ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Как противникът на абортите Тръмп беше излекуван благодарение на тях

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
„ Божие знамение " - по този начин Доналд Тръмп назова медикамента, с който го лекуваха от Ковид-19. Дали един от най-яростните съперници на абортите знае, че за чудодейното лекарство са употребявани кафези, добити от човешки ембриони?

Когато положението на американския президент се утежни след заразяването с ковид, лекарите му предписаха медикамент от антитела. За изненада на всички, средството подейства извънредно бързо и единствено след няколко дни Тръмп се върна на работа в Белия дом. Самият той дефинира медикамента като " божия благословия ", а сполучливото лекуване назова " божие знамение ".

Експерименталните антитела REGN-CoV2 са създадени – с или без божията помощ – от американския биотехнологичен тръст Regeneron. При този способ на лекуване се употребяват и кафези, извличани от човешка ембрионална тъкан.

Дали Тръмп знае с какво е лекуван?

Чисто политически това е демонстрация на двуличие, защото Тръмп и неговата администрация, като отявлени съперници на абортите, направиха доста за ограничението на тъкмо тези научни способи. През 2019 година по разпореждане на Тръмп бяха съкратени държавните дотации за здравните управляващи, включително за проучванията с тъкани от човешки зародиши след аборт. Последните са част от напъните в битката против СПИН и раковите болести. В здравното министерство беше основана нова комисия, в която вземат участие и доста съперници на абортите. Дотук тя е отхвърлила 13 от общо 14 постъпили в нея претенции за сходни проучвания.

През януари 2020 по време на събитие на съперниците на абортите Тръмп съобщи: " Неродените деца в никакъв случай не са имали по-силен бранител в Белия дом ". И още: всяко дете е " свят и скъп подарък от Бога ".

За производството на медикамента REGN-CoV2 не се употребява тъкан от човешки кафези, а от яйчниците на хамстер – така наречените CHO-клетки. При тестването на действието на тези антитела обаче са употребявани клетъчни култури от тъкан на човешки ембрион. И по-специално, става въпрос за тъкан от бъбрек на човешки зародиш след аборт, осъществен в Нидерландия през 70-те години.

Тези кафези, чието научно наименование е HEK 293T, от този момент постоянно се употребяват в лаборатории в целия свят. Също и американската компания Regeneron е употребила въпросните HEK 293T-клетки за производството на така наречените вирусни псевдочастици. Това са вирусоподобни структури, съдържащи спайк протеина на смъртоносния ковид SARS CoV-2. Само по този метод е била допустимо да се откри какъв брой дейно въпросните антитела нападат вируса.

Незнание или двуличие?

Сегашният спор към медикамента, употребяващ антитела, насочи вниманието – освен в Съединени американски щати - към една област на медицинските проучвания, в която постоянно се употребяват кафези, извличани от тъкан от пометнал плод, да вземем за пример при създаването на нови ваксини. Включително Regeneron не отхвърля това. Но тъй като въпросните HEK 293T-клетки са взети толкоз от дълго време, а в този момент се употребяват такива, добити в лаборатория, те не можело да бъдат считани за " човешки ". " Зависи от тълкуванието ", съобщи по този мотив говорителката на американския тръст Александра Бауи. " Използваните от нас през днешния ден 293Т-клетки не могат да бъдат считани за тъкан от зародиш и като цяло ние не използваме ембрионална тъкан ", увери тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР