ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Когато църквите станат джамии: планът на Ердоган

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Първо " Света София ", а в този момент и " Христос Спасител ": превръщането на още една черква в Истанбул в джамия ще провокира ново напрежение. Президентът Ердоган накърнява предишното на града, споделят критици.

След като трансформира в джамия емблематичната " Света София " в Истанбул, в този момент турският президент Реджеп Ердоган е взел на мушка още една православна черква в многомилионния град край Босфора. Миналата седмица президентският замък оповести указ, с който отсега нататък в тогавашната византийска черква " Христос Спасител " към този момент ще се организират ислямски богослужения. Древната постройка наоколо до Златния рог, която до момента беше музей, минава под ръководството на държавната Служба по религиозните каузи " Дианет ".

Тази постройка има сходна орис със " Света София " като културно завещание в листата на ЮНЕСКО. " Христос Спасител " е издигната по византийско време в Константинопол - още през 6 век. По времето на Османската империя, през 1511 година Атик Али паша, великият везир на Баязид Втори, я трансформира в джамия. По време на турската република, през 1945 година кабинетът взема решение да я трансформира в религиозно неутрално място - музея Хóра. " Христос Спасител " се слави със своите неповторими и добре непокътнати стенописи и мозайки. През последните дни в обществените мрежи могат да се видят доста видеа, показващи дългите опашки пред музея. Очевидно доста хора желаят за финален път да зърнат забележителните творби на изкуството, преди използването на декрета. Защото съществува съществено безпокойство, че в бъдещата джамия те ще бъдат закрити със пердета.

" Културното разнообразие не трябва да се слага под въпрос "

Религиозното посягане против музея Хóра вероятно ще провокира нови напрежения. Вселенският патриарх Вартоломей и представители на православната общественост в Истанбул реагираха остро, когато " Света София " беше превърната в джамия. И в този момент може да се чакат негативни реакции. Президентът на Асоциацията на гръцките фондации Лаки Вингас към този момент съобщи пред Дойче Веле, че това е едно печално решение. " В една културна метрополия като Истанбул многообразието на другите култури в никакъв случай не трябва да се слага под въпрос ", сподели Вингас, който взе участие в придвижване за запазване на културно-историческото завещание.

Безкомпромисната позиция на турското държавно управление ще докара до още по-голяма изолираност на малцинствата, предизвестява той. Според Вингас, от ден на ден младежи от разнообразни малцинства към този момент желаят да си намерят някаква работа в чужбина. " През последните 15 години доста хора се преселиха от Гърция в Истанбул. Те към този момент са интегрирани и дават своя принос към публичния живот. Силно се безпокоя, че те към този момент обмислят дали да не си тръгнат ", споделя Вингас.

" Това накърнява историята на Истанбул "

Специалистът по история на изкуството Осман Ерден счита, че похищението против тогавашните православни черкви накърнява историята на града край Босфора. Според него, досегашният музеен статут на " Света София " и на " Христос Спасител " е бил знак, че в Истанбул се почита цялото минало на града. " Този статут въобще не е бил някакво посягане против предишното на Османската империя или против исляма ", споделя той. Университетският учител се тревожи, че историята на Истанбул от ден на ден се инструментализира политически. А това е непочтено по отношение на историческото минало на града, споделя той.

Политоложката Айше Чавдар счита, че мюсюлманското покръстване на днешни музеи и тогавашни християнски черкви е политическа маневра. " На комуналните избори през юни предходната година Ердоган изгуби в Истанбул против опозицията. Сега той и неговите хора вероятно се пробват по различен метод да слагат собствен явен отпечатък в града ", споделя тя. Чавдар счита, че партията на Ердоган подава категоричен сигнал: " Хора, гледайте, ние още сме тук! ". Политоложката споделя и още нещо доста значимо: " На държавните управления след ерата Ердоган ще им бъде извънредно мъчно да ревизират тези стъпки в посока ислямизиране ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР