава се издават към 400-500 удостоверения годишно. След което през идващите години цифрата се стабилизира към 350-400. Тук доктор Маджаров изцяло основателно напомня, че издадените 400 удостоверения въобще не значат, че 400 лекари са напуснали България. Включително и заради следната причина: един доктор, който три пъти в годината отпътува за Германия, с цел да изкара 10-15 наряди, всеки пъти си вади ново уверение.

С други думи: формалните цифри демонстрират, че медийните известия за всеобщо овакантяване на български лекари, са пресилени. Но формалната статистика не отразява всички обстоятелства. От нея не се схваща да вземем за пример, че България напущат най-много млади лекари, които частично приключват образованието си в чужбина и напряко остават там, до момента в който в самата България междинната възраст на лекарите е много висока. Според едно изследване на фондация „ Отворено общество ", едвам 5% от лекарите в България са под 30 години.

Проф. Ивайло Търнев, началник на Неврологичната клиника в софийската Александровска болница, вижда неуспеха на българската здравна система в това, че липсват главните предпоставки за развиването на младите медици. Според него, същото се отнася до целия медицински личен състав: медицински сестри, санитари, болногледачи. И таман тази липса кара здравните служащи да напущат страната. Което пък се усеща най-болезнено в сегашните пандемични времена.

На какво се дължи сегашният дефицит на медици

Директорът на софийската Университетска болница „ Света Екатерина " проф. Генчо Начев към този момент бие паника, че не доближават лекари в битката против ковид, а здравните управляващи в страната приканиха доброволци на помощ. В софийската болница „ Пирогов " в това време бе обособен цялостен етаж за лечение само на болничния личен състав с ковид. В момента в лечебното заведение има към 100 медици с Ковид-19, а на лекуване са към 90 пациенти с ковид. До момента няма публично пояснение по какъв начин е допустимо, при всички защитни ограничения в „ Пирогов ", инфектираните медици да са повече от другите пациенти с Ковид-19. Впрочем, това е друга значима причина за дефицита на лекари и медицински личен състав в България сега. Недостиг, от който страдат всички лечебни заведения и клиники в страната, а като цяло - и самата здравна система. Така че казусът не е (само) в емигриралите лекари.

Ето в какво е казусът: раждаемостта в България е ниска, лекарите застаряват, заплатите в опазването на здравето са ниски, а изискванията на труд - неприятни. Така си беше още преди пандемията. А емиграцията на лекари и медицински личен състав е просто признак на вкоренените доста по-надълбоко беди. Просто в този момент този проблем стана изключително мъчителен и забележим. И в случай че тези дни дефицитът на медицински личен състав се усеща изключително остро, това се дължи не толкоз на емиграцията на лекари, колкото на тези обстоятелства: броят на новите болести пораства извънредно бързо, профилираните здравни заведения са съсредоточени основно в столицата, отделения, третиращи Ковид-19, се трансформират в огнища на болест. Но едно е несъмнено: надалеч освен България е сега в такова състояние.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР