ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Германски дипломат: Изпитвам симпатии към Русия, но реалността е ужасна

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
" Русия е прелестна страна, само че нейното управление избира да работи по метода, който виждаме в този момент. " Бившият немски дипломат в Москва Рюдигер декор Фрич проучва държанието на Русия в тази ситуация с Навални.

Руският опозиционен политик Алексей Навални бе токсичен с нервнопаралитично бойно вещество - това беше потвърдено в Берлин, а и в няколко други непознати лаборатории. Москва обаче желае доказателства и заплашва с " утежняване на двустранните връзки ". Как тълкувате тези думи на Москва?

Рюдигер декор Фрич: Работата ми наподобява на " крадецът вика дръжте крадеца ". Всеки път реакциите са едни и същи: контраобвинения, опити за прекачване на виновността, нападки, закани, подбив и никакво следствие. Алексей Навални беше токсичен в Русия на 20 август с нервнопаралитично вещество. Руското държавното управление имаше прелестната опция да проверява случая и да го обясни. Много обстоятелства можеха да бъдат открити на място. Но нищо не беше направено - последва цялостно безмълвие. Дори и да е бил някой различен, както обичат да настояват в Москва, това също е можело да бъде потвърдено. Вместо това Русия насочва контраобвинения. Смятам, че немското държавно управление направи това, което беше вярно: осведоми Организацията за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО), в която Русия също членува. Така може да стартира следствие по открития интернационален ред.

Блъфира ли Москва или в действителност има заплаха за немските компании, фондации и организации, които работят в Русия?

Рюдигер декор Фрич: Русия би трябвало сама да реши дали блъфира и до каква степен желае да си навреди. Нейните връзки с други страни са към този момент задоволително повредени – освен тези с Германия. Тук не става въпрос за случай, който визира единствено Русия и Германия, а за интернационален проблем – за нарушаване на интернационалния контракт, забраняващ потреблението на химически оръжия. А това визира цялата международна общественост. Русия сама си сътвори този проблем. Всичко известно досега приказва таман за това.

По информация на „ Ди Цайт " и „ Тагесшау ", употребяваното вещество е модернизиран вид на руското бойноотровно вещество Новичок. Това на процедура значи, че страната няма по какъв начин да не е била забъркана в офанзивата. Ако в Берлин са уверени, че в Русия се употребяват неразрешени химически оръжия, освен това против политически съперници, какво би означавало това за германско-руските връзки?

Рюдигер декор Фрич: Това е неприятно развиване. Но за жалост не се случва за първи път: да напомним случая със Скрипал, след който отново имаше контраобвинения, подбив и всичко останало. След това обаче се откри, че двама сътрудници на съветското военно разузнаване, чиито имена са известни, са създали опита да отровят Сергей Скрипал и щерка му точно с Новичок. Това значи, че имаме един и същи модел за тези атентати. Такава е действителността. За страдание тя е ужасна. И това няма да улесни нашите контакти с една значима страна. Русия е голяма, прелестна страна. През петте сложни години, които прекарах в Москва, в никакъв случай не съм допускал да бъдат заличени благосклонностите ми към Русия, тъй като одобрявам страната, нейната история. Изпитвам огромно почитание към нейната просвета и нейните хора. Но сега те имат управление, което избира да работи по метода, по който виждаме в този момент.

След отравянето на Навални в Берлин се заприказва за вероятни наказания против Русия. Една от обсъжданите ограничения визира газопровода „ Северен поток 2 ". Вие продължавате ли да смятате, че планът би трябвало да бъде завършен?

Рюдигер декор Фрич: От една страна е значимо да се подчертае, че и тази алтернатива остава отворена. От друга страна, „ Северен поток " е стопански план, който, несъмнено, има и политическо измерение. Не съм обаче доста уверен, че всички, които в този момент приказват срещу „ Северен поток ", като някои във Вашингтон да вземем за пример, не преследват свои персонални стопански ползи. И дали предлаганият ни газ, добиван посредством фракинг, е по-добър от екологична позиция. Интересно е в тази връзка да се знае, че Съединени американски щати внасят също толкоз нефт от Русия, колкото природен газ внася оттова Германия.

*Рюдигер декор Фрич е бил немски дипломат в Русия от март 2014 до юни 2019 година. Предстои да излезе от щемпел неговата книга " Пътят на Русия. Един немски дипломат в Москва ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР